Kurti zatrovani marksista prijetnja Zapadnom Balkanu

- Bilo je jasno još u januaru da Kurti neće dozvoliti Srbima da glasaju na izborima 3. aprila, jer i onda kada Srbi nisu mogli da glasaju na referendumu u svojim opštinima, izostali su jasni, odlučni i konkretni potezi međunarodne zajednice koji bi sankcionisali takve postupke. Kurti je zatrovani lenjinista i marksista, čovek opasnih namera i verovatno najveća bezbednosna pretnja Zapadnom Balkanu, kaže Milovan Jovanović, novinar i politički komentator.

Srbija 30.03.2022 | 14:35
Kurti zatrovani marksista prijetnja Zapadnom Balkanu

Jovanović u intervjuu za Kosovo onlajn kaže da su u januaru "zemlje Kvinte, Brisel i drugi zapadni zvaničnici reagovali nekakvim idiotskim saopštenjima izražavajući razočaranost i iznenađenost".

"Dakle, izostali su jasni, odlučni i konkretni potezi koji bi sankcionisali takve postupke. Kurti pokušava da iskoristi rat u Ukrajini u zaoštravanju odnosa sa Beogradom pokušavajući da predstavi da celom regionu od Srbije preti velika opasnost i da je Kosovo tu najugroženije. Njegov plan je da pokuša da dovede do toga da se izvrši snažan pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

Dijalog Beograda i Prištine odavno ne postoji. Već izvesno vreme imamo zamrznuti konflikt. Na primerima Južne Abhazije, Osetije, Pridnjestrovlja, Nagorno Karabaha i Ukrajine najbolje možemo videti koliko su opasni zamrznuti konflikti i kako oni gotovo preko noći prerastaju u sukobe. Dokument o strateškom kompasu EU povodom ukrajinske krize koji je nedavno usvojen u Briselu, jednu od novih bezbednosnih pretnji u Evropi navodi i Zapadni Balkan - Kosovo i BiH.

Zato sve ovo dodatno zabrinjava.

Da li je Kvinta mogla da natera Kurtija da omogući Srbima da glasaju na izborima 3. aprila?

Naravno da jeste. A zašto nije to je posebno pitanje. Činjenica je da nije bilo nikakvog pritiska na kosovskog premijera Aljbina Kurtija da omogući da se održe izbori 3. aprila na Kosovu.

Odakle Kurti dobija podršku za svoje poteze i kada su izbori u pitanju, ali i mnoge druge stvari?

Oni mu ti dozvoljavaju ispod stola ne shvatajući da na taj način kompromituju svoje države i vlade. Državni sekretar SAD Blinken je 13. januara, u pismu Kurtiju, izrazio uverenje da je dijalog, uz posredovanje EU, najbolji način za postizanje normalizacije odnosa između dve strane, te podvukao da SAD blisko sarađuju sa EU po tom pitanju i da je u interesu Kosova da što pre dođe do kompromisnog rešenja sa Srbijom.

Uočljivo je da postoji problem na relaciji Kurtija sa Vašingtonom vezano za obaveze Kosova, po pitanju primene ranije postignutih sporazuma (briselskog, vašingtonskog, Otvoreni Balkan) kao i uspostavljanje vladavine prava, preporuke oko manastira Dečani.... Sve ovo ukazuje da Kosovo ima obaveze koja mora da ispuni i da je podrška SAD uslovljena pristupom Kosova prema tim obavezama. Koliko će dugo americka administracija to tolerisati i da li će i kada preduzeti konkretne poteze ostaje da se vidi. Ali jedno je jasno, uticaj, snaga, moć i kredibilitet Bajdenove administracije su ozbiljno poljuljani na Balkanu, ali i u Evropi i svetu.

Da li su mogući incidenti na severu Kosova i da li bi iste svojim potezima mogao da izazove kosovski premijer Aljbin Kurti?

Sve je moguće. Ništa me ne bi iznenadilo. Živimo u opasnim vremenima. Kurti je čovek opasnih namera i verovatno najveća bezbednosna pretnja Zapadnom Balkanu. Po ko zna koji put se pokazalo za poslednjih 20 godina da je američko- briselska administracija u Evropi paralisana, nadmudrena, ismejana i izigrana.

Bezuslovno podržavajući i verujući da će se zatrovani lenjinista i marksista, obračunati sa korupcijom i kriminalom, da će izgraditi pravnu i efikasnu državu, sprovesti reforme, zaustaviti odliv ljudi, smanjiti nezaposlenost, razviti ekonomiju i povećati standard. U ovim izazovnim vremenima, geopolitičkim lomovima, predsednik Srbije Vučić nekako uspeva da pametnom politikom sačuva mir, bezbednost i stabilnost i Srbije i celog regiona.

(Kosovo-online)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Miroslav

30.03.2022 14:01

Rade sto hoce, jer su za sada prijatelji amera.Ali ameri vrlo cesto menjaju prijatelje, jednom su ih ameri imali za teroriste, sad za prijatelje, ali je pitanje vremena kad ce opet biti teroristi. Sto je vazno, Srbija nikad nece priznati teroristicku tvorevinu na svojoj zemlji, nikad. A sta dobro da covek ocekuje od terorista, osim zla nista drugo.

ODGOVORITE
Name

Kobe

30.03.2022 17:30

Od koje godine je to srpska zemlja-samo pitam onako?

Name

Профа

31.03.2022 05:41

Кобе, питај свога ђеда, он зна од које је године. У здравље и свако добро.

Name

Kakav crni MARKSISTA?

30.03.2022 21:58

Lik je neoliberalni kapitalistički POLTRON... pokrij se ušima i šuti

ODGOVORITE
Name

DE

31.03.2022 12:37

Marksisti nebi trebali biti zli ljudi,marksizam je teorija jednakosti

ODGOVORITE