Sistem plaćen 23 miliona maraka još ne funkcioniše

Nabavka Integrisanog informacionog sistema koštala je građane Republike Srpske 23 miliona maraka. Međutim, taj sistem još nije u potpunosti zaživio, a ne zna se ni kad prestaju da važe stare knjižice i šta će nove knjižice značiti za građane Srpske.

Republika Srpska 31.03.2022 | 20:40
Sistem plaćen 23 miliona maraka još ne funkcioniše

Integrisani informacioni sistem koji, između ostalog podrazumijeva i elektronske zdravstvene knjižice, još uvijek nije zvanično zaživio u svim zdravstvenim ustanovama. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja kažu da je do sada 60% osiguranika u Republici Srpskoj preuzelo elektronske zdravstvene knjižice, ali nisu jasno naveli do kada je rok da se stare zamijene novim. Objasnili su kako bi trebalo da funkcioniše elektronska knjižica.

"Elektronska kartica služi da pacijent bude identifikovan u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu, da se na osnovu nje ostvari pristup zdravstvenom kartonu pacijenta i na osnovu kartice se provjerava status osiguranog lica. Inače, elektronska kartica sadrži ime i prezime osiguranika, datum rođenja i identifikacioni broj", saopšteno je iz Fondra zdravstvenog osiguranja RS.

Većina građana sa kojima smo razgovarali preuzeli su nove knjižice, ali da im nije objašnjeno šta sadrži ta knjižica, odnosno da li će na jednom mjestu biti svi podaci o osiguraniku ni kako će sve da funkcioniše.

Kao što svaki dokument ima određeni rok važenja, tako i prva elektronska knjižica važi 5. godina i besplatna je, odnosno finansira je Fond. Unutar tih pet godina definisano je da će eventualna zamjena zbog oštećenja biti u okviru ukupne cijene koštanja projekta.  

Međutim, Fond nije vlasnik sistema za izradu kartica što znači da će se za te namjene izdvajati dodatni novac mimo ovog  projekta.   

 “Kad isteknu kartice na jedan način je stvoren monopol za budućnost da će se te kartice morati nabavljati od onoga ko ih je sada radio i to će ići svakih pet godina što je na neki način zanemaren tender za budućnost što može skupo koštati jer neće biti izbor za nekog drugog pa da bude nešto jeftinije da se uradi tu”, kaže Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja.

Nabavka Integrisanog zdravstvenog sistema, teška 23 miliona maraka, koju provodi Fond zdravstvenog osiguranja 2018.godine, za kratko vrijeme ponijela je titulu najkontroverznijeg posla između institucija Srpske i privatnih firmi.

Međutim, iako su desetine miliona maraka date firmama bliskim vlasti za informacione sisteme koji su do sad trebali omogućiti elektronske kartone, uputnice, nalaze, pacijenti u Srpskoj su i dalje prinuđeni da čekaju po nekoliko sati za obični komad papira.

(BN/B.Vinčić)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Djuro

31.03.2022 19:05

Stani cekaj dok izbori se primaknu proradice

ODGOVORITE
Name

Moj

31.03.2022 19:06

Kad Dodo kaze

ODGOVORITE
Name

Lule

31.03.2022 21:05

Vlast krije. Ni jedna izdata nova knjižica nije upotrebljiva. Podigao sam novu, a staru bacio. Morao sam ponovo kupiti stari obrazac knjižice. Knjižice nisi usklađene sa starim programima i Zanonom o zaštiti ličnih podataka.

Name

Re Lule

01.04.2022 05:20

Moja je upotrebljiva, na zalost. Sve je komplikovanije sa njom, i teze za pacijente. Na primjer, u mom domu zdravlja sada se zbog nove knjizice mora sjediti u cekaonici satima samo za recepte za redovnu terapiju, dok su se sa starom recepti mogli naruciti telefonom i preuzeti bez cekanja. Ako je to napredak i olaksanje, ja nemam rijeci.

Name

Jaffa

31.03.2022 19:28

Oni mogu pisati fakture i ugovore kakve žele, kad narod ćuti i trpi sve.

ODGOVORITE
Name

Tatar

31.03.2022 20:05

Ma daj ti da mi uzmemo pare a za sve ostalo nije bitno

Name

srbac

31.03.2022 21:31

Kod nas funkcionise vec vise od pola godine..

ODGOVORITE
Name

Marija

01.04.2022 10:57

Vi ste ipak blizu centrale vladajućih oca, mora funkcionisati.Nazor

Name

Porodilja

31.03.2022 21:51

Juce su mi u fondu zo tražili da izvadim novorodjencetu staru zdravstvenu knjižicu, da mu nova nece trebati. Na moje pitanje da mi objasni zbog cega, službenica mene pita gdje ce u novoj knjižici upisivati vakcine bebi? Dva dana po Banjaluci tražim da kupim novu knjižicu, i jedva sam našla, jer su povučene iz štampe. Bez stare knjižice ne mogu bebu da prijavim u fond i zalažem na vakcinu i slikanje kukova.... i ko je ovde pametan.... Elektronsku zdravstvenu ce navodno dobiti kad napuni 3 mjeseca. A da ne pričam o svom apsurdu projekta e bebe. 20 dana čekali rodni list, koji smo prije završavali za 5 minuta kad muz ode u gradsku upravu da prijavi dijete. Usput i ovde muz mora da dodje u bolnicu i potpise hrpu papira, kao i majka.Kome je ovde olakšano i zbog čega, ne znam.

ODGOVORITE
Name

Neko sa strane

01.04.2022 05:48

Samo što nisu rekli da je vanredna situacija i da Fond već dvije godine finansira zdravstvene usluge za sve građane osigurane i neosigurane. Samo mi recite u kojoj zemlji to ima? Tako da se ni stare knjižice ne ovjeravaju. Ali, najlakše je izvući iz konteksta.

ODGOVORITE
Name

Re

01.04.2022 06:49

Ima, ima. U Danskoj svaka osoba koja ima prijavljenu adresu stanovanja ima puno zdravstveno osiguranje, bez obzira na to da li je drzavljanin, zaposlen, ili bilo sta drugo. Tako je uvijek, bez ikakve vanredne situacije. Zasto se cudite necemu sto treba da bude normalno, a to je svacije pravo da se lijeci. Valjda biste radije da vas novac koji uplacujete u budzet neko pokrade?

Name

sektaski debilu

01.04.2022 08:18

Svuda u svijetu zemlje u pandemiji lijece SVE svoje gradjane.

Name

Samo lupate

04.04.2022 06:12

Највише волим када неко напише за "своје паре" , па ако држава финансира здравствене услуге за све грађане и неосигуране, како онда неосигурани издвајају за здравство и о какввом новцу говоримо??? Лијече се на рачун оних који уплаћују доприносе.

Name

Tvrd

01.04.2022 05:50

Je li ovo najnapredniji sistem u regionu?

ODGOVORITE
Name

Mujo

01.04.2022 06:45

Ma kakva tzv. elektronska knjižica, po čemu je ona eletronska, pa čak i da sistem proradi nadležni će ponovo morati raditi nove elekronske knjižice koje će na sebi imati ugrađen čip sa svim relevantnim podacima, kada će ih računari putem Softvera moći i očitati. Dakle ova tzv. elektronska knjižica nema nikakav čip ili bilo što slično (koju i ja sam imam, kao i drugi građani) je sve samo nije ono što treba biti, gola je kako crkveni miš i eto nam novih izdataka za zdravstvo.

ODGOVORITE
Name

maja

01.04.2022 06:58

oni su ove knjizice naplatili,to je jedino vazno

ODGOVORITE
Name

tragac

01.04.2022 06:59

Pa zar to Gorica ne može aktivirati. Ona je IT expert.

ODGOVORITE
Name

ajba

01.04.2022 09:49

u prvom planu nije zdravlje, nije nikad ni bilo. staceti knjizica kad ovi nazovi ljekari su vecinom samo operateri na kompjuteru.i ne pregledaju pacijenta samo klikcu.prije te doktor pregleda sad samo pita sto si doso ubiljezi te i vozi kuci.

ODGOVORITE
Name

Srb

01.04.2022 10:09

Toliko plaćen, a kad dođeš doktoru tu karticu baci i kaže daj mi staru knjižicu. Al to je kad Mile namješta tender Prointeru.

ODGOVORITE
Name

Olala

01.04.2022 12:44

Pa naravno!!. Vjeciti pisao za Dodigovog sina. Kakukuljio zamumuljio i radi sta hoce.

ODGOVORITE
Name

Apotekar

01.04.2022 17:22

Sistem nefunkcionise i sad se popravlja na licu mjesta.Elektronske knjižice ne sadrže osnovni podatak za svakog pacijenta a to je matični broj.Apoteke treba da nabave "čitače " ali ne zna se kojih karakteristika i od koga,pošto nema ovlaštenih distributera.Pacijentima se nista ne objašnjava,više se čeka.Neki lijekovi ne prolaze kroz sistem,i preporuka je da se za svaku grešku pacijent vrati doktoru a doktor nazove Fond... Zamislite koliko to traje.Naravno Fond radi od 7-15h a doktori i apotekari dosta duže, tako da je potrebno sačekti.I tako u krug.

ODGOVORITE
Name

Socijalna karta

02.04.2022 05:04

Hvala Bogu sto ne funkcionise.

ODGOVORITE