Град мора да штити грађане од нових поскупљења

Гориво је сваким даном све скупље, а цијене карата јавног градског превоза остале су исте, кажу превозници. Истичу да не знају од чега ће исплатити радницима плате, опомињу Градску управу да испуни уговор који дозвољава превозницима да подигну цијену карата, уколико гориво буде скупље од 2.59 марака по литри. 

Република Српска 11.03.2022 | 18:31
Град мора да штити грађане од нових поскупљења

Превозницима је дошло пет до 12, вријеме да се цијене карата мијењају или ће, како кажу, грађани остати без јавног превоза. Кажу цијена горива диктира остале цијене, а аутобуске карте годинама коштају исто. Као знак упозорења и позив Градској управи да реагује и испуни уговором прописане обавезе, возачи су на кратко обуставили вожњу.

"Колико је озбиљан проблем, морам вам рећи да садашњи приходи превозника у граду и приграду, обезбјеђују само можда да купимо нафту. Не можемо исплатити ни плате, ни одржавати возила, а да не говорим о другим стварима које су све поскупиле, од гума, струје коју користимо у одржавању, итд. Ми сад радимо са великим минусима, све дајемо од себе, задње напоре да обезбиједимо грађанима превоз. Алтернатива ове приче је да Бањалука остане без градског превоза, то се није десило од деведесетих година, када је Аутопревоз тадашњи отишао у стечај“, каже Дејан Мијић, директор „Аутопревоза“.

Апсурдно је то што је због повећања цијене горива све поскупило, а превозници, којима је гориво основни енергент, не могу да поскупе карте, категорични су ови привредници. Траже поскупљење карата до 20 одсто. Очекују од Градске управе субвенционисање, јер , како кажу, не могу путници да плате све.

"Па са овим трендом цијена то је, значи кад почнемо куповати сад ово ново гориво што је сад по новој цијени, то значи негдје одприлике и крај превоза. Кад потрошимо ове резерве које смо купили по некој иоле нормалнојој, то је било негдје око 2.5 марке, цијени, до тад можемо нормално да радимо. А плаћати гориво, ево сад је данашња понуда је 3.60 у велепродаји, то ј енемогуће за наше појмове. То прелази преко 80 посто нашег прихода, не трошка, него прихода, то је неизводиљиво“ истиче Горан Старчевић, директор „ Павловић турса“.

Први човјек града Драшко Станивуковић истиче да су превознике јуче звали на састанак али се нису појавили. Он каже да неке одредбе уговора превозници нису испоштовали и да је примјећено кашњење на појединим линијама. - Град мора да штити грађане од нових поскупљења, истиче Станивуковић.

"Ми им јасно кажемо- када све слободне цијене на слободном тржишту дигнете до нивоа до ког сматрате, онда можете то тражити од Бањалуке. Ми морамо да штитимо грађане Бањалуке од свих поскупљења. Ми смо свјесни да је огромна набујала ријека, бујица поскупљења, али Бањалука мора да буде брана томе колико је максимално могуће“ каже Станивуковић.

Осим цијена карата, превозници од Владе захтијевају да се радницима исплате порези и доприноси од августа прошле, до јануара ове године.  Како истичу то за Владу нису велика средства, али би радницима много значила.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Карадоз

11.03.2022 17:40

Застита становнистава од било цега је на влади а град се бави другим стварима. Преузимас улогу која ти није у опису посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицко

11.03.2022 18:01

Ради свој посао Станивуковицу,ово други одлуцују а не ти.Хоцес ли било ста паметно урадити за овај град који је некада цвјетао,а данаст бозе сацувај.

Name

Колега

11.03.2022 18:31

Градски превоз је у надлежности града, молим те.

Name

Миро

11.03.2022 19:12

Драско само напред недај багри пардона,науцило је то на непотизам и криминал,теско це се навикнути на тебе,ал це морати

Name

Драшкић

11.03.2022 18:02

А шта ће момак да ти прича,ауу

ОДГОВОРИТЕ
Name

беспотребно

11.03.2022 18:53

Када би ти одбацио све снсд тајкуне,оцистио администрацију града од СНСД и његових присталица ,папака, Изврсио дубоке промјене у опстинским предузецима и свему сто је наслоњено на будзет града НАРОД БИ ТИ ВЈЕРОВАО .Народ те од те муке и изабро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

11.03.2022 20:37

Видис да вец мјесецима несмије да спомене додика нити лопове нити његову странку

Name

Браво драле

11.03.2022 19:40

Драшко води праву поликиту

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.03.2022 12:09

Преко народа.

Name

Јулија

11.03.2022 20:44

Давно сте одредили ове цијене градског превоза- срам вас било што некажете колико је тад било гориво,ГДЈЕ вам је та добит проклетници,нетребало вам

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСТАДИН ВАСИЋ

12.03.2022 05:45

Тешко, замјерили су се господару

ОДГОВОРИТЕ