Bevandi uručen demarš zbog dvije rezolucije o Rusiji

- Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je danas ministru finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasanja o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

Bosna i Hercegovina 18.03.2022 | 15:40
Bevandi uručen demarš zbog dvije rezolucije o Rusiji

Iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara je navedeno da 1. aprila ističe rok za glasanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Bevanda je upoznao učesnike da ga je za guvernera BiH u EBRD- imenovao Savjet ministara, te je ove rezolucije uputio na današnju sjednicu Savjeta, uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.

Na sastanku je navedeno da se rezolucije odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustaviće ili otkazati isplatu tranši u postojećim operacijama za ove države, navodi se u saopštenju.

Bevanda je naglasio da je saradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH, te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u.

Sastanku su, pored Satlera, prisustvovali ambasadori Italije Marko di Ruca, Poljske Jaroslav Lindenberg, Španije Marija Teresa Lizaranzu, Hrvatske Ivan Sabolić, ekonomski konsultant u ambasadi Češke Ondrej Picka, zamjenik ambasadora Njamačke Petra Sabine Кošendorfer, zamjenik ambasadora Holandije Mina Nor i zamjenik šefa misije, prvi sekretar u Švedskoj ambasadi u BiH Johan Skoglund.

Na pitanja predstavnika EU u vezi s finansiranjem opštih izbora ove godine, Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne, te da Ministarstvo finansija i trezora ne ulazi u fazu politikanstva i obaviće svoje dužnosti kada se ispune potrebni uslovi, a jedan od glavnih je usvajanje budžeta za ovu godinu. 

(Srna Foto: Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Olhigarti

18.03.2022 15:03

Jeli Bevanda Draganov glavni kosutivni koji drzi pare i usmjerava prema zelji svoga oljigasts injegovog druga oljigares Dodika i presjednika vjeca ministara Tegeltije koji je isto bijo prije optuzivan. Crna i Jadna Zemlja ko upravlja njom i parama naroda.

ODGOVORITE
Name

Doboj

18.03.2022 22:49

Jadni su ovi zapadnjaci kad im bitno za sta Bosna glasa ili ne glasa. Gotovi su.... propali načisto

Name

Tv

18.03.2022 15:06

SVE treba rastjerati ko ne radi svoj posao..SATLER trebas slusati dijasporu. A ovi sto jedu tudji hljeb..kruh NAPOLJE..??????

ODGOVORITE
Name

Ostali ,Obican gradjanin

18.03.2022 15:22

Jeli glavni finansier BiH pripada Covicevim ugrozenim??? Tuga. A Covic ne prestaje kukati o ugrozenosti njegovog stranackog naroda u BiH. Nikakav argument za jadanje o ugrozenosti ne postoji nego on ugrozava manjine ne priznajuci njihova demokratiska prava u u BiH. Za njega postaje samo 3 naroda . Svtimnikad nece u EU jer krsi demokratiska prava glasanja drugih sto nigdje u EU ne postoji to sto on Hoce.

ODGOVORITE