Београд ће бити још љепши и бољи од оног што је сад

- Није моменат да подлегемо свјетским трендовима и престанемо радити једни за друге, рекао је први човјек Београда Зоран Радојичић говорећи о односу и пројектима између Србије и Републике Српске у рубрици Без увијања јутарњег програма БН ТВ.

Србија 15.03.2022 | 11:30
Београд ће бити још љепши и бољи од оног што је сад

 Он је навео да је предсједник Србије Александар Вучић последњих година у Српску уложио преко 50 милиона евра, а да се тај тренд и планира наставити.

- Предсједник Вучић, је стварно у неколико претходних година много урадио у том правцу. Када причамо о инфраструктурним пројектима, који су рађени на његову иницијативу ту нема дилеме и нико не може да каже да против тога, јер једноставно возимо се тим путевима, а деценијама људи нису реализовали такве пројекте.

Један од путева који ће зближити народ Српска и Србије је и пут се гради између Београда и Бијељине.

- Вјерујем да ће до 2024. године и пут и мост бити завршени и на тај начин ћемо од Београда до Бијељине умјесто за 2х стићи за 1х и на тај начин ћемо бити значајно ближи. Али се ради и пуно других пројеката. Само у претходне двије до три године је преко 50 милиона евра уложено из Републике Србије у Републику Српску. Веома често се ти пројекти тичу школа, предшколских узстанова, паркова, сала спортских, значи све оне ствари које се тичу здравља, дјеце и унапређења живота", казао је Радојичић.

Говорећи о Београду, рекао је да ће за 10 година бити још љепши и бољи од оног што је сад.

-Имаћемо изграђене прве двије линије београдског метроа, 41,2 километра са 44 метро станице. Изградићемо линијски парк, дужине скоро пет километара - од Бетон хале до Панчевачког моста. Пет фабрика за прераду отпадних вода, од којих три већ радимо, такође и седам нових мостова, два на Дунаву, код Аде Хује и код Винче, два пешачко-бициклистичка стаза Ада Циганлија - Нови Београд и Земун-Лидо, као и два моста у оквиру пројекта проширења БГ воза и нови савски мост, рекао је Радојичић и додао:

- Београд ће добити и два нова тунела, први који повезује Карађорђеву и Панчевачки мост и који ће смањити саобраћај у центру града за скоро 11 одсто и загађење за нешто мање од десет одсто, као и Топчидерски тунел.  Београд ће добити и нову железничку станицу, а биће уређена и станица "Нови Београд", као и сто нових мањих уређених зелених површина, те 150 километара уређених бициклистичких стаза.

Све то даће нову димензију Београду, а засигурно је Београд ако не најљепши, онда један од најљепших градова на свијету - истиче градоначелник.

-Када погледате са Калемегдана: Ушће, брда београдска, с друге стране равницу… Није све то случајно био разлог великих ратова претходних стотина година, јер је најљепши град у Европи.

Први човјек Београда залагао се и за вријеме свог мандата и прије тога за изградњу дјечије клинике Тиршова 2, која би требало да буде завршена до 2024. године.

-Много је болести заступљено код дјеце, рецимо 300 дјеце годишње се лијечи од тумора. Из тих разлога дјеца морају да имају боље услове за лијечење. Нема ништа горе од дјечије патње, каже проф. др Радојичић.

-Када се говори о условима лијечења то је неопходно, али и најлакше за релизацију. Годинама није рађено на томе, не знам зашто, али постоји моменат кад сам се ја заинатио да ћу бар о томе да причам стално и да урадим све да се тај пројекат реализује.

Радојичић је некадашњи генерални директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Казао је да су радови почели, а да се тренутно ради темељна јама, те да цијели комплекс ће обухватити 60.000 квадратних метара, од којих је половина предвидјена за медицински простор са осам операционих сала и 36 кревета интензивне неге.

Градоначелник Београда је нагласио да ће близина аутопута и Клинике за гинекологију и акушерство у Вишеградској улици омогућити брз транспорт беба и деце до дјечје клинике у подножју Делиградске улице.

- Дјеца ће много мање времена проводити на лијечењу, а то вријеме које проводе тамо ће им се максимално олакшати - рекао је у рубрици "Без увијања" градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар