Ово су највеће нафтне и гасне компаније свијета

Географска дистрибуција највец́их нафтних и гасних компанија показује колико је индустрија глобално распрострањена. 20 најбољих нафтних и гасних компанија долази из 10 различитих земаља.

Свијет 14.03.2022 | 20:45
Ово су највеће нафтне и гасне компаније свијета

САД је домац́ин шест компанија, док четири имају сједиште у Русији. Осталих 10 се налазе у Кини, Бразилу, Саудијској Арабији или Европи.

Користећи податке са ЦомпаниесМаркетЦап.цом, инфографика рангира 20 највећих нафтних и гасних компанија према тржишној капитализацији од 7. октобра 2021.

С обзиром да често видимо њихове логотипе на бензинским пумпама, највеће нафтне и гасне компаније су углавном прилично познате. Ево како се они котирају, рангирано по тржишној капитализацији:

Сауди Арамко је једна од пет компанија у клубу од билион долара као трећа највећа компанија на свијету по тржишној капитализацији. Њена тржишна капитализација је скоро једнака комбинованој процјени осталих 19 компанија на листи. Али оно што још чини ову запањујућом јесте чињеница да је компанија изашла на берзу у децембру 2019.

Међутим, процјена нафтног гиганта не долази из ведра неба. Арамцо је била најпрофитабилнија компанија на свијету у 2019. години, са нето приходом од 88 милијарди долара. Епл је преузео ову титулу 2020. године, али високе цијене нафте би могле вратити Арамко у сам врх.

Иако је Стандард Оил подијељен прије једног вијека, његово наслеђе живи и данас у облику Биг Оила. ЕксонМобил и Шеврон—друга и трећа по величини компаније на листи—директни су потомци Стандард Оила. Штавише, и Шел и БП су купили средства из оригиналног портфеља Стандард Оила на путу да постану глобални нафтни гиганти.

(Висуал Цапиталист / Банкар.ме)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пуф

14.03.2022 20:23

Ја мислио Русија нај виса нафтна економија. Оно Саудијци сами пола света дрзе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пуф

14.03.2022 21:55

Добро си мислио, јер ће Русија да угаси све нафтне индустрије. Ако ЕУ и НАТО силедзије не престану да провоцирају. Али како ја гледам ово неће проћи са Украјином.Хахахахахахахахаха

Name

Добто би било

15.03.2022 15:25

Да то саудијци рационално тросе и не само они, гладну похлепну неман (америцке снове али неколицине) нико није заситио у њиховом бахацењу....

Name

Топ

14.03.2022 22:56

Ма русија само пропаганда у цем су они први осим у.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаганда је ово

15.03.2022 08:24

Медијски мрак ти све говори.... Највеци сада извор нафте се налази у Ирану. Он је следеци за напад.... Све те мантре сто нама нуде су мантра, без новогв извориста нема нафте....

Name

?

15.03.2022 05:38

Која капиталистицка багра. Када погледа цовје овако на прву, мозе слободно реци да је нафта из русије кап у мору. И ово сто се догадја украјини не би смјело оволико да утице на цијену нафте. А ако се узме у обзир да је ова компанија (која је велика као све остале заједно), изасла на трзисте крајем 2019, онда би логицно цијена требала да буде цак и низа. Само писај по сиротињи.

ОДГОВОРИТЕ