Visoki kineski diplomata sa USA savjetnikom za NB

Jang Điječi, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), sastao se u ponedeljak u Rimu, sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom.

Svijet 15.03.2022 | 08:21
Visoki kineski diplomata sa USA savjetnikom za NB

Dve strane su saglasne da zajednički primenjuju konsenzus koji su postigli šefovi dveju država, povećaju razumevanje, upravljaju razlikama, prošire konsenzus i ojačaju saradnju, kako bi se akumulirali uslovi za približavanje Kine i SAD-a. Odnosi se vraćaju na stazu zdravog i stalnog razvoja.

Jang, takođe direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, rekao je da je sprovođenje konsenzusa između šefa država najvažniji zadatak.

On je rekao da je kineski predsednik Si Đinping predložio tri principa u razvoju odnosa Kine i SAD-a, a to su međusobno poštovanje, miroljubivu koegzistenciju i saradnja u kojoj svi dobijaju.
 
„Predsednik SAD-a Džo Bajden je pozitivno odgovorio i naglasio da Sjedinjene Države ne traže novi hladni rat, niti žele da menjaju kineski sistem, a neće se ni suprotstavljati Kini kroz jačanje saveza, podržavati „nezavisnost Tajvana“ ili tražiti konfrontaciju sa Kinom“, istakao je Jang.

Jang je kazao da se tajvansko pitanje tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.

„U tri zajednička saopštenja Kine i SAD-a rekao je da je američka strana eksplicitno priznala da postoji samo jedna Kina i da je princip jedne Kine premisa za uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država kao i politički temelj njihovih odnosa“, kazao je kineski diplomata.

Kina apeluje na američku stranu, istakao je Jang, da prizna visoku osetljivost pitanja Tajvana, da se pridržava principa jedne Kine, odredbi tri kinesko-američka zajednička saopštenja i obaveza koje je preuzela američka strana, i prestane da ide dalje opasnim putem .

Jang je izložio svečani stav Kine o pitanjima vezanim za Sinđijang, Tibet i Hongkong, istakavši da se ta pitanja tiču suštinskih interesa Kine i da su unutrašnje stvari Kine koje ne dozvoljavaju strano mešanje.

„Svaki pokušaj da se ova pitanja iskoriste za suzbijanje Kine neće uspeti“, rekao je on.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući pitanje Ukrajine, nuklearno pitanje Korejskog poluostrva, nuklearno pitanje Irana i pitanje Avganistana, KMG.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

?

15.03.2022 08:17

Nema dogovora sa zapadom. Ako ne mislite kao oni onda ste neprijatelj i divljak

ODGOVORITE
Name

Tako je

15.03.2022 10:33

Sto posto tačno. Sa njima nema dogovora, ili si pokoran ili si neprijatelj.

Name

Kina

15.03.2022 12:05

Gleda svoj interes robna raznena sa Amerima i Izralom 700 mil.dolara a sa Rusima sta mislis neverujem da je visa od 100 mil zahvaljujuci nafti i gasu.Bajden sad pregovara sa Zidovima da popuste oko Irana da nadoknade naftu i pli evropi pa ti kontaj.

Name

STARA KUČKA

15.03.2022 08:54

KINA,ZA INTERES ĆE UČINITI SVE!OKRENUTI LEĐA PRIJATELJU KADA JE NAJPOTREBNIJA SARADNJA I NONŠALANTNO SE PRIKLONITI NAJVEĆEM ZLU-AMERICI,MOŽE SAMO ALAVA,SEBIČNA I BEZKRUPULOZNA VLAST. AKO,AKO,OBIT ĆE IM SE O GLAVU TO ZLO!!!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

15.03.2022 11:28

Tesko je postici bilo kakav dogovor sa amerima? Sada su doveli EU u nemoguci polozaj, ekonomski je oslabili, jer su isprovocirali rat Rusa i Ukrajinaca. Sad bi malo da mesetare sa Kinom, nadam se da im nece uspeti. Rat je njima brat i donosi im zaradu. Ko gine i ko gubi glavu i koliko, to njima nije vazno, vazna je profit.

ODGOVORITE
Name

Ucjenjuju Kinu

15.03.2022 13:33

Da igra kako sviraju ili ce je rasparcati....

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

15.03.2022 14:29

Čika Bajden će da im objasni,da ili će biti dobri,i neće odviše laprdati,inače će svoju jeftinu,škart robu prodavat u russkoj pederaciji,a na SAD i EU tržište pa će vidit ..šta im se više isplati

ODGOVORITE