Руска подршка Србији више није могућа, а ево и зашто!?

 Од 24. фебруара, када је Русија извршила инвазију на Украјину, Србија себи више не може приуштити политику истовремене блискости и са Западом и са Русијом,

Србија 15.03.2022 | 11:05
Руска подршка Србији више није могућа, а ево и зашто!?

Аутор: Др Орхан Драгаш с Међународног института за сигурност аутор је књига “Два лица глобализације – истина и обмане” и “Пост-истина у југоисточној Еуропи”.

Покушаји тумачења руске инвазије на Украјину, а посебно посљедица његовог рата на свијет, често почињу и завршавају коментаром да “више више ништа неће бити исто”. Звучи тривијално, али ствари су заиста драматичне и дугорочно ће имати посљедице, посебно на Балкану.

Незамисливо је да ће украјинска криза на било који начин завршити повратком Владимира Путина у међународну арену као прихватљивог партнера и равноправног суговорника.

Можда ће се Русија једног дана вратити на међународну позорницу и своје институције, али њезин лидер неће бити Путин, већ нетко други. У оба случаја то је дуго раздобље, године, можда деценије, предуго вријеме за било којег партнера блиског Русији.

Што се Балкана тиче, то се посебно односи на Србију, која се сматра блиским савезником Русије, земље која жели чланство у ЕУ и напредује на том путу, али је изричито против чланства у НАТО-у.

Русија је својом агресијом на Украјину отворила Србији наизглед најгори сценариј, присиливши је да преиспита своју дугогодишњу политику истовремене блискости са Западом и Москвом.

Главна тачка српско-руског политичког савеза је заштита интереса Србије у вези с Косовом. Као стална чланица Савјета безбједности и утицајна чланица других важних међународних форума, Русија је имала моћ блокирати намјере Приштине, као и западних земаља, да у потпуности укључе Косово у међународне институције.

Међутим, та моћ нестаје с руском агресијом на Украјину будући да је Москва постала изолована и бунтовна држава.

Као њезина стална чланица с правом вета, утицај Русије у Савјету безбједности УН-а досад је био најважнији заједнички темељ између српске и руске политике противљења неовисности Косова.

Међутим, показало се да се када је ријеч о изузетно важним одлукама, доношење одлука у Савјету безбједности може превладати делегирањем одлука у Општу скупштину УН-а, као што је био случај с осудом руске агресије којој се придружила и Србија.

Ово врло увјерљиво гласаање (141 за 5) показало је да у УН-у готово постоји консензус против руског дјеловања, па Русија постаје играч којег се мора и може заобићи преко ноћи када су у питању важне одлуке.

Ствари су још очитије када је у питању Савјет Европе, гдје је прво суспендовано чланство Русије, а неколико дана касније Русија је објавила да напушта организацију.

То се догађа у тренутку интензивне кампање Приштине за чланство у Савјет Европе, чему се Србија изричито противи.

Косово не испуњава један од услова за чланство у Савјету Еуропе – није чланица УН-а, али има подршку више од двије трећине чланица ове организације да му се придружи, што је још један важан предуслов за чланство.

У том смислу, српска опозиција без подршке Русије има далеко мању моћ.

Чланство Русије се преиспитује у низу важних међународних организација, попут ММФ-а и ОЕСС-а, па би Србија и на тим важним форумима могла изгубити кључног савезника.

То се посебно односи на организације попут Интерпола или УНЕСЦО-а, у којима је Београд дуго и успјешно блокирао чланство Косова. У тим ће организацијама утицај Русије, под Путином, као чврсто изоловане земље, бити мали и стога од мале помоћи Србији.

Свјесно руско “повлачење” с Балкана како би се фокус у потпуности пребацио на Украјину било је врло видљиво посљедњих неколико мјесеци. То је било видљиво прво, кроз врло благ, готово непостојећи отпор именовању Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, а потом ћутање о паду проруске власти у Црној Гори почетком фебруара.

Једногодишњи мандат ове владе био је један од најважнијих руских пројеката за дестабилизацију цијеле регије, у који је Москва уложила значајна средства. Ипак, прихватио је своју смрт без ријечи. Очито је пажња Москве била усмјерена углавном другдје.

Утицај Русије у Србији већ је физички демонтиран. Један од његових “споменика”, Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, преко ноћи је потпуно изгубио смисао и сврху, ако му је то заиста била сврха, да буде центар дјеловања у случају елементарних непогода у региону.

Овај центар обесмишљава потпуна политичка и безбједносна изолација Русије, а посебно њезина физичка одсјеченост од остатка Европе, укидањем ваздушног саобрачаја.

Србија има разлога одахнути јер је центар годинама био изложен сумњама да се не ради ни о каквом ватрогаству и спашавању, већ о обавјештајним активностима, које води Русија.

Истовремено, постоји шанса да центар у Нишу, са свим својим ресурсима, преко ноћи прерасте у регионално чвориште за мисије у елементарним и саобраћајним катастрофама, чији би корисници могли бити Албанија и Сјеверна Македонија, које су са Србијом креатори иницијативе за слободну економску зону Отворени Балкан.

Шта мијења ситуацију на Балкану с украјинском кризом, сасвим је јасно, посебно за Србију и њезине интересе. Кад томе додамо тешке економске посљедице које ће Русија трпјети због међународне изолације, очито је да нема разлога за одржавање било каквог партнерства с овом земљом годинама и деценијама, као ни разлога да се рачуна на њезину међународну подршку. 

(Еурацтив Фото: ЕПА-ЕФЕ/АНДРЕЈ ЧУКИЋ)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Предатор

15.03.2022 10:28

Запад је одбио да разговара са Русијом игнорисуци њене интересе. Сад це слусати и испуњавати њене захтеве јер је језик силе једино сто запад увазава и разуме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.03.2022 14:51

Управо тако батина је из раја изашла.

Name

сеп

17.03.2022 19:08

Ускоро це Русија бити мања од макова зрна а и ви полако гледајте гдје це те с обзиром ста сте у прослости радили комсијама. Бице ту свега. Зиви били па видјели.

Name

Симо

15.03.2022 10:34

Глупо је било шта предвиђати у овом моменту, можда сам свијет неће бити више у истом формату. најбоље је сачекати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

15.03.2022 10:59

Али, ипак смо уз Путина и Русију, живјела самостална Држава Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

протест

15.03.2022 11:56

јаране цитав свијет осудује а ти бранис несто сто је неодбраниво! па ти замисли ста те цека таквим мислима и зељама док невин народ гине и цасти Руси који се противе ти овдје проливас мрзњу и стављас се на страну диктарора и агресора БРАВО ТАКВИ КАО ТИ СУ ДНО ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ И СРАМОТА ЗА СРБИЈУ ДА ЈЕ ЈЕДИНА ЗЕМЉА У ЕВРОПИ ЦАК У СВИЈЕТУ У КОЈОЈ СЕ ОРГАНИЗУЈУ ПОДРСКА ЗА ИНВАЗИЈУ И АГРЕСИЈУ НА ЈЕДНУ СУВЕРЕНУ ЗЕМЉУ !!!!!!!!!!!!

Name

Дзоо

15.03.2022 11:58

Тако је будало једи леб и сланину за бели лук цемо да видимо оцел доци преко Дрине?

Name

Ре Наравно

15.03.2022 12:00

Ме лети пред руду. Видиш да наш мудри предсједник Додик више не спомиње Русе. Сад је модерно сликати се са Столтембергом из НАТО.

Name

Без кицмењак!

15.03.2022 12:14

Црна овцо Видис Ли убијања недузних цивила у Украјини Цак и у болницама.Имас Ли дјецу и родитеље па Подји од себе.

Name

Центарфор

15.03.2022 12:49

Баш због таквих ставова ћете и ви постати изолирани

Name

Гојко

15.03.2022 13:32

Самостална…..??

Name

Боса Босиц

15.03.2022 16:44

Ал ме насмија...која република? .

Name

Нада

15.03.2022 11:01

Само видим да је свијет баш јадан, неко јунак, па било како и зашто, уопште не постоји. Кад кажем јунак не мислим на физички обрачун. Једноставно не штима доста код свијета и схватам да је све што не ваља зачас могуће. Тужно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно никад

15.03.2022 11:56

Сан који се никад неце остварити али пробудицес ти ???

Name

Домаци странац

15.03.2022 12:24

Свијет, мислис на НАТО, код њих оданво ...

Name

Да Али

15.03.2022 11:17

Кад Миша сатјерате у ћошак, он онда почне да се брани и напада вас,е сад, размислите, да ли је ово паметно радити са Међедом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крк

15.03.2022 12:53

Хахах..ста це,атомску бацити ? Медо је га попусио за сва времена..

Name

МК

15.03.2022 11:27

Свако може свашта да пише.То је демократија.И небулозе, и небулозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

15.03.2022 11:27

Да ствари не стоје бас тако. Промакла вам је пропаст нефункционалног НАТО пакта који је уствари испао само политичка организација која само прича. На помолу је нови светски поредак, ново доба. Сви у ЕУ су грчевито кренули да решавају проблеме на З. Балкану. Страх у земаљама ЕУ је јако присутан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

15.03.2022 12:10

Слабо ти мислиш пајдо..... јер тај нефункционални НАТО је само давањам инструкција Украјинској војсци и посебно слањем модерног оружја ( и без директног укључивања у сукоб9 понизио на терену "моћну" путинову војску, која сада своју срамоту и немоћ настоји прикрити ракетирањем и уништавањем украјинских села и градова ;)

Name

@Вук

15.03.2022 16:23

Немас појма ста се десава у Украјини, оцигледно си потпуно необавјестен. НАТО да се усудјује да нападне Русију, овај узасни рат био би заврсен дан након сто је поцео. То је и идиотима јасно. Ово је сукоб двије силе зла у којој гину украјинци ни криви ни дузни. За све људе који су у стању да размисљају то води само једном закљуцку, да треба бјезати сто даље и од НАТО савеза и од Русије.

Name

Ре Мислим

17.03.2022 15:10

Ти ста ста мислис не би писао небулозе

Name

романов

15.03.2022 11:31

Оставите се будаластина и глупости ,батина има два краја,разједињене нације висе ниста не представљају.Нисте слусали упозорења цело време сада це те слусати круске како лете по свету ,само ради мрзње коју гајите у себи.Тако се не преговара са нуклеарном силом а посебно ситна боранија коју хускате да први страдају и који немају циме да одговоре а њих гурате у прве редове да своје дупе заститите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

15.03.2022 12:25

и шта сад, Русија је нека нуклеарна сила и онда Путин треба ићи редом и шамарати по Еуропи непослушне...ма ајде молим те :Д након све ове бламаже са циркусом од инвазије...упитно је и какав су они нуклеарна сила..... и колико би ттребало америци да их збрише са лица земље ?? ево логичног питања, ако не могу сломити једну Украјину конвенционалним оружјем, дакле без нуклесарног оружја... како би се Носили са НАТО-м којем је на челу САД ??? довољно је рећи да САД има 11 носача авиона, Русија 1 ..отприлике је такав омјер и у војној моћи....без да се једна Енглеска, Француска, Њемачка, Шпанија уопште и не укључују ...

Name

Ма, ко то казе

15.03.2022 11:41

То ви казете господо, уствари, надате се да це тако да буде, али, варате се дубоко, дубоко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДОС

15.03.2022 11:58

Америка и Европа цине 10 посто свјетског становниства.90 посто свјета је уз Русију.Ста овај прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.03.2022 12:04

Руси и после рата це бити једна од 3 велике силе света. Атомског рата неце бити. Натовци су увукли Украјину у сукоб са Русима, зртвовали су је, њен јадни народ страда а лазови прицају како су пограсили, бар тако прицају ови из ЕУ. Наса политика мора бити неутрална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.03.2022 17:11

Ух сто си паметан, цији си ти мали?

Name

Зизи

15.03.2022 12:07

Морају гласати против Русије. Ако неце онда це дозивјети санкције као и Русија. На западу нема демократије вец су лицни интереси и сила јацега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

15.03.2022 12:44

Је до сада искористила само нешто мало преко 4% војног потенцијала у Украјини. Србију поред Русије подржава и Кина, шта ћемо и са тим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јока

15.03.2022 12:51

Јој, све ми знамо. Колико год они пробали да изолују Русију, то је просто немогуће. Јер 2/3 свјетске популације остаје ван западне хушкачкр политике. Америка је дужна 150%свога бдп. Западне земље исто. Једино што знам да је вријеме пуних рафова и ‘изобиља’ готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.03.2022 13:03

Немам броблем да замислим нормалан зивот и поред постојсња свијета. Мислим да немају ни Руси. Руси се могу заститити заститити и друге и то је посао који и раде. Сто би били биједа, наравно нису зли. А ова медијска биједа ту це се тек радит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јако Занимљиво

15.03.2022 14:11

Да многи пишу како је читав свијет осодио Русију и увео јој санкције ! Ако је читав свијет УСА и земље Комонвелта онда ок. ,чак неке чланице НАТОА-а и Е.У. нису прстом мрднуле, нити осудиле нити увеле санкције !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста да раде

15.03.2022 17:54

Јада ли...!? У медијском мраку "утриповали" да су....

Name

Руска

15.03.2022 16:39

Подрска тек долази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ту

15.03.2022 16:40

Игра улогу ово Европско дивљање под јос горим татом Бајденом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

15.03.2022 17:26

Знаш ли кад ће РС бити самостална?Никад а можда ни тада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦ

15.03.2022 18:08

Није вас Русија никад ни узимала за озбиљног партнера.90 посто Руса незна на карти ни гдје се Србија налази.Ет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за последице и рат су

15.03.2022 19:37

еу и њихов водја уса криви то свако дијете зна ,смао сто вецина неволи да се истином и реалносцу бави него ко боље плаца и бајке обецава..

ОДГОВОРИТЕ