Vučić o glasanju u UN: Ucjenjuju Srbiju, ne mene lično

- Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, povodom glasanja u Ujedninjenim nacijama da se Rusija izbaci iz Saveta za ljudska prava UN, da je prvobitna odluka bila da budemo uzdržani, ali da zemlja trpi ogromne pritiske, sa svih strana.

Srbija 07.04.2022 | 21:49
Vučić o glasanju u UN: Ucjenjuju Srbiju, ne mene lično

“Ljudi kažu što niste u svemu protiv… Možemo da bude uzdržani, i onda su i jedni i drugi protiv vas.. Naša prva odluka je bila da budemo uzdržani, a onda dobijete bezbroj teških pritisaka”, rekao je Vučić.

Kako kaže, nije reč o pritiscima i ucenema protiv njega lično, već ucenjuju Srbiju.

“Kažu, da li znate da se odlučuje o Srbiji, hoćemo li biti izuzeti iz paketa sankcija za naftu…i da li ćemo posle 15. maja moći da uvozimo naftu”, rekao je Vučić.

To, pojašnjava, znači da NIS posle 15.maja neće moći da uvozi naftu zbog odluke EU, za koju Brisel kaže da nije doneta protiv Srbije, što im kaže, veruje, te da se samo “slučajno” odnosi na Srbiju.

“Odluka je takva da od 15. maja ne možemo da uvozimo naftu bilo odakle, jer je Gasprom većinski vlasnik NIS-a. Posebno sa teritorije EU ne možemo da uvezemo. Ili možemo ali trostruko skuplje… I onda vam kažu pa dobro, glasanje je u 16 sati…”, rekao je Vučić.

Istakao je da to nije odlučujuće za donošneje svake odluke, ali da nama u svakom trenutku lebdi ono što je hrvatska štampa najavila danas, o nukelarnom udaru na Srbiju.

Nije to, kaže, stvarni udar atomskim raketema, već sankcije protiv Srbije, a to znači zaustavljanje evropskog puta Srbije.

“Za sve pametne, velike patriote, koje nisu dobili orden Nevskog ili su kukavički pristajali na pritisak u Briselu - nemojte to da radite. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i nije kosponzorisala tu rezoluciju, a jesu Rumunija, Bugarska, BIH, Grčka, Crna Gora Hrvatska, svi”, rekao je Vučić.

Ukazao je i da Srbija nije nacionalizovala nijednu rusku firmu, spremna da se odrekne prava preče kupovinu, ne otima rusku imovinu.

“Mi izdržavamo da držimo taj kurs, pošten, moralan i častan, a da nemamo takvu vrstu pritiska da smo sklonjeni iz ostaska sveta, već se s ponosom držimo na putu ka EU, hoćemo da ga unapredimo, ali nećemo daokrenemo leđa tradicionalnim prijateljima”, rekao je Vučić.

NATO lovac pratio let Er Srbije u ruskoj zoni,trazimo odgovor

- Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se Srbija suočava sa strašnim pritiscima i otkrio da je u sredu ruska vazdušna kontrola obavestila našu državu da je jedan NATO borbeni avion u ruskom vazdušnom prostoru pratio let Er Srbije nedaleko od ruske granice sa Letonijom.

"Sutra će država da uputi zahtev - da tražimo dodatne informacije od Rusa, ali ćemo da tražimo i od NATO-a informacije i da vidimo ko se to pravi pametan, sa kojim to lovcima da ugrožava civilno vazduhoplovstvo i da ugrožava civile na nekom letu. I što se prave pametni ili je to slučajnost, ali bi bilo lepo da nam to kažu", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Vučić je rekao da je avion koji je bio u pitanju bio vojni lovac i da je najviše podsećao na fantoma 15 ili jurofajter sive boje i da je očigledno u ruskoj vazdušnoj zoni bio neki od NATO aviona koji je išao samo kilometar ispod našeg aviona.

Kazao je da sada imamo tačne koordinate gde se taj avion pojavio.

"Ovo vam govorim da biste razumeli razmere pritiska sa kojima se suočavamo, jer je Srbija jedina zemlja koja ima letove sa Moksvom i Peterburgom na istom nivou kakve je imala. Govorili su kako je ukrajinska krv na našim avionima. Nešto se ne sećam da su zaustavljali letove Kijev - London, Kijev - Budimpešta i Kijev - Beč kada je NATO bombadovao Srbiju", istakao je Vučić.

Vučić: Vlada pre avgusta, nisam saglasan sa novim izborima

- Izborni proces u Srbiji biće završen do 25.aprila, odnosno do tada bi trebalo da budu objavljeni konačni rezultati izbora, nakon čega sledi rok od mesec dana za konstituisanje parlamenta, zatim mesec dana da predsednik odredi mandatara i još 60 dana da se izabere vlada, a predsednik Aleksandar Vučić kaže da će vlada “biti i brže od toga”.

Na pitanje da li to znači da će Srbija dobiti vladu pre leta, Vučić je za RTS rekao da svakako to neće biti u avgustu.

“Važno je to za zemlju. U mojoj partiji postoji veliki interes da se ide na pralamentarne izbore, do kraja godine, eventualno zajedno sa gradskim… Ja nisam saglasan sa tim”, rekao je Vučić.

Kako kaže, nije saglasan sa tim predlogom, o čemu će razgovarati sa ljudima iz svoje stranke, jer država mora da bude iznad partijskih interesa.

“Zamislite da kažemo da idemo na parlamentarne izbore, i onda tri meseca kampanje, pa tri-četiri do nove vlade… Da 10 meseci u najtežim uslovima nemamo vladu i ništa ne uradimo…”, rekao je Vučić.

Ukazao je da će SNS obezbediti većinu i da ne postoji mogućnost da do toga ne dođe.

“Samo mi i Mađari i manjinske stranke, a biće mnogo onih koji bi da se pridruže bez velikih partija…”, rekao je Vučić, a na pitanje da li je apsolutno siguran da će se vlada tako formirati, odgovorio da to zavisi od odluke SNS sa kim želi.

(BN/Tanjug) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ipe

07.04.2022 20:19

Pamet u glavu,Srbija kao i cijeli Balkan je zapadna sfera uticaja,tako je od raspada bivše Jugoslavije.Svi žele zapadni način života,tako da ne bude kao u Makedoniji.

ODGOVORITE
Name

Borac

08.04.2022 05:48

Prosli izbori.

Name

Pametnom

07.04.2022 20:57

Dosta,izbori prosli sad kako treba srbija pripada evropi a rusija aziji

ODGOVORITE
Name

Alfa

08.04.2022 05:02

Kome Vi treba da pripadnete?

Name

BPY

08.04.2022 06:04

Podrška Vučiću za glasanje u UN. Srbija je dio E. U. a ne Azije.

ODGOVORITE
Name

ČITAŠ LI TI OVO?

08.04.2022 06:45

OOOO MILORADE??

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

08.04.2022 23:39

Vucicu velika ti zahvalnost.uradio si sto si morao.nema zamerki...

Name

Idi begaj

09.04.2022 06:39

Kako je moguce da se neko nezavistan i nesvrstan ucenjuje.

ODGOVORITE