Grad mora da štiti građane od novih poskupljenja

Gorivo je svakim danom sve skuplje, a cijene karata javnog gradskog prevoza ostale su iste, kažu prevoznici. Ističu da ne znaju od čega će isplatiti radnicima plate, opominju Gradsku upravu da ispuni ugovor koji dozvoljava prevoznicima da podignu cijenu karata, ukoliko gorivo bude skuplje od 2.59 maraka po litri. 

Republika Srpska 11.03.2022 | 18:31
Grad mora da štiti građane od novih poskupljenja

Prevoznicima je došlo pet do 12, vrijeme da se cijene karata mijenjaju ili će, kako kažu, građani ostati bez javnog prevoza. Kažu cijena goriva diktira ostale cijene, a autobuske karte godinama koštaju isto. Kao znak upozorenja i poziv Gradskoj upravi da reaguje i ispuni ugovorom propisane obaveze, vozači su na kratko obustavili vožnju.

"Koliko je ozbiljan problem, moram vam reći da sadašnji prihodi prevoznika u gradu i prigradu, obezbjeđuju samo možda da kupimo naftu. Ne možemo isplatiti ni plate, ni održavati vozila, a da ne govorim o drugim stvarima koje su sve poskupile, od guma, struje koju koristimo u održavanju, itd. Mi sad radimo sa velikim minusima, sve dajemo od sebe, zadnje napore da obezbijedimo građanima prevoz. Alternativa ove priče je da Banjaluka ostane bez gradskog prevoza, to se nije desilo od devedesetih godina, kada je Autoprevoz tadašnji otišao u stečaj“, kaže Dejan Mijić, direktor „Autoprevoza“.

Apsurdno je to što je zbog povećanja cijene goriva sve poskupilo, a prevoznici, kojima je gorivo osnovni energent, ne mogu da poskupe karte, kategorični su ovi privrednici. Traže poskupljenje karata do 20 odsto. Očekuju od Gradske uprave subvencionisanje, jer , kako kažu, ne mogu putnici da plate sve.

"Pa sa ovim trendom cijena to je, znači kad počnemo kupovati sad ovo novo gorivo što je sad po novoj cijeni, to znači negdje odprilike i kraj prevoza. Kad potrošimo ove rezerve koje smo kupili po nekoj iole normalnojoj, to je bilo negdje oko 2.5 marke, cijeni, do tad možemo normalno da radimo. A plaćati gorivo, evo sad je današnja ponuda je 3.60 u veleprodaji, to j enemoguće za naše pojmove. To prelazi preko 80 posto našeg prihoda, ne troška, nego prihoda, to je neizvodiljivo“ ističe Goran Starčević, direktor „ Pavlović tursa“.

Prvi čovjek grada Draško Stanivuković ističe da su prevoznike juče zvali na sastanak ali se nisu pojavili. On kaže da neke odredbe ugovora prevoznici nisu ispoštovali i da je primjećeno kašnjenje na pojedinim linijama. - Grad mora da štiti građane od novih poskupljenja, ističe Stanivuković.

"Mi im jasno kažemo- kada sve slobodne cijene na slobodnom tržištu dignete do nivoa do kog smatrate, onda možete to tražiti od Banjaluke. Mi moramo da štitimo građane Banjaluke od svih poskupljenja. Mi smo svjesni da je ogromna nabujala rijeka, bujica poskupljenja, ali Banjaluka mora da bude brana tome koliko je maksimalno moguće“ kaže Stanivuković.

Osim cijena karata, prevoznici od Vlade zahtijevaju da se radnicima isplate porezi i doprinosi od avgusta prošle, do januara ove godine.  Kako ističu to za Vladu nisu velika sredstva, ali bi radnicima mnogo značila.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Karadoz

11.03.2022 17:40

Zastita stanovnistava od bilo cega je na vladi a grad se bavi drugim stvarima. Preuzimas ulogu koja ti nije u opisu posla.

ODGOVORITE
Name

Cicko

11.03.2022 18:01

Radi svoj posao Stanivukovicu,ovo drugi odlucuju a ne ti.Hoces li bilo sta pametno uraditi za ovaj grad koji je nekada cvjetao,a danast boze sacuvaj.

Name

Kolega

11.03.2022 18:31

Gradski prevoz je u nadležnosti grada, molim te.

Name

Miro

11.03.2022 19:12

Drasko samo napred nedaj bagri pardona,naucilo je to na nepotizam i kriminal,tesko ce se naviknuti na tebe,al ce morati

Name

Draškić

11.03.2022 18:02

A šta će momak da ti priča,auu

ODGOVORITE
Name

bespotrebno

11.03.2022 18:53

Kada bi ti odbacio sve snsd tajkune,ocistio administraciju grada od SNSD i njegovih pristalica ,papaka, Izvrsio duboke promjene u opstinskim preduzecima i svemu sto je naslonjeno na budzet grada NAROD BI TI VJEROVAO .Narod te od te muke i izabro

ODGOVORITE
Name

Aco

11.03.2022 20:37

Vidis da vec mjesecima nesmije da spomene dodika niti lopove niti njegovu stranku

Name

Браво драле

11.03.2022 19:40

Драшко води праву поликиту

ODGOVORITE
Name

re

12.03.2022 12:09

Preko naroda.

Name

Julija

11.03.2022 20:44

Davno ste odredili ove cijene gradskog prevoza- sram vas bilo što nekažete koliko je tad bilo gorivo,GDJE vam je ta dobit prokletnici,netrebalo vam

ODGOVORITE
Name

KOSTADIN VASIĆ

12.03.2022 05:45

Teško, zamjerili su se gospodaru

ODGOVORITE