Srbija je jaka i stabilna, zemlja novih radnih mjesta

 Srbija je danas jaka i stabilna država, faktor mira i stabilnosti, zemlja kranova i dizalica, novih fabrika i novih radnih mesta, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za današnji "Blic".

Srbija 31.03.2022 | 09:29
Srbija je jaka i stabilna, zemlja novih radnih mjesta

On je istakao da se danas u Srbiji više ne priča o tome kada će se živeti bolje, nego o tome šta još možemo da uradimo kako bi se dodatno poboljšao kvalitet života građana.

Ocenio je da nije bilo nimalo lako doći dokle dovde, jer je nasleđena zemlja urušene ekonomije, u kojoj su katanci na fabrikama bili češći nego radnici za mašinama.

" Ostavili su nam zemlju u kojoj je nezaposlenost bila na maksimumu, a plate i penzije na minimumu. Ostavili su prazan državni budžet u kojem nije bilo novca ni za jednomesečnu isplatu penzija", naveo je Vučić.

Dodao je da je moralo brzo da se reaguje i da se sprovede ozbiljan program fiskalne konsolidacije, koji je podrazumevao i neke teške ekonomske mere.

" Započeli smo oporavak Srbije, koji nije bio nimalo lak, ali je bio neophodan. Rezultati nisu izostali. Od privrednog rasta koji je bio u minusu, stigli smo do toga da u poslednje dve godine budemo najbrže rastuća ekonomija u Evropi", istakao je predsednik Srbije.

Dobru ekonomsku i finanansijsku situaciju ilustrovao je podacima koji kažu da je javni dug, uprkos svim krizama, u potpunosti pod kontrolom, da je nezaposlenost pala sa 25,9 odsto na ispod 10 procenata, a plate i penzije su značajno porasle.

Od prosečne plate koja je bila 331 evro, stigli smo do toga da ona u decembru 2021. godine bude 635 evra, minimalnu zaradu smo podigli sa 15.747 dinara, na 35.012 dinara, koliko iznosi u ovoj godini.

" Istovremeno, lično sam otvorio ili postavio kamen temeljac za više od 250 fabrika širom Srbije i ponosan sam na to što je naša zemlja lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija. Samo tokom prošle godine privukli smo 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno", naveo je Vučić.

Dodao je da smo zahvaljujući tome što smo uspeli da konsolidujemo javne finansije i što danas imamo novca u budžetu, osmislili program “Srbija 2025”, koji je već počeo da se realizuje te da će do 2025. godine biti uloženo 14 milijardi evra u razne projekte iz saobraćajne infrastrukture, u nove bolnice i škole, za energetiku, mlade, pronatalnu politiku.

Naveo je da će u saobraćajnu infrastrukturu biti uloženo devet milijardi evra, u vodovod i kanalizaciju milijarda, 700 miliona za mlade, po 600 miliona za zdravstvo i obrazovanje i digitalizaciju, po 500 miliona za infrastrukturu u kulturi i turizmu, zatim energetiku kao i za razvoj sportske infrastrukture, te 300 miliona za infrastrukturu u poljoprivredi.

" Deo ovog programa je i projekat izgradnje beogradskog metroa, koji su čekale generacije Beograđana, a koji je napokon počeo da se realizuje u novembru prošle godine. Kao što smo napravili Beograd na vodi, tako ćemo napraviti i beogradski metro, i to je projekat koji više niko neće moći da zaustavi", poručio je Vučić.

Vučić je ocenio da su ovo rezultati za ponos ali da on nikada nije potpuno zadovoljan jer zna da uvek može više i bolje.

Citirajući Viktora Igoa koji je rekao da “snovi stvaraju budućnost”, Vučić je naveo da "smo sanjali velike snove, koje smo uspeli da ostvarimo zahvaljujući vrednom radu, a sada nastavljamo da sanjamo i da radimo dalje".

Osvrnuo se i na dve velike krize koje su pogodile svet u prethodnom periodu, prvo pandemija korona virusa, a sada i sukob Rusija-Ukrajina i naveo da su one uzdrmale i mnogo jače ekonomije od naše ali da je Srbija potpuno stabilna da se dobro bori sa svim izazovima.

"Naš san danas je da Srbija 2025. godine bude zemlja umrežena auto-putevima i modernim železničkim prugama, u kojoj će svaka kuća imati priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, i u kojoj će svaki građanin imati još bolji kvalitet života", poručio je Vučih i dodao da dosadašnji rezultati ovoj vlasti daju legitimitet da građanima mogu da obećaju prosečnu platu od 1000 evra a penziju od 500 do kraja mandata naredne Vlade. 

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mijo

31.03.2022 08:28

Veliki optimizam i obećanja - do nedjelje naveče - živi bili pa vidjeli?????

ODGOVORITE
Name

Ре

31.03.2022 09:02

Мај ће показати право стање, мало слушајте и друге шта причају.

Name

Tatar

31.03.2022 08:32

Lako je Srbiji dok je Vucic tu

ODGOVORITE
Name

Samo

31.03.2022 08:37

Da ne nagrnu stranci sa zapada. Bolje da se ne hvali.

ODGOVORITE
Name

Zapad

31.03.2022 09:51

Tipicni populista ,prodaje maglu narodu dok Srbija klizi u autokratiju poput rusije .pitanje je sta ce da bude kad se magla razidze.

Name

Yu

31.03.2022 09:40

Nema sirotinje,svi zaposleni,nema lopova,svi imaju kuce ili stanove,aute,blagostanje u 3 pm.

ODGOVORITE
Name

Dejton

31.03.2022 09:55

Jad I Bijeda totalna 95% stanovništva ne moze od sopstvene plate preživjet... A ovaj priča Nebuloze...

ODGOVORITE
Name

Herceg

31.03.2022 10:50

Pomaže strancima da ulaže na uštrb domaćih. Ali opet bolje neg kod nas, kod nas se otima od sirotinje dabi se dalo mafiji.

ODGOVORITE