Систем плаћен 23 милиона марака још не функционише

Набавка Интегрисаног информационог система коштала је грађане Републике Српске 23 милиона марака. Међутим, тај систем још није у потпуности заживио, а не зна се ни кад престају да важе старе књижице и шта ће нове књижице значити за грађане Српске.

Република Српска 31.03.2022 | 20:40
Систем плаћен 23 милиона марака још не функционише

Интегрисани информациони систем који, између осталог подразумијева и електронске здравствене књижице, још увијек није званично заживио у свим здравственим установама. Из Фонда здравственог осигурања кажу да је до сада 60% осигураника у Републици Српској преузело електронске здравствене књижице, али нису јасно навели до када је рок да се старе замијене новим. Објаснили су како би требало да функционише електронска књижица.

"Електронска картица служи да пацијент буде идентификован у Интегрисаном здравственом информационом систему, да се на основу ње оствари приступ здравственом картону пацијента и на основу картице се провјерава статус осигураног лица. Иначе, електронска картица садржи име и презиме осигураника, датум рођења и идентификациони број", саопштено је из Фондра здравственог осигурања РС.

Већина грађана са којима смо разговарали преузели су нове књижице, али да им није објашњено шта садржи та књижица, односно да ли ће на једном мјесту бити сви подаци о осигуранику ни како ће све да функционише.

Као што сваки документ има одређени рок важења, тако и прва електронска књижица важи 5. година и бесплатна је, односно финансира је Фонд. Унутар тих пет година дефинисано је да ће евентуална замјена због оштећења бити у оквиру укупне цијене коштања пројекта.  

Међутим, Фонд није власник система за израду картица што значи да ће се за те намјене издвајати додатни новац мимо овог  пројекта.   

 “Кад истекну картице на један начин је створен монопол за будућност да ће се те картице морати набављати од онога ко их је сада радио и то ће ићи сваких пет година што је на неки начин занемарен тендер за будућност што може скупо коштати јер неће бити избор за неког другог па да буде нешто јефтиније да се уради ту”, каже Слободан Станић, бивши министар здравља.

Набавка Интегрисаног здравственог система, тешка 23 милиона марака, коју проводи Фонд здравственог осигурања 2018.године, за кратко вријеме понијела је титулу најконтроверзнијег посла између институција Српске и приватних фирми.

Међутим, иако су десетине милиона марака дате фирмама блиским власти за информационе системе који су до сад требали омогућити електронске картоне, упутнице, налазе, пацијенти у Српској су и даље принуђени да чекају по неколико сати за обични комад папира.

(БН/Б.Винчић)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Дјуро

31.03.2022 19:05

Стани цекај док избори се примакну прорадице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој

31.03.2022 19:06

Кад Додо казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

31.03.2022 21:05

Власт крије. Ни једна издата нова књижица није употребљива. Подигао сам нову, а стару бацио. Морао сам поново купити стари образац књижице. Књижице ниси усклађене са старим програмима и Заноном о заштити личних података.

Name

Ре Луле

01.04.2022 05:20

Моја је употребљива, на залост. Све је компликованије са њом, и тезе за пацијенте. На примјер, у мом дому здравља сада се због нове књизице мора сједити у цекаоници сатима само за рецепте за редовну терапију, док су се са старом рецепти могли наруцити телефоном и преузети без цекања. Ако је то напредак и олаксање, ја немам ријеци.

Name

Јаффа

31.03.2022 19:28

Они могу писати фактуре и уговоре какве желе, кад народ ћути и трпи све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.03.2022 20:05

Ма дај ти да ми узмемо паре а за све остало није битно

Name

србац

31.03.2022 21:31

Код нас функционисе вец висе од пола године..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

01.04.2022 10:57

Ви сте ипак близу централе владајућих оца, мора функционисати.Назор

Name

Породиља

31.03.2022 21:51

Јуце су ми у фонду зо тражили да извадим новородјенцету стару здравствену књижицу, да му нова неце требати. На моје питање да ми објасни због цега, службеница мене пита гдје це у новој књижици уписивати вакцине беби? Два дана по Бањалуци тражим да купим нову књижицу, и једва сам нашла, јер су повучене из штампе. Без старе књижице не могу бебу да пријавим у фонд и залажем на вакцину и сликање кукова.... и ко је овде паметан.... Електронску здравствену це наводно добити кад напуни 3 мјесеца. А да не причам о свом апсурду пројекта е бебе. 20 дана чекали родни лист, који смо прије завршавали за 5 минута кад муз оде у градску управу да пријави дијете. Успут и овде муз мора да додје у болницу и потписе хрпу папира, као и мајка.Коме је овде олакшано и због чега, не знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко са стране

01.04.2022 05:48

Само што нису рекли да је ванредна ситуација и да Фонд већ двије године финансира здравствене услуге за све грађане осигуране и неосигуране. Само ми реците у којој земљи то има? Тако да се ни старе књижице не овјеравају. Али, најлакше је извући из контекста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.04.2022 06:49

Има, има. У Данској свака особа која има пријављену адресу становања има пуно здравствено осигурање, без обзира на то да ли је дрзављанин, запослен, или било ста друго. Тако је увијек, без икакве ванредне ситуације. Засто се цудите нецему сто треба да буде нормално, а то је свације право да се лијеци. Ваљда бисте радије да вас новац који уплацујете у будзет неко покраде?

Name

сектаски дебилу

01.04.2022 08:18

Свуда у свијету земље у пандемији лијеце СВЕ своје градјане.

Name

Само лупате

04.04.2022 06:12

Највише волим када неко напише за "своје паре" , па ако држава финансира здравствене услуге за све грађане и неосигуране, како онда неосигурани издвајају за здравство и о какввом новцу говоримо??? Лијече се на рачун оних који уплаћују доприносе.

Name

Тврд

01.04.2022 05:50

Је ли ово најнапреднији систем у региону?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

01.04.2022 06:45

Ма каква тзв. електронска књижица, по чему је она елетронска, па чак и да систем проради надлежни ће поново морати радити нове елекронске књижице које ће на себи имати уграђен чип са свим релевантним подацима, када ће их рачунари путем Софтвера моћи и очитати. Дакле ова тзв. електронска књижица нема никакав чип или било што слично (коју и ја сам имам, као и други грађани) је све само није оно што треба бити, гола је како црквени миш и ето нам нових издатака за здравство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

01.04.2022 06:58

они су ове књизице наплатили,то је једино вазно

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

01.04.2022 06:59

Па зар то Горица не може активирати. Она је ИТ еxперт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајба

01.04.2022 09:49

у првом плану није здравље, није никад ни било. стацети књизица кад ови назови љекари су вецином само оператери на компјутеру.и не прегледају пацијента само кликцу.прије те доктор прегледа сад само пита сто си досо убиљези те и вози куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

01.04.2022 10:09

Толико плаћен, а кад дођеш доктору ту картицу баци и каже дај ми стару књижицу. Ал то је кад Миле намјешта тендер Проинтеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олала

01.04.2022 12:44

Па наравно!!. Вјецити писао за Додиговог сина. Какукуљио замумуљио и ради ста хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апотекар

01.04.2022 17:22

Систем нефункционисе и сад се поправља на лицу мјеста.Електронске књижице не садрже основни податак за сваког пацијента а то је матични број.Апотеке треба да набаве "читаче " али не зна се којих карактеристика и од кога,пошто нема овлаштених дистрибутера.Пацијентима се ниста не објашњава,више се чека.Неки лијекови не пролазе кроз систем,и препорука је да се за сваку грешку пацијент врати доктору а доктор назове Фонд... Замислите колико то траје.Наравно Фонд ради од 7-15х а доктори и апотекари доста дуже, тако да је потребно сачекти.И тако у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјална карта

02.04.2022 05:04

Хвала Богу сто не функционисе.

ОДГОВОРИТЕ