Високи кинески дипломата са УСА савјетником за НБ

Јанг Ђијечи, члан Политичког бироа Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК), састао се у понедељак у Риму, са саветником за националну безбедност САД Џејком Саливаном.

Свијет 15.03.2022 | 08:21
Високи кинески дипломата са УСА савјетником за НБ

Две стране су сагласне да заједнички примењују консензус који су постигли шефови двеју држава, повец́ају разумевање, управљају разликама, прошире консензус и ојачају сарадњу, како би се акумулирали услови за приближавање Кине и САД-а. Односи се врац́ају на стазу здравог и сталног развоја.

Јанг, такође директор Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета КПК, рекао је да је спровођење консензуса између шефа држава најважнији задатак.

Он је рекао да је кинески председник Си Ђинпинг предложио три принципа у развоју односа Кине и САД-а, а то су међусобно поштовање, мирољубиву коегзистенцију и сарадња у којој сви добијају.
 
„Председник САД-а Џо Бајден је позитивно одговорио и нагласио да Сједињене Државе не траже нови хладни рат, нити желе да мењају кинески систем, а нец́е се ни супротстављати Кини кроз јачање савеза, подржавати „независност Тајвана“ или тражити конфронтацију са Кином“, истакао је Јанг.

Јанг је казао да се тајванско питање тиче суверенитета и територијалног интегритета Кине.

„У три заједничка саопштења Кине и САД-а рекао је да је америчка страна експлицитно признала да постоји само једна Кина и да је принцип једне Кине премиса за успостављање дипломатских односа између Кине и Сједињених Држава као и политички темељ њихових односа“, казао је кинески дипломата.

Кина апелује на америчку страну, истакао је Јанг, да призна високу осетљивост питања Тајвана, да се придржава принципа једне Кине, одредби три кинеско-америчка заједничка саопштења и обавеза које је преузела америчка страна, и престане да иде даље опасним путем .

Јанг је изложио свечани став Кине о питањима везаним за Синђијанг, Тибет и Хонгконг, истакавши да се та питања тичу суштинских интереса Кине и да су унутрашње ствари Кине које не дозвољавају страно мешање.

„Сваки покушај да се ова питања искористе за сузбијање Кине нец́е успети“, рекао је он.

Две стране су такође размениле мишљења о међународним и регионалним питањима, укључујуц́и питање Украјине, нуклеарно питање Корејског полуострва, нуклеарно питање Ирана и питање Авганистана, КМГ.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

?

15.03.2022 08:17

Нема договора са западом. Ако не мислите као они онда сте непријатељ и дивљак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

15.03.2022 10:33

Сто посто тачно. Са њима нема договора, или си покоран или си непријатељ.

Name

Кина

15.03.2022 12:05

Гледа свој интерес робна разнена са Америма и Изралом 700 мил.долара а са Русима ста мислис неверујем да је виса од 100 мил захваљујуци нафти и гасу.Бајден сад преговара са Зидовима да попусте око Ирана да надокнаде нафту и пли европи па ти контај.

Name

СТАРА КУЧКА

15.03.2022 08:54

КИНА,ЗА ИНТЕРЕС ЋЕ УЧИНИТИ СВЕ!ОКРЕНУТИ ЛЕЂА ПРИЈАТЕЉУ КАДА ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈА САРАДЊА И НОНШАЛАНТНО СЕ ПРИКЛОНИТИ НАЈВЕЋЕМ ЗЛУ-АМЕРИЦИ,МОЖЕ САМО АЛАВА,СЕБИЧНА И БЕЗКРУПУЛОЗНА ВЛАСТ. АКО,АКО,ОБИТ ЋЕ ИМ СЕ О ГЛАВУ ТО ЗЛО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.03.2022 11:28

Теско је постици било какав договор са америма? Сада су довели ЕУ у немогуци полозај, економски је ослабили, јер су испровоцирали рат Руса и Украјинаца. Сад би мало да месетаре са Кином, надам се да им неце успети. Рат је њима брат и доноси им зараду. Ко гине и ко губи главу и колико, то њима није вазно, вазна је профит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцјењују Кину

15.03.2022 13:33

Да игра како свирају или це је распарцати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

15.03.2022 14:29

Чика Бајден ће да им објасни,да или ће бити добри,и неће одвише лапрдати,иначе ће своју јефтину,шкарт робу продават у русској педерацији,а на САД и ЕУ тржиште па ће видит ..шта им се више исплати

ОДГОВОРИТЕ