Овај рат биће дуг, то је борба на живот и смрт! (ВИДЕО)

- Војни сукоб у Украјини ће стати када Европа почне да купује амерички гас, процјена је политиколога проф. др Марије Ђорић, коју је изнијела у емисији “Глобално” БН телевизије.

Република Српска 23.03.2022 | 22:58
Овај рат биће дуг, то је борба на живот и смрт! (ВИДЕО)

- Војни сукоб у Украјини ће стати када Европа почне да купује амерички гас, процјена је политиколога проф. др Марије Ђорић, коју је изнијела у емисији “Глобално” БН телевизије.

- Биће то дуг и прљав рат, то је борба на живот и смрт, а Украјина је једно жртвено јагње, земља која је пинг понг лоптица у интересу великих сила, сматра политиког проф. др Марија Ђорић и додаје да одговор на питање да ли ће Украјина имати свој суверенинтет зависи од Америке или Русије, а не од Украјинаца. Она указује да је сваки рат, па и овај, пљачкашки, рат за ресурсе.  

- Вјерујем да ће овај војни сукоб престати онда када Европа почне да увози амерички течни гас, а ми ћемо морати да сачекамо још неко вријеме јер Европа нема инфраструктуру за то. Већ видимо неке индиције да је Њемачка почела да гради инфраструктуру за ту врсту течног гаса, каже Ђорићева.

Економиста проф. др Миленко Станић прогнозира да ће економска криза коју је генерисао рат у Украјини снажно погодити Западни Балкан. Он наводи да ће највећи удар кризе бити на Босну и Херцеговину која, каже Станић, нема здраву економију нити алтернативна тржишта која би могла да покрију колапс у снабдијевању енергентима и осталом робом.

- Проблем је што немамо здраву економију, немамо снажну и на здравим основама постављену домаћу привреду. Србија је у повољнијој ситуацији јер има, прије свега, властиту пољопривредну производњу са којом може да задовољи основне потребе животним намирницама. Међутим, Босна и Херцеговина је у тешкој ситуацији, јер мало шта је остало од домаће производње и зато ће ова турбуленција снажније да погоди Босну И Херцеговину, оцјењује Станић.  

Политички аналитичар Андрија Младеновић предвиђа да неће више бити оштре блоковске подјеле, него свака земља прије свега треба да гледа своје интересе. Он наводи да мале државе треба да схвате да се догађаји невјероватно убрзавају и да се морају прилагођавати од дана до дана.

- Да ли је неко могао прије само пез година да замисли ситуацију у којој Бајден разговара са Венецуелом око производње нафте, шаље своје представнике у Иран? Значи, ситуација му диктира шта ће урадити. Не бих се сложио ни да ћемо ми завршити у некој врсти блоковске подјеле, него свако за себе, сматра Младеновић.

Ђорићева упозорава да ће рат појачати економску кризу, али и криминал.   

- Сигурна сам да ће се отворити црно тржиште за трговину одређеним дефицитарним робама. Такође, доћи ће до “процвата” екстремно десничарских покрета, каже Ђорићева.

Она објашњава да екстремистички покрети јачају у условима друштвених криза.

- Они дају лаке одговоре на тешка питања у тешким временима, а ти договори су по неписаном правилу праћени насиљем, упозорава Ђорићева и додаје да ће повратак страних добровољаца са украјинског ратишта бити кључан реметилачки фактор безбједности, о којем свака држава, па и земље Балкана мораће да имају брз одговор на очувању безбједности своје земље.    

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ваљуга

24.03.2022 06:02

Еуропа у свему овом је пала као меце са круске,садце да плаца Америци три пута висе оно сто је плацала Русима.Увијек су рекли завади па владај.Амери су насилници и крволоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трагедија

24.03.2022 06:20

Зеленски је портпарол НАТО-савеза - бас стета да је због тога зртвовао своје суградјане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

24.03.2022 08:18

Он је јеврејин и ради у интересу јевреја ма гдје они били, каква украјина и народи украјине

Name

Е

24.03.2022 06:28

Ја обични лаик све ово сам знао и без троје ових ваших стручњака, а сигуран сам да то исто зна и огромна већина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пакао

24.03.2022 06:31

Милораде прими сауцесце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

24.03.2022 06:54

Сви велики аналитичари политичке и војне ситуације....а нити су политичари, наравно по струци, нијти војни аналитичари. Рат ће трајати око два и по мјесеца, а онда настаје прикупљање чаура, па ко шта измешетари. Јер у питању је свјетска пијаца многих артикала, а на крају и хране. Смртност од глади већ иде за 1о процената, а шта чека нас који смо овакви какви јесмо. Повратак насело и у прелазак из 19тог у двадесети вијек... Економија је жива наука, коју исто као и ово прво тумаче дилетанти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

24.03.2022 07:16

Дивни стручњаци. Нико нема објашњење зашто још траје тродневни рат, а ни од параде у Кијеву нема ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

123456

24.03.2022 07:35

Овај зелни позвао европу да протестује, какво црни протести кад се протестовало за корону полиција са воденим топовима и ста све није било растјеривала народ ... и сад да неко протестује и наравно то би било у реду али за корону не,опасан вирус влада ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

све струцњаци

24.03.2022 08:01

струцњак до струцњака ,ко видовита винка из горњег заглавка. Они знају кад це стати рат,знају разлоге и сврху поцетка. Какви струцњаци,до мога. Боље нам пустите репризу бољег зивота у том термину,бар да народ гледа а да мозак оде на испасу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.03.2022 18:12

Руска земља, дакле Украјина, је у ползају Вијетнама, присталице НАТО су слицне Јузном Вијетнаму. Ето сто је било на релацији Кине и Вијетнама то је релација Русије и Украјине. Мада, постоје процеси и сјеце језика, и слабљења Америцког фасистицког похода, јер Америка има слицности и разлике са Хитлером.

ОДГОВОРИТЕ