Ovaj rat biće dug, to je borba na život i smrt! (VIDEO)

- Vojni sukob u Ukrajini će stati kada Evropa počne da kupuje američki gas, procjena je politikologa prof. dr Marije Đorić, koju je iznijela u emisiji “Globalno” BN televizije.

Republika Srpska 23.03.2022 | 22:58
Ovaj rat biće dug, to je borba na život i smrt! (VIDEO)

- Vojni sukob u Ukrajini će stati kada Evropa počne da kupuje američki gas, procjena je politikologa prof. dr Marije Đorić, koju je iznijela u emisiji “Globalno” BN televizije.

- Biće to dug i prljav rat, to je borba na život i smrt, a Ukrajina je jedno žrtveno jagnje, zemlja koja je ping pong loptica u interesu velikih sila, smatra politikog prof. dr Marija Đorić i dodaje da odgovor na pitanje da li će Ukrajina imati svoj suverenintet zavisi od Amerike ili Rusije, a ne od Ukrajinaca. Ona ukazuje da je svaki rat, pa i ovaj, pljačkaški, rat za resurse.  

- Vjerujem da će ovaj vojni sukob prestati onda kada Evropa počne da uvozi američki tečni gas, a mi ćemo morati da sačekamo još neko vrijeme jer Evropa nema infrastrukturu za to. Već vidimo neke indicije da je Njemačka počela da gradi infrastrukturu za tu vrstu tečnog gasa, kaže Đorićeva.

Ekonomista prof. dr Milenko Stanić prognozira da će ekonomska kriza koju je generisao rat u Ukrajini snažno pogoditi Zapadni Balkan. On navodi da će najveći udar krize biti na Bosnu i Hercegovinu koja, kaže Stanić, nema zdravu ekonomiju niti alternativna tržišta koja bi mogla da pokriju kolaps u snabdijevanju energentima i ostalom robom.

- Problem je što nemamo zdravu ekonomiju, nemamo snažnu i na zdravim osnovama postavljenu domaću privredu. Srbija je u povoljnijoj situaciji jer ima, prije svega, vlastitu poljoprivrednu proizvodnju sa kojom može da zadovolji osnovne potrebe životnim namirnicama. Međutim, Bosna i Hercegovina je u teškoj situaciji, jer malo šta je ostalo od domaće proizvodnje i zato će ova turbulencija snažnije da pogodi Bosnu I Hercegovinu, ocjenjuje Stanić.  

Politički analitičar Andrija Mladenović predviđa da neće više biti oštre blokovske podjele, nego svaka zemlja prije svega treba da gleda svoje interese. On navodi da male države treba da shvate da se događaji nevjerovatno ubrzavaju i da se moraju prilagođavati od dana do dana.

- Da li je neko mogao prije samo pez godina da zamisli situaciju u kojoj Bajden razgovara sa Venecuelom oko proizvodnje nafte, šalje svoje predstavnike u Iran? Znači, situacija mu diktira šta će uraditi. Ne bih se složio ni da ćemo mi završiti u nekoj vrsti blokovske podjele, nego svako za sebe, smatra Mladenović.

Đorićeva upozorava da će rat pojačati ekonomsku krizu, ali i kriminal.   

- Sigurna sam da će se otvoriti crno tržište za trgovinu određenim deficitarnim robama. Takođe, doći će do “procvata” ekstremno desničarskih pokreta, kaže Đorićeva.

Ona objašnjava da ekstremistički pokreti jačaju u uslovima društvenih kriza.

- Oni daju lake odgovore na teška pitanja u teškim vremenima, a ti dogovori su po nepisanom pravilu praćeni nasiljem, upozorava Đorićeva i dodaje da će povratak stranih dobrovoljaca sa ukrajinskog ratišta biti ključan remetilački faktor bezbjednosti, o kojem svaka država, pa i zemlje Balkana moraće da imaju brz odgovor na očuvanju bezbjednosti svoje zemlje.    

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Valjuga

24.03.2022 06:02

Europa u svemu ovom je pala kao mece sa kruske,sadce da placa Americi tri puta vise ono sto je placala Rusima.Uvijek su rekli zavadi pa vladaj.Ameri su nasilnici i krvoloci

ODGOVORITE
Name

Tragedija

24.03.2022 06:20

Zelenski je portparol NATO-saveza - bas steta da je zbog toga zrtvovao svoje sugradjane!

ODGOVORITE
Name

Sale

24.03.2022 08:18

On je jevrejin i radi u interesu jevreja ma gdje oni bili, kakva ukrajina i narodi ukrajine

Name

E

24.03.2022 06:28

Ja obični laik sve ovo sam znao i bez troje ovih vaših stručnjaka, a siguran sam da to isto zna i ogromna većina

ODGOVORITE
Name

Pakao

24.03.2022 06:31

Milorade primi saucesce.

ODGOVORITE
Name

Sova

24.03.2022 06:54

Svi veliki analitičari političke i vojne situacije....a niti su političari, naravno po struci, nijti vojni analitičari. Rat će trajati oko dva i po mjeseca, a onda nastaje prikupljanje čaura, pa ko šta izmešetari. Jer u pitanju je svjetska pijaca mnogih artikala, a na kraju i hrane. Smrtnost od gladi već ide za 1o procenata, a šta čeka nas koji smo ovakvi kakvi jesmo. Povratak naselo i u prelazak iz 19tog u dvadeseti vijek... Ekonomija je živa nauka, koju isto kao i ovo prvo tumače diletanti....

ODGOVORITE
Name

Advokat

24.03.2022 07:16

Divni stručnjaci. Niko nema objašnjenje zašto još traje trodnevni rat, a ni od parade u Kijevu nema ništa

ODGOVORITE
Name

123456

24.03.2022 07:35

Ovaj zelni pozvao evropu da protestuje, kakvo crni protesti kad se protestovalo za koronu policija sa vodenim topovima i sta sve nije bilo rastjerivala narod ... i sad da neko protestuje i naravno to bi bilo u redu ali za koronu ne,opasan virus vlada ?

ODGOVORITE
Name

sve strucnjaci

24.03.2022 08:01

strucnjak do strucnjaka ,ko vidovita vinka iz gornjeg zaglavka. Oni znaju kad ce stati rat,znaju razloge i svrhu pocetka. Kakvi strucnjaci,do moga. Bolje nam pustite reprizu boljeg zivota u tom terminu,bar da narod gleda a da mozak ode na ispasu.

ODGOVORITE
Name

Pa

24.03.2022 18:12

Ruska zemlja, dakle Ukrajina, je u polzaju Vijetnama, pristalice NATO su slicne Juznom Vijetnamu. Eto sto je bilo na relaciji Kine i Vijetnama to je relacija Rusije i Ukrajine. Mada, postoje procesi i sjece jezika, i slabljenja Americkog fasistickog pohoda, jer Amerika ima slicnosti i razlike sa Hitlerom.

ODGOVORITE