Вучић о гласању у УН: Уцјењују Србију, не мене лично

- Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом гласања у Уједнињеним нацијама да се Русија избаци из Савета за људска права УН, да је првобитна одлука била да будемо уздржани, али да земља трпи огромне притиске, са свих страна.

Србија 07.04.2022 | 21:49
Вучић о гласању у УН: Уцјењују Србију, не мене лично

“Људи кажу што нисте у свему против… Можемо да буде уздржани, и онда су и једни и други против вас.. Наша прва одлука је била да будемо уздржани, а онда добијете безброј тешких притисака”, рекао је Вучић.

Како каже, није реч о притисцима и уценема против њега лично, већ уцењују Србију.

“Кажу, да ли знате да се одлучује о Србији, хоћемо ли бити изузети из пакета санкција за нафту…и да ли ћемо после 15. маја моћи да увозимо нафту”, рекао је Вучић.

То, појашњава, значи да НИС после 15.маја неће моћи да увози нафту због одлуке ЕУ, за коју Брисел каже да није донета против Србије, што им каже, верује, те да се само “случајно” односи на Србију.

“Одлука је таква да од 15. маја не можемо да увозимо нафту било одакле, јер је Гаспром већински власник НИС-а. Посебно са територије ЕУ не можемо да увеземо. Или можемо али троструко скупље… И онда вам кажу па добро, гласање је у 16 сати…”, рекао је Вучић.

Истакао је да то није одлучујуће за доношнеје сваке одлуке, али да нама у сваком тренутку лебди оно што је хрватска штампа најавила данас, о нукеларном удару на Србију.

Није то, каже, стварни удар атомским ракетема, већ санкције против Србије, а то значи заустављање европског пута Србије.

“За све паметне, велике патриоте, које нису добили орден Невског или су кукавички пристајали на притисак у Бриселу - немојте то да радите. Србија је једина земља у Европи која није увела санкције Русији и није коспонзорисала ту резолуцију, а јесу Румунија, Бугарска, БИХ, Грчка, Црна Гора Хрватска, сви”, рекао је Вучић.

Указао је и да Србија није национализовала ниједну руску фирму, спремна да се одрекне права прече куповину, не отима руску имовину.

“Ми издржавамо да држимо тај курс, поштен, моралан и частан, а да немамо такву врсту притиска да смо склоњени из остаска света, већ се с поносом држимо на путу ка ЕУ, хоћемо да га унапредимо, али нећемо даокренемо леђа традиционалним пријатељима”, рекао је Вучић.

НАТО ловац пратио лет Ер Србије у руској зони,тразимо одговор

- Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да се Србија суочава са страшним притисцима и открио да је у среду руска ваздушна контрола обавестила нашу државу да је један НАТО борбени авион у руском ваздушном простору пратио лет Ер Србије недалеко од руске границе са Летонијом.

"Сутра ће држава да упути захтев - да тражимо додатне информације од Руса, али ћемо да тражимо и од НАТО-а информације и да видимо ко се то прави паметан, са којим то ловцима да угрожава цивилно ваздухопловство и да угрожава цивиле на неком лету. И што се праве паметни или је то случајност, али би било лепо да нам то кажу", рекао је Вучић гостујући на РТС.

Вучић је рекао да је авион који је био у питању био војни ловац и да је највише подсећао на фантома 15 или јурофајтер сиве боје и да је очигледно у руској ваздушној зони био неки од НАТО авиона који је ишао само километар испод нашег авиона.

Казао је да сада имамо тачне координате где се тај авион појавио.

"Ово вам говорим да бисте разумели размере притиска са којима се суочавамо, јер је Србија једина земља која има летове са Моксвом и Петербургом на истом нивоу какве је имала. Говорили су како је украјинска крв на нашим авионима. Нешто се не сећам да су заустављали летове Кијев - Лондон, Кијев - Будимпешта и Кијев - Беч када је НАТО бомбадовао Србију", истакао је Вучић.

Вучић: Влада пре августа, нисам сагласан са новим изборима

- Изборни процес у Србији биће завршен до 25.априла, односно до тада би требало да буду објављени коначни резултати избора, након чега следи рок од месец дана за конституисање парламента, затим месец дана да председник одреди мандатара и још 60 дана да се изабере влада, а председник Александар Вучић каже да ће влада “бити и брже од тога”.

На питање да ли то значи да ће Србија добити владу пре лета, Вучић је за РТС рекао да свакако то неће бити у августу.

“Важно је то за земљу. У мојој партији постоји велики интерес да се иде на праламентарне изборе, до краја године, евентуално заједно са градским… Ја нисам сагласан са тим”, рекао је Вучић.

Како каже, није сагласан са тим предлогом, о чему ће разговарати са људима из своје странке, јер држава мора да буде изнад партијских интереса.

“Замислите да кажемо да идемо на парламентарне изборе, и онда три месеца кампање, па три-четири до нове владе… Да 10 месеци у најтежим условима немамо владу и ништа не урадимо…”, рекао је Вучић.

Указао је да ће СНС обезбедити већину и да не постоји могућност да до тога не дође.

“Само ми и Мађари и мањинске странке, а биће много оних који би да се придруже без великих партија…”, рекао је Вучић, а на питање да ли је апсолутно сигуран да ће се влада тако формирати, одговорио да то зависи од одлуке СНС са ким жели.

(БН/Тањуг) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ипе

07.04.2022 20:19

Памет у главу,Србија као и цијели Балкан је западна сфера утицаја,тако је од распада бивше Југославије.Сви желе западни начин живота,тако да не буде као у Македонији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

08.04.2022 05:48

Просли избори.

Name

Паметном

07.04.2022 20:57

Доста,избори просли сад како треба србија припада европи а русија азији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алфа

08.04.2022 05:02

Коме Ви треба да припаднете?

Name

БПY

08.04.2022 06:04

Подршка Вучићу за гласање у УН. Србија је дио Е. У. а не Азије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИТАШ ЛИ ТИ ОВО?

08.04.2022 06:45

ОООО МИЛОРАДЕ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

08.04.2022 23:39

Вуцицу велика ти захвалност.урадио си сто си морао.нема замерки...

Name

Иди бегај

09.04.2022 06:39

Како је могуце да се неко независтан и несврстан уцењује.

ОДГОВОРИТЕ