ММФ је против диференциране стопе у БиХ

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) у Босни и Херцеговини (БиХ) никако не препоручује увођење диференцираних стопа пореза на додатну вриједност (ПДВ) као одговор на инфлацију, наводи се у закључној изјави Мисије ММФ-а, објављеној 25. марта.

Босна и Херцеговина 25.03.2022 | 18:14
ММФ је против диференциране стопе у БиХ

"Смањење стопе на основне артикле је скуп и лоше усмјерен инструмент за пружање помоћи домацинствима са ниским приходима. Поред тога, различите стопе би повећале могућности за превару", наводи се у саопштењу.

Умјесто тога, из ММФ-а предлажу да би власти требале пружити привремену, циљану помоћ угроженим домаћинствима.

Додају да би власти требале настојати побољшати мрежу социјалне сигурности како би биле боље припремљене за будуће шокове.

Кажу такође да би се укидање акциза на гориво могло размотрити на привременој основи, те додају "иако је и то скупа и лоше усмјерена мјера, боља је од трајне промјене порезне политике".

ММФ истиче да су плате у јавном сектору већ конкурентне и не требају се додатно повећавати, јер би то само погоршало структуру јавне потрошње.

Потребан рад на финансијској стабилности

Из ММФ-а поручују да је хитни приоритет успостављање јединственог фонда за реструктурирање банака како би се олакшало реструктурирање банака и осигурање ликвидности у ванредним случајевима.

"Ово је такоде право вријеме да се додатно ојача оквир финансијске стабилности, јер је недавни догађај са Сбербанком нагласио потребу за попуњавањем празнина", подсјећају из Мисије ММФ-а.

Наглашава се да је повлачење депозита из подружница Сбербанк у БиХ довело двије банке од здравих банака до руба пропасти за само неколико дана, те да је само брзо дјеловање супервизора олакшало продају банака и спријечило повећање обима повлачења депозита.

"Валутни одбор и даље је упориште стабилности у иначе неизвјесном окружењу", наводи се у саопштењу.

Упозоравају да су позиви да Централна банка БиХ треба финансирати ентитетске буџете и осигуравати ликвидност комерцијалним банкама неосновани и пријете стабилности валутног одбора.

Економска перспектива БиХ

"Економија БиХ се опоравља се од ефеката пандемије ЦОВИД-19. Према процјенама, раст је поспјешен и достигао је вриједност од 5,8 посто у 2021. години, потакнут снажном вањском потражњом, снажном домаћом потрошњом и оживљавањем туризма", наведено је у саопштењу.

Истичу и да је снажна економска активност одраз мјера које су владе подузеле у погледу ЦОВИД-19 и њихове одлуке да не уводе мјере затварања током удара пандемије изазваним сојевима Делта и Омицрон, успркос порасту броја заражених због оклијевања становништва у погледу вакцинације.

"Перспектива је веома неизвјесна с обзиром на рат у Украјини који је у току, те на унутрашње политичке напетости. Први ефекти рата осјетили су се у финансијском сектору те у губитку повјерења, као и у погледу трошкова домаћинстава на храну и превоз", процјењују у Мисији ММФ-а.

Очекују да би кашњења у формирању влада послије избора у октобру могла додатно поткопати економске изгледе, док потенцијална појава нових сојева ЦОВИД-19 представља још један ризик.

У саопштењу се истиче да су БиХ потребне "шире реформе да би се смањила неједнакост у дохотку измеду БиХ и ЕУ и да би дошло до транзиције ка зеленијој економији".

Напомињу да БиХ има велики потенцијал у области енергије вјетра и соларне енергије, те да би требало да напушта употребу угља.

"У коначници, напредак у свим овим областима учинити ће БиХ привлачнијим мјестом за живот њених грађана и тако смањити одлазак људи у друге европске земље", закључује се у саопштењу.

(РСЕ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ловци на главе

25.03.2022 17:24

Кад се наталози велика колицина банде употријебити нуклеарно орузије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

WWWW

25.03.2022 17:36

АКО БИ БИЛИ ЈЕДИНА ДРЖАВА СА ДИФЕРЕНЦИРАНОМ СТОПОМ ПДВа НЕКА ГА НЕ УВОДЕ,А ДА ЛИ ММФ ПРЕДЛАЖЕ УСКЛАДЈИВАЊА ПРИМАЊА ПО ВИЖЕ ОСНОВА ФУНКЦИОНЕРА И ОБИЦНИХ РАДНИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.03.2022 17:47

ММФ је против! Иначе ми смо самостална држава која има право да одлучи сама шта ће и како ће...а да нисмо ми ни држава...нити ови што причају да су власт имају било какву могућност да одлучују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

25.03.2022 19:11

Само умисљају себи да су власт... обицни пијуни. А цуј? Нови сојеви цовида? Ахахааа, ови западњаци стварно тразе себи врага.. кад им народ устане и демолира их . . То це им и бити

Name

Дзосуа

25.03.2022 18:06

Знаци, НС РС дзабе засиједала и донијела закљуцке. Пуј пике не вази. Толико о нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2022 18:17

Додик је све опустосио и да оде празно остаје и дузно и рузно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2022 19:29

Кретену, Додик је тако и предлагао!

Name

Зак

25.03.2022 18:21

Диференцирана стопа ПДВ је у Србији , Хрватској и у цијелој ЕУ . У банана дрзави је све мимо свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логично

25.03.2022 19:01

Па како би иначе ММФ зарађивао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

25.03.2022 21:49

Ста брига ММФ ..Мијесају се у све...ММФ мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

26.03.2022 04:11

је велико "ЗЛО" за целу ПЛАНЕТУ !!!

ОДГОВОРИТЕ