Србија је јака и стабилна, земља нових радних мјеста

 Србија је данас јака и стабилна држава, фактор мира и стабилности, земља кранова и дизалица, нових фабрика и нових радних места, оценио је председник Србије Александар Вучић у ауторском тексту за данашњи "Блиц".

Србија 31.03.2022 | 09:29
Србија је јака и стабилна, земља нових радних мјеста

Он је истакао да се данас у Србији више не прича о томе када ће се живети боље, него о томе шта још можемо да урадимо како би се додатно побољшао квалитет живота грађана.

Оценио је да није било нимало лако доћи докле довде, јер је наслеђена земља урушене економије, у којој су катанци на фабрикама били чешћи него радници за машинама.

" Оставили су нам земљу у којој је незапосленост била на максимуму, а плате и пензије на минимуму. Оставили су празан државни буџет у којем није било новца ни за једномесечну исплату пензија", навео је Вучић.

Додао је да је морало брзо да се реагује и да се спроведе озбиљан програм фискалне консолидације, који је подразумевао и неке тешке економске мере.

" Започели смо опоравак Србије, који није био нимало лак, али је био неопходан. Резултати нису изостали. Од привредног раста који је био у минусу, стигли смо до тога да у последње две године будемо најбрже растућа економија у Европи", истакао је председник Србије.

Добру економску и финанансијску ситуацију илустровао је подацима који кажу да је јавни дуг, упркос свим кризама, у потпуности под контролом, да је незапосленост пала са 25,9 одсто на испод 10 процената, а плате и пензије су значајно порасле.

Од просечне плате која је била 331 евро, стигли смо до тога да она у децембру 2021. године буде 635 евра, минималну зараду смо подигли са 15.747 динара, на 35.012 динара, колико износи у овој години.

" Истовремено, лично сам отворио или поставио камен темељац за више од 250 фабрика широм Србије и поносан сам на то што је наша земља лидер у региону у привлачењу страних директних инвестиција. Само током прошле године привукли смо 3,9 милијарди евра страних директних инвестиција, што је више него све друге земље Западног Балкана заједно", навео је Вучић.

Додао је да смо захваљујући томе што смо успели да консолидујемо јавне финансије и што данас имамо новца у буџету, осмислили програм “Србија 2025”, који је већ почео да се реализује те да ће до 2025. године бити уложено 14 милијарди евра у разне пројекте из саобраћајне инфраструктуре, у нове болнице и школе, за енергетику, младе, пронаталну политику.

Навео је да ће у саобраћајну инфраструктуру бити уложено девет милијарди евра, у водовод и канализацију милијарда, 700 милиона за младе, по 600 милиона за здравство и образовање и дигитализацију, по 500 милиона за инфраструктуру у култури и туризму, затим енергетику као и за развој спортске инфраструктуре, те 300 милиона за инфраструктуру у пољопривреди.

" Део овог програма је и пројекат изградње београдског метроа, који су чекале генерације Београђана, а који је напокон почео да се реализује у новембру прошле године. Као што смо направили Београд на води, тако ћемо направити и београдски метро, и то је пројекат који више нико неће моћи да заустави", поручио је Вучић.

Вучић је оценио да су ово резултати за понос али да он никада није потпуно задовољан јер зна да увек може више и боље.

Цитирајући Виктора Игоа који је рекао да “снови стварају будућност”, Вучић је навео да "смо сањали велике снове, које смо успели да остваримо захваљујући вредном раду, а сада настављамо да сањамо и да радимо даље".

Осврнуо се и на две велике кризе које су погодиле свет у претходном периоду, прво пандемија корона вируса, а сада и сукоб Русија-Украјина и навео да су оне уздрмале и много јаче економије од наше али да је Србија потпуно стабилна да се добро бори са свим изазовима.

"Наш сан данас је да Србија 2025. године буде земља умрежена ауто-путевима и модерним железничким пругама, у којој ће свака кућа имати прикључак на водоводну и канализациону мрежу, и у којој ће сваки грађанин имати још бољи квалитет живота", поручио је Вучих и додао да досадашњи резултати овој власти дају легитимитет да грађанима могу да обећају просечну плату од 1000 евра а пензију од 500 до краја мандата наредне Владе. 

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мијо

31.03.2022 08:28

Велики оптимизам и обећања - до недјеље навече - живи били па видјели?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.03.2022 09:02

Мај ће показати право стање, мало слушајте и друге шта причају.

Name

Татар

31.03.2022 08:32

Лако је Србији док је Вуциц ту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

31.03.2022 08:37

Да не нагрну странци са запада. Боље да се не хвали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад

31.03.2022 09:51

Типицни популиста ,продаје маглу народу док Србија клизи у аутократију попут русије .питање је ста це да буде кад се магла разидзе.

Name

31.03.2022 09:40

Нема сиротиње,сви запослени,нема лопова,сви имају куце или станове,ауте,благостање у 3 пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејтон

31.03.2022 09:55

Јад И Биједа тотална 95% становништва не мозе од сопствене плате преживјет... А овај прича Небулозе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцег

31.03.2022 10:50

Помаже странцима да улаже на уштрб домаћих. Али опет боље нег код нас, код нас се отима од сиротиње даби се дало мафији.

ОДГОВОРИТЕ