Курти затровани марксиста пријетња Западном Балкану

- Било је јасно још у јануару да Курти неће дозволити Србима да гласају на изборима 3. априла, јер и онда када Срби нису могли да гласају на референдуму у својим општинима, изостали су јасни, одлучни и конкретни потези међународне заједнице који би санкционисали такве поступке. Курти је затровани лењиниста и марксиста, човек опасних намера и вероватно највећа безбедносна претња Западном Балкану, каже Милован Јовановић, новинар и политички коментатор.

Србија 30.03.2022 | 14:35
Курти затровани марксиста пријетња Западном Балкану

Јовановић у интервјуу за Косово онлајн каже да су у јануару "земље Квинте, Брисел и други западни званичници реаговали некаквим идиотским саопштењима изражавајући разочараност и изненађеност".

"Дакле, изостали су јасни, одлучни и конкретни потези који би санкционисали такве поступке. Курти покушава да искористи рат у Украјини у заоштравању односа са Београдом покушавајући да представи да целом региону од Србије прети велика опасност и да је Косово ту најугроженије. Његов план је да покуша да доведе до тога да се изврши снажан притисак међународне заједнице на Србију да призна независност Косова.

Дијалог Београда и Приштине одавно не постоји. Већ извесно време имамо замрзнути конфликт. На примерима Јужне Абхазије, Осетије, Придњестровља, Нагорно Карабаха и Украјине најбоље можемо видети колико су опасни замрзнути конфликти и како они готово преко ноћи прерастају у сукобе. Документ о стратешком компасу ЕУ поводом украјинске кризе који је недавно усвојен у Бриселу, једну од нових безбедносних претњи у Европи наводи и Западни Балкан - Косово и БиХ.

Зато све ово додатно забрињава.

Да ли је Квинта могла да натера Куртија да омогући Србима да гласају на изборима 3. априла?

Наравно да јесте. А зашто није то је посебно питање. Чињеница је да није било никаквог притиска на косовског премијера Аљбина Куртија да омогући да се одрже избори 3. априла на Косову.

Одакле Курти добија подршку за своје потезе и када су избори у питању, али и многе друге ствари?

Они му ти дозвољавају испод стола не схватајући да на тај начин компромитују своје државе и владе. Државни секретар САД Блинкен је 13. јануара, у писму Куртију, изразио уверење да је дијалог, уз посредовање ЕУ, најбољи начин за постизање нормализације односа између две стране, те подвукао да САД блиско сарађују са ЕУ по том питању и да је у интересу Косова да што пре дође до компромисног решења са Србијом.

Уочљиво је да постоји проблем на релацији Куртија са Вашингтоном везано за обавезе Косова, по питању примене раније постигнутих споразума (бриселског, вашингтонског, Отворени Балкан) као и успостављање владавине права, препоруке око манастира Дечани.... Све ово указује да Косово има обавезе која мора да испуни и да је подршка САД условљена приступом Косова према тим обавезама. Колико ће дуго америцка администрација то толерисати и да ли ће и када предузети конкретне потезе остаје да се види. Али једно је јасно, утицај, снага, моћ и кредибилитет Бајденове администрације су озбиљно пољуљани на Балкану, али и у Европи и свету.

Да ли су могући инциденти на северу Косова и да ли би исте својим потезима могао да изазове косовски премијер Аљбин Курти?

Све је могуће. Ништа ме не би изненадило. Живимо у опасним временима. Курти је човек опасних намера и вероватно највећа безбедносна претња Западном Балкану. По ко зна који пут се показало за последњих 20 година да је америчко- бриселска администрација у Европи паралисана, надмудрена, исмејана и изиграна.

Безусловно подржавајући и верујући да ће се затровани лењиниста и марксиста, обрачунати са корупцијом и криминалом, да ће изградити правну и ефикасну државу, спровести реформе, зауставити одлив људи, смањити незапосленост, развити економију и повећати стандард. У овим изазовним временима, геополитичким ломовима, председник Србије Вучић некако успева да паметном политиком сачува мир, безбедност и стабилност и Србије и целог региона.

(Косово-онлине)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мирослав

30.03.2022 14:01

Раде сто хоце, јер су за сада пријатељи амера.Али амери врло цесто мењају пријатеље, једном су их амери имали за терористе, сад за пријатеље, али је питање времена кад це опет бити терористи. Сто је вазно, Србија никад неце признати терористицку творевину на својој земљи, никад. А ста добро да цовек оцекује од терориста, осим зла ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобе

30.03.2022 17:30

Од које године је то српска земља-само питам онако?

Name

Профа

31.03.2022 05:41

Кобе, питај свога ђеда, он зна од које је године. У здравље и свако добро.

Name

Какав црни МАРКСИСТА?

30.03.2022 21:58

Лик је неолиберални капиталистички ПОЛТРОН... покриј се ушима и шути

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ

31.03.2022 12:37

Марксисти неби требали бити зли људи,марксизам је теорија једнакости

ОДГОВОРИТЕ