Реакција: Поништена одлука бившег градоначелника

Поводом јучерашње ослуке Уставног суда Републике Српске из Градске управе Бијељина саопштено је да су лицемјене и крајње злураде реакције представника политичких партија које чине Коалицију „Договор за Бијељину“ гдје се сви они сада утркују да покажу ето како је Уставни суд „коначно“ утврдио да је актуелни градоначелник био предмет расправе Усавног суда,

Република Српска 31.03.2022 | 14:14
Реакција: Поништена одлука бившег градоначелника

Уставни суд РС је издао саопштење поводом одржавања 280. сједнице на којој је између осталих одлука, донио и одлуку у предмету број У-38/21 којом је Уставни суд утврдио да „Правилник о расподјели средстава за спорт и физичку културу града Бијељина” није у сагласности са Уставом и Законом о локалној самоуправи.

Неуставност наведеног акта очитује се у томе, закључио је Уставни суд, што је градоначелник града Бијељина његовим доношењем изашао из оквира својих уставних и законских овлашћења чиме је повриједио релевантну одредбу Закона о локалној самоуправи и уставно начело законитости аката, што овај нормативни акт у цијелини чини неуставним са формално правног аспекта.

Непосредно након овог саопштења грађани града Бијељине су имали прилику да прочитају славодобитне вијести и коментаре представника политичких партија које чине Коалицију „Договор за Бијељину“ гдје се сви они сада утркују да покажу ето како је Уставни суд „коначно“ утврдио да је градоначелник Бијељине, мислећи на Љубишу Петровића, доказано прекршио Устав РС и Закон о локалној самуправи, при томе често у свом незнању мијешајући оспорени Правилник о расподјели средстава за спорт и физичку културу града Бијељина који је био предмет расправе пред Уставним судом и Правилник о расподјели средстава за спорт и физичку културу града Бијељина који је на фебруарском засједању усвојила Скупштина града, који је и даље на снази и на основу којег је извршена расподјела средстава за спорт и физичку културу у 2022. години.  

Друго потпуно одсуство елемантарног знања, а које је у непосредној вези са одборничким позицијама које обављају је непознавање чињенице да је оспорени Правилник о расподјели средстава за спорт и физичку културу (''Службени гласник града Бијељина'', број: 5/18, 12/18, 5/19, 3/20 и 10/21) што су и из бројева службеног гласника у загради могли видјети донесен 13.02.2018. године од стране покојног градоначелника Миће Мићића, истог онога који је био заједнички кандидат чланова поменуте коалиције на локалним изборима 2020. године.

Градоначелник Петровић је наиме, након преузимања дужности донио само Правилник о измјени Правилника о расподјели средстава за спорт и физичку културу (''Службени гласник града Бијељина'', број: 10/21) који је донесен 09.04.2021. године којим се само утврђују раздјели у процентима за поједине спортове и то само из разлога што је због кашњења у доношењу Буџета града за 2022. годину финансирање спорта у граду било у цјелости угрожено, а таква је пракса и била свих претходних година да градоначелник доноси измјене правилника како би се могла расподјелити средства планирана за спорт и физичку културу.

О лицемјерству јучерашњих изјава говори и чињеница да су представници Савјета за спорт као одборници поменуте коалиције више пута на различите начине покушавали да убрзају оперативност новчаних средстава за спорт чак и доношењем незаконитих аката као што је Закључак  бр. 01-013-3/21 од 15.04.2021. године на шта смо и указивали дописом градоначелника бр. 02-014-1-799/2021 од 19.04.2022. године.

Такође, ова Одлука Уставног суда неће произвести правна дејства јер је усвајањем новог Правилника о расподјели средстава за спорт и физичку културу града Бијељина (''Службени гласник града Бијељина'', број: 4/22) од стране Скупштине Града на 11. сједници одржаној 23.02.2022. године, престала потреба за постојањем оспореног правилника, те је градоначелник Одлуком о стављању ван снаге Правилника о расподјели средстава за спорт и физичку културу (''Службени гласник града Бијељина'', број: 4/22) оспорени Правилник ставио ван снаге, на шта је требао реаговати и Уставни суд и у складу са чланом 59. став 1. Закона о уставном суду РС обуставити започети поступак.

На већи дио ових чињеница је указано од стране градоначелника у образложењу приједлога Правилника о расподјели средстава за спорт и физичку културу града Бијељина (''Службени гласник града Бијељина'', број: 4/22) који се нашао у материјалима за 11. сједницу Скупштине града која је одржана 23.02.2022. године на којој је једногласно усвојен нови Правилник, те нас изненађује чињеница да одборници Скупштине града не могу да разграниче ове појмове или се ради искључиво о политичком лицемјерству и крајњој злурадости, саопштено је из Градске управе.

(БН)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПРИЈЕДОР

31.03.2022 12:43

Има ли ико у Приједору да покрене захтјев за оцјену уставности и законитости Рјешења о разрјешењу и именовању В.Д. директора јавних установа и начелника одјеqеwа на приод од 90 дана и тако сваке треће скупштине имамо тирадуименовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

в.д. коментатор

31.03.2022 12:58

Немојте чекати никога већ га поднесите сами. Одговор ћете добити за око годину дана. Само општи правни акти могу да се разматрају.

Name

Борац

31.03.2022 14:51

Мицини папци само лагати и красти знају.

Name

Ацо

31.03.2022 13:14

Неце вама ово нико процитати,до трецине док додјес,одустанес...

ОДГОВОРИТЕ