Америчка страна да спроведе обећања својих лидера

Дана 14. марта по локалном времену, у Риму, главном граду Италије, одржан је још један састанак на високом нивоу између Кине и Сједињених Држава.

Свијет 16.03.2022 | 08:16
Америчка страна да спроведе обећања својих лидера

Двије стране су имале искрену, дубинску и конструктивну комуникацију о кинеско-америчким односима и међународним жаришним питањима, и стекле су услове за враћање кинеско-америчких односа на прави пут здравог и стабилног развоја.

Ово је први пут да су високи званичници две стране имали офлајн размену након видео састанка шефова Кине и САД-а у новембру прошле године.

У протекла четири месеца, Кина је напорно радила на спровођењу консензуса који су постигла двојица шефа држава, али посвећеност САД-а је лебдјела у ваздуху.

Током овог састанка, Кина је још једном изнела свој став о питањима која се односе на Тајван, Синђијанг, Тибет и Хонгконг и стакла је и да се ова питања односе на суштинске интересе Кине и да су унутрашње послове Кине, у које спољне силе не могу да се мешају. Ниједан покушај потискивања Кине неће успјети. Ово је јасно и свечано упозорење САД-а, а такође је и црвена линија коју је повукла Кина за кинеско-америчке односе.

Као један од најважнијих билатералних односа у свијету, значај односа између Кине и САД-а превазилази билатералне оквире и носи специјалну одговорност за одржавање мира и стабилности у свијету.

Тренутно је ситуација у Украјини најзабрињавајуће питање међународне заједнице, а на овом састанку на високом нивоу Кине и Сједињених Држава такође се разговарало о овом питању.

Кина је посвећена промовисању мировних преговора, а међународна заједница треба да заједно подржи мировне преговоре између Русије и Украјине, што прије постигне суштинске резултате и промовише захлађење ситуације што је прије могуц́е.

Као иницијатор украјинске кризе, америчка страна треба пажљиво да послуша ове сугестије и да учини нешто практично за политичко рјешење украјинске кризе, умјесто да чини супротно, или чак шири лажне информације како би искривила и оцрнила позицију Кине.

Послије састанка у Риму, САД треба да спроведу обећања предсједника Бајдена и да искористе акције да придобију поверење кинеског народа и међународне заједнице, преноси КМГ.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПАНИКА

16.03.2022 07:44

САМО ДА ИХ ОДВОИ ОД РУСИЈЕ НЕЦЕТЕ УСПЈЕТИ НИСУ ОНИ ПОТРЦИ КАО ЕУ ОНИ ПОСТУЈУ СУСЈЕДЕ. СТА ВИ ТРАЗИТЕ ОВДЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,

16.03.2022 10:44

Знају кинези да су они сљедеци посље Русије.

Name

Е

16.03.2022 08:36

Боже има ли те, ако ти дијелиш правду и ако си ти тај који управљаш васколиким животом и овом планетом, молим те крајње је вријеме да нешто предузмеш док још није касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

16.03.2022 11:57

Шта ћете сад каубоји, Козаци и Самураји повукли линије и то "црвене".

ОДГОВОРИТЕ