Sindikati traže naknade za topli obrok i regres

Sindikati zahtijevaju od Vlade da naknade za regres i topli obrok budu posebno iskazane na postojeće koeficijente. Traže hitno reagovanje, a u suprotnom najavljuju upućivanje interpelacije u Narodnu skupštinu Republike Srpske. 

Republika Srpska 13.04.2022 | 19:58
Sindikati traže naknade za topli obrok i regres

Iz sindikata budžetskih i fondovskih korisnika koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske traže hitno reagovanje Vlade i usvajanje prijedloga vezanih za regres i topli obrok. Najavljeno povećanje plata pozdravljaju, ali traže da budu uključeni u raspodjelu tih sredstava.

"Svjedoci smo mnogobrojnih poskupljenja u zadnjih nekoliko sedmica i mjeseci. Inflacija je praktično pojela sve ono što smo dobili od 1. januara, kao određeno povećanje plata i moramo voditi računa o tome da radnici ostanu na ovim prostorima“, kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata nauke, obrazovanja i kulture Republike Srpske. 

„Ovo je pravi trenutak da Vlada promptno reaguje i da ublaži posljedice inflacije za sve zaposlene i za građane u Republici Srpskoj. Inflacija se najbolje rješava tako što se povećava javna potrošnja. Ovo je prilika da se to uradi“, poručuje Siniša Petrović, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Iz sindikata ističu da su troškovi života drastično porasli, kao i da je najavljeno povećanje plata za avgust suviše kasno. Javnosti su se po istom pitanju obratili i iz Sindikata uprave Republike Srpske, sa još četiri partnerska sindikata.

"Sindikat uprave Republike Srpske je prije 15 dana održao Skupštinu, na kojoj je razmotrio interpelaciju koja je politički kvalifikovano pitanje i ukoliko do 29. aprila ove godine ne dobijemo nove zakone u kojima će se posebno iskazati naknade za topli obrok i regres, Sindikat uprave će zajedno sa još četiri sindikata u Narodnu skupštinu uputiti interpelaciju“, najavljuje Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

„Još 1956. godine Međunarodna organizacija rada pravo na ishranu za vrijeme rada utvrdila kao vrlo bitan elemenat zdravog radnog mjesta. Dakle, pravo na ishranu tokom rada je pravo koje proizilazi iz prava na dostojanstven rad, a svrha isplate troškova toplog obroka, odnosno ishrane u toku rada je nešto što se zove nadoknada egzistencijalnih troškova koje ima svaki radnik koji dođe i radi osam sati u toku jednog radnog dana“, objašnjava Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova.

Sindikalci pozivaju Vladu i resorne ministre da što prije sjednu za pregovarački sto i razmotre prijedloge, te zajednički dođu do najboljeg rješenja za dobrobit radnika. 

(BN) 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Nana

13.04.2022 18:17

Samo pred izbore sjete se da traze. Prodje oktobar i nista.... jadni smo mi...

ODGOVORITE
Name

Hik

13.04.2022 19:02

Takve sindikate treba ponistiti. Ničem ne služe. Uhljebi. Zdravstvo i socijalna zastita nema topli obrok od kako je kum Škrbić bio ministar. Preko 10 godina. I vi se sad sjetili. Bando sindikalna.

Name

Nostradamus

13.04.2022 19:17

Vi sindikalci ste gori i od vlasti i od opozicija zajedno nista ne radite,a bolje ste placeni od onih koji rade.Imamo vise sindikata nego cijela EU zajedno .U Austriji postoji samo jedan sindikat i radnici su bolje zasticeni nego kod nas.

Name

?????

13.04.2022 19:18

Iščlanite se iz sindikata. Mesečno vam skidaju 1% od plate, a ne rade ništa. Od vaših novaca su postali takvi kakvi jesu.

Name

reagovanje javnosti

14.04.2022 07:25

Hoće topli obrok što rade 3 sata dnevno, a rečeno je da kada je formirana ta ogromna plata 2007 godine od 1200KM za 3 sata rada dnevnoi 4 meseca raspusta i nerada sa punom platom da je topli obrok uračunat u tu platu, i sad se opet neko pravi lud. Da li igde na svetu ima da se prima puna plata za 4 sata dnevno? Da li igde ima da se plaća topli obrok za 3 sata rada dnevno? Stidite se. POlovina zaposlnih u školama je kupilo diplome, sad svi kupuju diplome sa evrospkog i internacionlango univerziteta u Brčkom i sa tim rade u nastavi, najviše matematike i fizike, a onda i durgih predmeta, kao i u razrednoj nastavi.

Name

Tatar

13.04.2022 18:40

E jest lepo cuti samo tesko izvodljivo

ODGOVORITE
Name

Sindikalac

13.04.2022 18:49

Izgleda je i vas Baja stavio pod šapu

ODGOVORITE
Name

Poletarac

13.04.2022 19:05

Put pod noge i pravo u Njemacku. Da jednom u zivotu zaista zaradite svoje plate. Uhljebi su jedina drustvena grupa koja treba da ide da radi na zapad, tog odliva "radne snage" nikome ne bi bilo zao. Ionako vas vec placamo previse, a zauzvrat ne da ne dobijamo nista vec nam je sve gore. Kome treba takva administacija, zdravstvo, skolstvo...? Sramota je sto se oglasavte uopste, a jos sramotnije je sto trazite vise para za vas nerad i upropastavanje svega sto vam dodje pod ruku.

ODGOVORITE
Name

Re

13.04.2022 23:06

Treba protjerati sve uhljebe koji ne znaju da rade. Takvi su najniža sektina bagra.

Name

Kirilic

13.04.2022 22:17

Ima dvije godine spominjete isto niste makli nigdje ko fol neke rokove dajete a imate sve privilegije koje su vam clanovi dali al od vas nema vajde samo se tovite

ODGOVORITE
Name

Mislim

13.04.2022 23:10

Prvo da neko objasni koji društveni sistem je na snazi u RS pa i BiH? Je li socijalizam? Je li kapitalizam? Šta je ? Da covjek zna kako da reaguje i kako da vas razumije. Kakav topli obrok uopšte? U kom sistemu je to nečija obaveza? Za rad covjek biva plaćen tj. ima platu na mjesečnom nivou. Plate moraju biti kod nas ISKLjUCIVO na račun u banci a isplata bilo kakva na ruke žestoko sankcionisana tj. biti krivično djelo. Svaka trgovina pa i privatno prodaja i kupovina oporezovana. Prodaja auta od privatnog lica drugom privatnom licu mora biti oporezovana bar sa 10% jer crna ekonomija ne donosi nikome koristi a šteta ogromna. Uprava prihoda mora biti država u državi žestoka i nemilosrdna i pravicna. Mora postojati strah od UP drukcije ne ide.

ODGOVORITE
Name

Milojko

14.04.2022 05:06

Vasa adresa je DODIK jer on moze sve to u kesu´ godinama da placa a da nas vise ne zaduzuje...cak i iz Foce ili Zenice (bolje Zenice, jer tamo moze nacionalno-vitalni interes da "poteze" svakodnevno).

ODGOVORITE
Name

Tupix Roča

14.04.2022 06:49

E moj Gnjaticu ,sviras cukur i mazes oci radnickoj klasi dok je tebi bas lose sto se vidi po broju odijela koje nosis .Mrš bagro sindikalna ,cast izuzecima .

ODGOVORITE
Name

Rambo

14.04.2022 07:40

Ako vam je toliko tesko,dajte otkaze,pa kod privatnika!Tamo je redovan i topli i regres a neradi se mnogo!

ODGOVORITE
Name

Gnjatic

14.04.2022 08:09

Alo narode,Gnjatic je trojanac. Sa ministrom Rajcevicem fukarom sve dogovara. Alo

ODGOVORITE
Name

Ovom

14.04.2022 13:03

Debelom ne fali puno.

ODGOVORITE