Beograd će biti još ljepši i bolji od onog što je sad

- Nije momenat da podlegemo svjetskim trendovima i prestanemo raditi jedni za druge, rekao je prvi čovjek Beograda Zoran Radojičić govoreći o odnosu i projektima između Srbije i Republike Srpske u rubrici Bez uvijanja jutarnjeg programa BN TV.

Srbija 15.03.2022 | 11:30
Beograd će biti još ljepši i bolji od onog što je sad

 On je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih godina u Srpsku uložio preko 50 miliona evra, a da se taj trend i planira nastaviti.

- Predsjednik Vučić, je stvarno u nekoliko prethodnih godina mnogo uradio u tom pravcu. Kada pričamo o infrastrukturnim projektima, koji su rađeni na njegovu inicijativu tu nema dileme i niko ne može da kaže da protiv toga, jer jednostavno vozimo se tim putevima, a decenijama ljudi nisu realizovali takve projekte.

Jedan od puteva koji će zbližiti narod Srpska i Srbije je i put se gradi između Beograda i Bijeljine.

- Vjerujem da će do 2024. godine i put i most biti završeni i na taj način ćemo od Beograda do Bijeljine umjesto za 2h stići za 1h i na taj način ćemo biti značajno bliži. Ali se radi i puno drugih projekata. Samo u prethodne dvije do tri godine je preko 50 miliona evra uloženo iz Republike Srbije u Republiku Srpsku. Veoma često se ti projekti tiču škola, predškolskih uzstanova, parkova, sala sportskih, znači sve one stvari koje se tiču zdravlja, djece i unapređenja života", kazao je Radojičić.

Govoreći o Beogradu, rekao je da će za 10 godina biti još ljepši i bolji od onog što je sad.

-Imaćemo izgrađene prve dvije linije beogradskog metroa, 41,2 kilometra sa 44 metro stanice. Izgradićemo linijski park, dužine skoro pet kilometara - od Beton hale do Pančevačkog mosta. Pet fabrika za preradu otpadnih voda, od kojih tri već radimo, takođe i sedam novih mostova, dva na Dunavu, kod Ade Huje i kod Vinče, dva pešačko-biciklistička staza Ada Ciganlija - Novi Beograd i Zemun-Lido, kao i dva mosta u okviru projekta proširenja BG voza i novi savski most, rekao je Radojičić i dodao:

- Beograd će dobiti i dva nova tunela, prvi koji povezuje Кarađorđevu i Pančevački most i koji će smanjiti saobraćaj u centru grada za skoro 11 odsto i zagađenje za nešto manje od deset odsto, kao i Topčiderski tunel.  Beograd će dobiti i novu železničku stanicu, a biće uređena i stanica "Novi Beograd", kao i sto novih manjih uređenih zelenih površina, te 150 kilometara uređenih biciklističkih staza.

Sve to daće novu dimenziju Beogradu, a zasigurno je Beograd ako ne najljepši, onda jedan od najljepših gradova na svijetu - ističe gradonačelnik.

-Kada pogledate sa Kalemegdana: Ušće, brda beogradska, s druge strane ravnicu… Nije sve to slučajno bio razlog velikih ratova prethodnih stotina godina, jer je najljepši grad u Evropi.

Prvi čovjek Beograda zalagao se i za vrijeme svog mandata i prije toga za izgradnju dječije klinike Tiršova 2, koja bi trebalo da bude završena do 2024. godine.

-Mnogo je bolesti zastupljeno kod djece, recimo 300 djece godišnje se liječi od tumora. Iz tih razloga djeca moraju da imaju bolje uslove za liječenje. Nema ništa gore od dječije patnje, kaže prof. dr Radojičić.

-Kada se govori o uslovima liječenja to je neophodno, ali i najlakše za relizaciju. Godinama nije rađeno na tome, ne znam zašto, ali postoji momenat kad sam se ja zainatio da ću bar o tome da pričam stalno i da uradim sve da se taj projekat realizuje.

Radojičić je nekadašnji generalni direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Kazao je da su radovi počeli, a da se trenutno radi temeljna jama, te da cijeli kompleks će obuhvatiti 60.000 kvadratnih metara, od kojih je polovina predvidjena za medicinski prostor sa osam operacionih sala i 36 kreveta intenzivne nege.

Gradonačelnik Beograda je naglasio da će blizina autoputa i Кlinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici omogućiti brz transport beba i dece do dječje klinike u podnožju Deligradske ulice.

- Djeca će mnogo manje vremena provoditi na liječenju, a to vrijeme koje provode tamo će im se maksimalno olakšati - rekao je u rubrici "Bez uvijanja" gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar