Ovo su najveće naftne i gasne kompanije svijeta

Geografska distribucija najvećih naftnih i gasnih kompanija pokazuje koliko je industrija globalno rasprostranjena. 20 najboljih naftnih i gasnih kompanija dolazi iz 10 različitih zemalja.

Svijet 14.03.2022 | 20:45
Ovo su najveće naftne i gasne kompanije svijeta

SAD je domaćin šest kompanija, dok četiri imaju sjedište u Rusiji. Ostalih 10 se nalaze u Kini, Brazilu, Saudijskoj Arabiji ili Evropi.

Koristeći podatke sa CompaniesMarketCap.com, infografika rangira 20 najvećih naftnih i gasnih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji od 7. oktobra 2021.

S obzirom da često vidimo njihove logotipe na benzinskim pumpama, najveće naftne i gasne kompanije su uglavnom prilično poznate. Evo kako se oni kotiraju, rangirano po tržišnoj kapitalizaciji:

Saudi Aramko je jedna od pet kompanija u klubu od bilion dolara kao treća najveća kompanija na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Njena tržišna kapitalizacija je skoro jednaka kombinovanoj procjeni ostalih 19 kompanija na listi. Ali ono što još čini ovu zapanjujućom jeste činjenica da je kompanija izašla na berzu u decembru 2019.

Međutim, procjena naftnog giganta ne dolazi iz vedra neba. Aramco je bila najprofitabilnija kompanija na svijetu u 2019. godini, sa neto prihodom od 88 milijardi dolara. Epl je preuzeo ovu titulu 2020. godine, ali visoke cijene nafte bi mogle vratiti Aramko u sam vrh.

Iako je Standard Oil podijeljen prije jednog vijeka, njegovo nasleđe živi i danas u obliku Big Oila. EksonMobil i Ševron—druga i treća po veličini kompanije na listi—direktni su potomci Standard Oila. Štaviše, i Šel i BP su kupili sredstva iz originalnog portfelja Standard Oila na putu da postanu globalni naftni giganti.

(Visual Capitalist / Bankar.me)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Puf

14.03.2022 20:23

Ja mislio Rusija naj visa naftna ekonomija. Ono Saudijci sami pola sveta drze

ODGOVORITE
Name

Re Puf

14.03.2022 21:55

Dobro si mislio, jer će Rusija da ugasi sve naftne industrije. Ako EU i NATO siledzije ne prestanu da provociraju. Ali kako ja gledam ovo neće proći sa Ukrajinom.Hahahahahahahahaha

Name

Dobto bi bilo

15.03.2022 15:25

Da to saudijci racionalno trose i ne samo oni, gladnu pohlepnu neman (americke snove ali nekolicine) niko nije zasitio u njihovom bahacenju....

Name

Top

14.03.2022 22:56

Ma rusija samo propaganda u cem su oni prvi osim u.....

ODGOVORITE
Name

Propaganda je ovo

15.03.2022 08:24

Medijski mrak ti sve govori.... Najveci sada izvor nafte se nalazi u Iranu. On je sledeci za napad.... Sve te mantre sto nama nude su mantra, bez novogv izvorista nema nafte....

Name

?

15.03.2022 05:38

Koja kapitalisticka bagra. Kada pogleda covje ovako na prvu, moze slobodno reci da je nafta iz rusije kap u moru. I ovo sto se dogadja ukrajini ne bi smjelo ovoliko da utice na cijenu nafte. A ako se uzme u obzir da je ova kompanija (koja je velika kao sve ostale zajedno), izasla na trziste krajem 2019, onda bi logicno cijena trebala da bude cak i niza. Samo pisaj po sirotinji.

ODGOVORITE