Ruska podrška Srbiji više nije moguća, a evo i zašto!?

 Od 24. februara, kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Srbija sebi više ne može priuštiti politiku istovremene bliskosti i sa Zapadom i sa Rusijom,

Srbija 15.03.2022 | 11:05
Ruska podrška Srbiji više nije moguća, a evo i zašto!?

Autor: Dr Orhan Dragaš s Međunarodnog instituta za sigurnost autor je knjiga “Dva lica globalizacije – istina i obmane” i “Post-istina u jugoistočnoj Europi”.

Pokušaji tumačenja ruske invazije na Ukrajinu, a posebno posljedica njegovog rata na svijet, često počinju i završavaju komentarom da “više više ništa neće biti isto”. Zvuči trivijalno, ali stvari su zaista dramatične i dugoročno će imati posljedice, posebno na Balkanu.

Nezamislivo je da će ukrajinska kriza na bilo koji način završiti povratkom Vladimira Putina u međunarodnu arenu kao prihvatljivog partnera i ravnopravnog sugovornika.

Možda će se Rusija jednog dana vratiti na međunarodnu pozornicu i svoje institucije, ali njezin lider neće biti Putin, već netko drugi. U oba slučaja to je dugo razdoblje, godine, možda decenije, predugo vrijeme za bilo kojeg partnera bliskog Rusiji.

Što se Balkana tiče, to se posebno odnosi na Srbiju, koja se smatra bliskim saveznikom Rusije, zemlje koja želi članstvo u EU i napreduje na tom putu, ali je izričito protiv članstva u NATO-u.

Rusija je svojom agresijom na Ukrajinu otvorila Srbiji naizgled najgori scenarij, prisilivši je da preispita svoju dugogodišnju politiku istovremene bliskosti sa Zapadom i Moskvom.

Glavna tačka srpsko-ruskog političkog saveza je zaštita interesa Srbije u vezi s Kosovom. Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti i uticajna članica drugih važnih međunarodnih foruma, Rusija je imala moć blokirati namjere Prištine, kao i zapadnih zemalja, da u potpunosti uključe Kosovo u međunarodne institucije.

Međutim, ta moć nestaje s ruskom agresijom na Ukrajinu budući da je Moskva postala izolovana i buntovna država.

Kao njezina stalna članica s pravom veta, uticaj Rusije u Savjetu bezbjednosti UN-a dosad je bio najvažniji zajednički temelj između srpske i ruske politike protivljenja neovisnosti Kosova.

Međutim, pokazalo se da se kada je riječ o izuzetno važnim odlukama, donošenje odluka u Savjetu bezbjednosti može prevladati delegiranjem odluka u Opštu skupštinu UN-a, kao što je bio slučaj s osudom ruske agresije kojoj se pridružila i Srbija.

Ovo vrlo uvjerljivo glasaanje (141 za 5) pokazalo je da u UN-u gotovo postoji konsenzus protiv ruskog djelovanja, pa Rusija postaje igrač kojeg se mora i može zaobići preko noći kada su u pitanju važne odluke.

Stvari su još očitije kada je u pitanju Savjet Evrope, gdje je prvo suspendovano članstvo Rusije, a nekoliko dana kasnije Rusija je objavila da napušta organizaciju.

To se događa u trenutku intenzivne kampanje Prištine za članstvo u Savjet Evrope, čemu se Srbija izričito protivi.

Kosovo ne ispunjava jedan od uslova za članstvo u Savjetu Europe – nije članica UN-a, ali ima podršku više od dvije trećine članica ove organizacije da mu se pridruži, što je još jedan važan preduslov za članstvo.

U tom smislu, srpska opozicija bez podrške Rusije ima daleko manju moć.

Članstvo Rusije se preispituje u nizu važnih međunarodnih organizacija, poput MMF-a i OESS-a, pa bi Srbija i na tim važnim forumima mogla izgubiti ključnog saveznika.

To se posebno odnosi na organizacije poput Interpola ili UNESCO-a, u kojima je Beograd dugo i uspješno blokirao članstvo Kosova. U tim će organizacijama uticaj Rusije, pod Putinom, kao čvrsto izolovane zemlje, biti mali i stoga od male pomoći Srbiji.

Svjesno rusko “povlačenje” s Balkana kako bi se fokus u potpunosti prebacio na Ukrajinu bilo je vrlo vidljivo posljednjih nekoliko mjeseci. To je bilo vidljivo prvo, kroz vrlo blag, gotovo nepostojeći otpor imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, a potom ćutanje o padu proruske vlasti u Crnoj Gori početkom februara.

Jednogodišnji mandat ove vlade bio je jedan od najvažnijih ruskih projekata za destabilizaciju cijele regije, u koji je Moskva uložila značajna sredstva. Ipak, prihvatio je svoju smrt bez riječi. Očito je pažnja Moskve bila usmjerena uglavnom drugdje.

Uticaj Rusije u Srbiji već je fizički demontiran. Jedan od njegovih “spomenika”, Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, preko noći je potpuno izgubio smisao i svrhu, ako mu je to zaista bila svrha, da bude centar djelovanja u slučaju elementarnih nepogoda u regionu.

Ovaj centar obesmišljava potpuna politička i bezbjednosna izolacija Rusije, a posebno njezina fizička odsječenost od ostatka Evrope, ukidanjem vazdušnog saobračaja.

Srbija ima razloga odahnuti jer je centar godinama bio izložen sumnjama da se ne radi ni o kakvom vatrogastvu i spašavanju, već o obavještajnim aktivnostima, koje vodi Rusija.

Istovremeno, postoji šansa da centar u Nišu, sa svim svojim resursima, preko noći preraste u regionalno čvorište za misije u elementarnim i saobraćajnim katastrofama, čiji bi korisnici mogli biti Albanija i Sjeverna Makedonija, koje su sa Srbijom kreatori inicijative za slobodnu ekonomsku zonu Otvoreni Balkan.

Šta mijenja situaciju na Balkanu s ukrajinskom krizom, sasvim je jasno, posebno za Srbiju i njezine interese. Kad tome dodamo teške ekonomske posljedice koje će Rusija trpjeti zbog međunarodne izolacije, očito je da nema razloga za održavanje bilo kakvog partnerstva s ovom zemljom godinama i decenijama, kao ni razloga da se računa na njezinu međunarodnu podršku. 

(Euractiv Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ)

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Predator

15.03.2022 10:28

Zapad je odbio da razgovara sa Rusijom ignorisuci njene interese. Sad ce slusati i ispunjavati njene zahteve jer je jezik sile jedino sto zapad uvazava i razume.

ODGOVORITE
Name

re

15.03.2022 14:51

Upravo tako batina je iz raja izašla.

Name

sep

17.03.2022 19:08

Uskoro ce Rusija biti manja od makova zrna a i vi polako gledajte gdje ce te s obzirom sta ste u proslosti radili komsijama. Bice tu svega. Zivi bili pa vidjeli.

Name

Симо

15.03.2022 10:34

Глупо је било шта предвиђати у овом моменту, можда сам свијет неће бити више у истом формату. најбоље је сачекати

ODGOVORITE
Name

Naravno

15.03.2022 10:59

Ali, ipak smo uz Putina i Rusiju, živjela samostalna Država Republika Srpska

ODGOVORITE
Name

protest

15.03.2022 11:56

jarane citav svijet osuduje a ti branis nesto sto je neodbranivo! pa ti zamisli sta te ceka takvim mislima i zeljama dok nevin narod gine i casti Rusi koji se protive ti ovdje prolivas mrznju i stavljas se na stranu diktarora i agresora BRAVO TAKVI KAO TI SU DNO CIVILIZACIJE I SRAMOTA ZA SRBIJU DA JE JEDINA ZEMLJA U EVROPI CAK U SVIJETU U KOJOJ SE ORGANIZUJU PODRSKA ZA INVAZIJU I AGRESIJU NA JEDNU SUVERENU ZEMLJU !!!!!!!!!!!!

Name

Dzoo

15.03.2022 11:58

Tako je budalo jedi leb i slaninu za beli luk cemo da vidimo ocel doci preko Drine?

Name

Re Naravno

15.03.2022 12:00

Me leti pred rudu. Vidiš da naš mudri predsjednik Dodik više ne spominje Ruse. Sad je moderno slikati se sa Stoltembergom iz NATO.

Name

Bez kicmenjak!

15.03.2022 12:14

Crna ovco Vidis Li ubijanja neduznih civila u Ukrajini Cak i u bolnicama.Imas Li djecu i roditelje pa Podji od sebe.

Name

Centarfor

15.03.2022 12:49

Baš zbog takvih stavova ćete i vi postati izolirani

Name

Gojko

15.03.2022 13:32

Samostalna…..??

Name

Bosa Bosic

15.03.2022 16:44

Al me nasmija...koja republika? .

Name

Nada

15.03.2022 11:01

Samo vidim da je svijet baš jadan, neko junak, pa bilo kako i zašto, uopšte ne postoji. Kad kažem junak ne mislim na fizički obračun. Jednostavno ne štima dosta kod svijeta i shvatam da je sve što ne valja začas moguće. Tužno.

ODGOVORITE
Name

Naravno nikad

15.03.2022 11:56

San koji se nikad nece ostvariti ali probudices ti ???

Name

Domaci stranac

15.03.2022 12:24

Svijet, mislis na NATO, kod njih odanvo ...

Name

Da Ali

15.03.2022 11:17

Kad Miša satjerate u ćošak, on onda počne da se brani i napada vas,e sad, razmislite, da li je ovo pametno raditi sa Međedom !

ODGOVORITE
Name

Krk

15.03.2022 12:53

Hahah..sta ce,atomsku baciti ? Medo je ga popusio za sva vremena..

Name

MK

15.03.2022 11:27

Svako može svašta da piše.To je demokratija.I nebuloze, i nebuloze

ODGOVORITE
Name

Mislim

15.03.2022 11:27

Da stvari ne stoje bas tako. Promakla vam je propast nefunkcionalnog NATO pakta koji je ustvari ispao samo politička organizacija koja samo priča. Na pomolu je novi svetski poredak, novo doba. Svi u EU su grčevito krenuli da rešavaju probleme na Z. Balkanu. Strah u zemaljama EU je jako prisutan.

ODGOVORITE
Name

Vuk

15.03.2022 12:10

Slabo ti misliš pajdo..... jer taj nefunkcionalni NATO je samo davanjam instrukcija Ukrajinskoj vojsci i posebno slanjem modernog oružja ( i bez direktnog uključivanja u sukob9 ponizio na terenu "moćnu" putinovu vojsku, koja sada svoju sramotu i nemoć nastoji prikriti raketiranjem i uništavanjem ukrajinskih sela i gradova ;)

Name

@Vuk

15.03.2022 16:23

Nemas pojma sta se desava u Ukrajini, ocigledno si potpuno neobavjesten. NATO da se usudjuje da napadne Rusiju, ovaj uzasni rat bio bi zavrsen dan nakon sto je poceo. To je i idiotima jasno. Ovo je sukob dvije sile zla u kojoj ginu ukrajinci ni krivi ni duzni. Za sve ljude koji su u stanju da razmisljaju to vodi samo jednom zakljucku, da treba bjezati sto dalje i od NATO saveza i od Rusije.

Name

Re Mislim

17.03.2022 15:10

Ti sta sta mislis ne bi pisao nebuloze

Name

romanov

15.03.2022 11:31

Ostavite se budalastina i gluposti ,batina ima dva kraja,razjedinjene nacije vise nista ne predstavljaju.Niste slusali upozorenja celo vreme sada ce te slusati kruske kako lete po svetu ,samo radi mrznje koju gajite u sebi.Tako se ne pregovara sa nuklearnom silom a posebno sitna boranija koju huskate da prvi stradaju i koji nemaju cime da odgovore a njih gurate u prve redove da svoje dupe zastitite.

ODGOVORITE
Name

Vuk

15.03.2022 12:25

i šta sad, Rusija je neka nuklearna sila i onda Putin treba ići redom i šamarati po Europi neposlušne...ma ajde molim te :D nakon sve ove blamaže sa cirkusom od invazije...upitno je i kakav su oni nuklearna sila..... i koliko bi ttrebalo americi da ih zbriše sa lica zemlje ?? evo logičnog pitanja, ako ne mogu slomiti jednu Ukrajinu konvencionalnim oružjem, dakle bez nuklesarnog oružja... kako bi se Nosili sa NATO-m kojem je na čelu SAD ??? dovoljno je reći da SAD ima 11 nosača aviona, Rusija 1 ..otprilike je takav omjer i u vojnoj moći....bez da se jedna Engleska, Francuska, Njemačka, Španija uopšte i ne uključuju ...

Name

Ma, ko to kaze

15.03.2022 11:41

To vi kazete gospodo, ustvari, nadate se da ce tako da bude, ali, varate se duboko, duboko.

ODGOVORITE
Name

DADOS

15.03.2022 11:58

Amerika i Evropa cine 10 posto svjetskog stanovnistva.90 posto svjeta je uz Rusiju.Sta ovaj priča

ODGOVORITE
Name

Miroslav

15.03.2022 12:04

Rusi i posle rata ce biti jedna od 3 velike sile sveta. Atomskog rata nece biti. Natovci su uvukli Ukrajinu u sukob sa Rusima, zrtvovali su je, njen jadni narod strada a lazovi pricaju kako su pograsili, bar tako pricaju ovi iz EU. Nasa politika mora biti neutralna.

ODGOVORITE
Name

re

15.03.2022 17:11

Uh sto si pametan, ciji si ti mali?

Name

Zizi

15.03.2022 12:07

Moraju glasati protiv Rusije. Ako nece onda ce dozivjeti sankcije kao i Rusija. Na zapadu nema demokratije vec su licni interesi i sila jacega.

ODGOVORITE
Name

Rusija

15.03.2022 12:44

Je do sada iskoristila samo nešto malo preko 4% vojnog potencijala u Ukrajini. Srbiju pored Rusije podržava i Kina, šta ćemo i sa tim?

ODGOVORITE
Name

Joka

15.03.2022 12:51

Joj, sve mi znamo. Koliko god oni probali da izoluju Rusiju, to je prosto nemoguće. Jer 2/3 svjetske populacije ostaje van zapadne huškačkr politike. Amerika je dužna 150%svoga bdp. Zapadne zemlje isto. Jedino što znam da je vrijeme punih rafova i ‘izobilja’ gotovo.

ODGOVORITE
Name

Ja

15.03.2022 13:03

Nemam broblem da zamislim normalan zivot i pored postojsnja svijeta. Mislim da nemaju ni Rusi. Rusi se mogu zastititi zastititi i druge i to je posao koji i rade. Sto bi bili bijeda, naravno nisu zli. A ova medijska bijeda tu ce se tek radit.

ODGOVORITE
Name

Jako Zanimljivo

15.03.2022 14:11

Da mnogi pišu kako je čitav svijet osodio Rusiju i uveo joj sankcije ! Ako je čitav svijet USA i zemlje Komonvelta onda ok. ,čak neke članice NATOA-a i E.U. nisu prstom mrdnule, niti osudile niti uvele sankcije !

ODGOVORITE
Name

Sta da rade

15.03.2022 17:54

Jada li...!? U medijskom mraku "utripovali" da su....

Name

Ruska

15.03.2022 16:39

Podrska tek dolazi.

ODGOVORITE
Name

A tu

15.03.2022 16:40

Igra ulogu ovo Evropsko divljanje pod jos gorim tatom Bajdenom.

ODGOVORITE
Name

Ich

15.03.2022 17:26

Znaš li kad će RS biti samostalna?Nikad a možda ni tada.

ODGOVORITE
Name

CC

15.03.2022 18:08

Nije vas Rusija nikad ni uzimala za ozbiljnog partnera.90 posto Rusa nezna na karti ni gdje se Srbija nalazi.Et.

ODGOVORITE
Name

za posledice i rat su

15.03.2022 19:37

eu i njihov vodja usa krivi to svako dijete zna ,smao sto vecina nevoli da se istinom i realnoscu bavi nego ko bolje placa i bajke obecava..

ODGOVORITE