MMF je protiv diferencirane stope u BiH

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini (BiH) nikako ne preporučuje uvođenje diferenciranih stopa poreza na dodatnu vrijednost (PDV) kao odgovor na inflaciju, navodi se u zaključnoj izjavi Misije MMF-a, objavljenoj 25. marta.

Bosna i Hercegovina 25.03.2022 | 18:14
MMF je protiv diferencirane stope u BiH

"Smanjenje stope na osnovne artikle je skup i loše usmjeren instrument za pružanje pomoći domacinstvima sa niskim prihodima. Pored toga, različite stope bi povećale mogućnosti za prevaru", navodi se u saopštenju.

Umjesto toga, iz MMF-a predlažu da bi vlasti trebale pružiti privremenu, ciljanu pomoć ugroženim domaćinstvima.

Dodaju da bi vlasti trebale nastojati poboljšati mrežu socijalne sigurnosti kako bi bile bolje pripremljene za buduće šokove.

Kažu takođe da bi se ukidanje akciza na gorivo moglo razmotriti na privremenoj osnovi, te dodaju "iako je i to skupa i loše usmjerena mjera, bolja je od trajne promjene porezne politike".

MMF ističe da su plate u javnom sektoru već konkurentne i ne trebaju se dodatno povećavati, jer bi to samo pogoršalo strukturu javne potrošnje.

Potreban rad na finansijskoj stabilnosti

Iz MMF-a poručuju da je hitni prioritet uspostavljanje jedinstvenog fonda za restrukturiranje banaka kako bi se olakšalo restrukturiranje banaka i osiguranje likvidnosti u vanrednim slučajevima.

"Ovo je takode pravo vrijeme da se dodatno ojača okvir finansijske stabilnosti, jer je nedavni događaj sa Sberbankom naglasio potrebu za popunjavanjem praznina", podsjećaju iz Misije MMF-a.

Naglašava se da je povlačenje depozita iz podružnica Sberbank u BiH dovelo dvije banke od zdravih banaka do ruba propasti za samo nekoliko dana, te da je samo brzo djelovanje supervizora olakšalo prodaju banaka i spriječilo povećanje obima povlačenja depozita.

"Valutni odbor i dalje je uporište stabilnosti u inače neizvjesnom okruženju", navodi se u saopštenju.

Upozoravaju da su pozivi da Centralna banka BiH treba finansirati entitetske budžete i osiguravati likvidnost komercijalnim bankama neosnovani i prijete stabilnosti valutnog odbora.

Ekonomska perspektiva BiH

"Ekonomija BiH se oporavlja se od efekata pandemije COVID-19. Prema procjenama, rast je pospješen i dostigao je vrijednost od 5,8 posto u 2021. godini, potaknut snažnom vanjskom potražnjom, snažnom domaćom potrošnjom i oživljavanjem turizma", navedeno je u saopštenju.

Ističu i da je snažna ekonomska aktivnost odraz mjera koje su vlade poduzele u pogledu COVID-19 i njihove odluke da ne uvode mjere zatvaranja tokom udara pandemije izazvanim sojevima Delta i Omicron, usprkos porastu broja zaraženih zbog oklijevanja stanovništva u pogledu vakcinacije.

"Perspektiva je veoma neizvjesna s obzirom na rat u Ukrajini koji je u toku, te na unutrašnje političke napetosti. Prvi efekti rata osjetili su se u finansijskom sektoru te u gubitku povjerenja, kao i u pogledu troškova domaćinstava na hranu i prevoz", procjenjuju u Misiji MMF-a.

Očekuju da bi kašnjenja u formiranju vlada poslije izbora u oktobru mogla dodatno potkopati ekonomske izglede, dok potencijalna pojava novih sojeva COVID-19 predstavlja još jedan rizik.

U saopštenju se ističe da su BiH potrebne "šire reforme da bi se smanjila nejednakost u dohotku izmedu BiH i EU i da bi došlo do tranzicije ka zelenijoj ekonomiji".

Napominju da BiH ima veliki potencijal u oblasti energije vjetra i solarne energije, te da bi trebalo da napušta upotrebu uglja.

"U konačnici, napredak u svim ovim oblastima učiniti će BiH privlačnijim mjestom za život njenih građana i tako smanjiti odlazak ljudi u druge evropske zemlje", zaključuje se u saopštenju.

(RSE)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Lovci na glave

25.03.2022 17:24

Kad se natalozi velika kolicina bande upotrijebiti nuklearno oruzije.

ODGOVORITE
Name

WWWW

25.03.2022 17:36

AKO BI BILI JEDINA DRŽAVA SA DIFERENCIRANOM STOPOM PDVa NEKA GA NE UVODE,A DA LI MMF PREDLAŽE USKLADJIVANJA PRIMANJA PO VIŽE OSNOVA FUNKCIONERA I OBICNIH RADNIKA

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.03.2022 17:47

MMF je protiv! Inače mi smo samostalna država koja ima pravo da odluči sama šta će i kako će...a da nismo mi ni država...niti ovi što pričaju da su vlast imaju bilo kakvu mogućnost da odlučuju...

ODGOVORITE
Name

Doboj

25.03.2022 19:11

Samo umisljaju sebi da su vlast... obicni pijuni. A cuj? Novi sojevi covida? Ahahaaa, ovi zapadnjaci stvarno traze sebi vraga.. kad im narod ustane i demolira ih . . To ce im i biti

Name

Dzosua

25.03.2022 18:06

Znaci, NS RS dzabe zasijedala i donijela zakljucke. Puj pike ne vazi. Toliko o nama

ODGOVORITE
Name

Re

25.03.2022 18:17

Dodik je sve opustosio i da ode prazno ostaje i duzno i ruzno

ODGOVORITE
Name

Re

25.03.2022 19:29

Kretenu, Dodik je tako i predlagao!

Name

Zak

25.03.2022 18:21

Diferencirana stopa PDV je u Srbiji , Hrvatskoj i u cijeloj EU . U banana drzavi je sve mimo svijeta.

ODGOVORITE
Name

Logično

25.03.2022 19:01

Pa kako bi inače MMF zarađivao

ODGOVORITE
Name

Ana

25.03.2022 21:49

Sta briga MMF ..Mijesaju se u sve...MMF mafija

ODGOVORITE
Name

MMF

26.03.2022 04:11

je veliko "ZLO" za celu PLANETU !!!

ODGOVORITE