Познато о чему су разговарали Путин и Вучић

Председник Руске Федерације Владимир Путин је, у телефонском разговору, честитао председнику Републике Србије Александру Вучићу на убедљивој победи на председничким изборима и на веома значајној победи СНС на парламентарним изборима.

Србија 06.04.2022 | 12:16
Познато о чему су разговарали Путин и Вучић

Он је овом приликом пожелео председнику Вучићу срећу и успех на одговорној дужности шефа државе и напредак Србије у наредних пет година, уз уверење да ће Србија и Русија сачувати истински пријатељске односе. Председник Вучић захвалио је на честиткама и рекао да ће Република Србија наставити да води политику европског пута, уз очување својих искрених и традиционалних пријатељских односа са Руском Федерацијом.

Двојица председника анализирали су економску ситуацију и билатералне односе у сфери енергетике и трговинске размене, која је у 2021. и у прва два месеца 2022.год забележила раст, што је добар знак наше успешне сарадње.

Председник Вучић је упознао председника Путина са тешкоћама са којима се Србија суочава приликом увоза сирове нафте и изразио уверење да ће руководства Гаспромњефта и Републике Србије, као и партнери из ЕУ, наћи излаз из такве ситуације.

У исто време председници Вучић и Путин су констатовали да дугогодишњи уговор за гас, који је имала Србија, истиче 31.маја текуће године, те да је неопходно у најкраћем временском периоду покренути разговоре о цени, количинама и другим условима набавке овог, за Србију, важног енергента.

На крају, председник Путин је информисао председника Вучића о догађајима у Украјини и разлозима којима се Русија руководила за спровођење, како је председник Путин рекао, операције у Украјини, а председник Вучић се позвао на, председнику Путину већ добро познате ставове Србије, и закључке Савета за националну безбедност, изразивши наду да ће се сукоб у Украјини окончати у најкраћем периоду.

Председници су данас разговарали телефоном о најважнијим питањима, а како се наводи то је био добар и садржајан разговор.

Председник Србије и руски председник за осам година срели су се чак 19 пута, подсећа Спутњик. Први састанак био је 2014. године. Вучић и Путин први пут су се састали 7. јула у Москви, када је било речи о "Јужном току" и сарадњи двеју земаља. Последњи сусрет био је 25. новембра 2021. године.

(Курир)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Фениx

06.04.2022 10:33

Браво Вучићу.Прави државник,бори се да најмање могуће испашта народ а сукоб Украине и Русије нек рјешавају они који су и изазвали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плави

06.04.2022 12:51

Нема шта. Свака част, за сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

06.04.2022 12:54

Требао му је понудити генерала Поноша да покупи она уништена оклопна возила и тенкове па да их препрода НАТО-у.

ОДГОВОРИТЕ