Беванди уручен демарш због двије резолуције о Русији

- Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер уручио је данас министру финансија и трезора у Савјету министара Вјекославу Беванди демарш, односно став ЕУ у вези гласања о резолуцијама Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

Босна и Херцеговина 18.03.2022 | 15:40
Беванди уручен демарш због двије резолуције о Русији

Из Министарства финансија и трезора у Савјету министара је наведено да 1. априла истиче рок за гласање о двије резолуције ЕБРД-а које се односе на Руску Федерацију и Бјелорусију.

Беванда је упознао учеснике да га је за гувернера БиХ у ЕБРД- именовао Савјет министара, те је ове резолуције упутио на данашњу сједницу Савјета, уз приједлог да се усвоји закључак којим се оне подржавају.

На састанку је наведено да се резолуције односе на то да ЕБРД неће проводити нове операције/кредите нити техничку помоћ у Руској Федерацији и Бјелорусији, а по могућности обуставиће или отказати исплату транши у постојећим операцијама за ове државе, наводи се у саопштењу.

Беванда је нагласио да је сарадња с ЕБРД-ом од изузетног значаја за БиХ и да је ријеч о једном од кредитора који финансира милионске пројекте на подручју цијеле БиХ, те да ће у оквиру својих надлежности и капацитета настојати да се испуне рокови задати у ЕБРД-у.

Састанку су, поред Сатлера, присуствовали амбасадори Италије Марко ди Руца, Пољске Јарослав Линденберг, Шпаније Марија Тереса Лизаранзу, Хрватске Иван Саболић, економски консултант у амбасади Чешке Ондреј Пицка, замјеник амбасадора Њамачке Петра Сабине Кошендорфер, замјеник амбасадора Холандије Мина Нор и замјеник шефа мисије, први секретар у Шведској амбасади у БиХ Јохан Скоглунд.

На питања представника ЕУ у вези с финансирањем општих избора ове године, Беванда је одговорио да су законске процедуре јасне, те да Министарство финансија и трезора не улази у фазу политиканства и обавиће своје дужности када се испуне потребни услови, а један од главних је усвајање буџета за ову годину. 

(Срна Фото: Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Олхигарти

18.03.2022 15:03

Јели Беванда Драганов главни косутивни који дрзи паре и усмјерава према зељи свога ољигастс ињеговог друга ољигарес Додика и пресједника вјеца министара Тегелтије који је исто бијо прије оптузиван. Црна и Јадна Земља ко управља њом и парама народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

18.03.2022 22:49

Јадни су ови западњаци кад им битно за ста Босна гласа или не гласа. Готови су.... пропали начисто

Name

Тв

18.03.2022 15:06

СВЕ треба растјерати ко не ради свој посао..САТЛЕР требас слусати дијаспору. А ови сто једу тудји хљеб..крух НАПОЉЕ..??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остали ,Обицан градјанин

18.03.2022 15:22

Јели главни финансиер БиХ припада Цовицевим угрозеним??? Туга. А Цовиц не престаје кукати о угрозености његовог странацког народа у БиХ. Никакав аргумент за јадање о угрозености не постоји него он угрозава мањине не признајуци њихова демократиска права у у БиХ. За њега постаје само 3 народа . Свтимникад неце у ЕУ јер крси демократиска права гласања других сто нигдје у ЕУ не постоји то сто он Хоце.

ОДГОВОРИТЕ