Потврђено: Без струје нуклеарка у Чернобиљу

Украјина је обавестила Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да је нуклеарна електрана (НПП) у Чернобиљу искључена са електричне мреже.

Свијет 10.03.2022 | 07:23
Потврђено: Без струје нуклеарка у Чернобиљу

Та нуклеарка је изгубила снабдевање спољном енергијом, две недеље након што су руске снаге преузеле контролу, рекао је генерални директор ИЕАЕ Рафаел Маријано Гроси.

Гроси је изразио дубоку забринутост због овог развоја догађаја јер је "безбедно снабдевање електричном енергијом за све нуклеарне локације" један од основних стубова нуклеарне безбедности.

Међутим, у случају нуклеарне електране у Чернобиљу, он је рекао да се ИАЕА сложила са украјинским регулатором да њено искључење из мреже нец́е имати критичан утицај на основне безбедносне функције.

Конкретно, што се тиче складишта истрошеног горива на локацији, количина воде за хлађење у базену је довољна да се одржи ефикасно уклањање топлоте из истрошеног горива без снабдевања електричном енергијом. Нуклеарка такође има резервна напајања за хитне случајеве са дизел агрегатима и батеријама

Ипак, недостатак струје ц́е вероватно довести до даљег погоршања оперативне радијационе безбедности на локацији и створити додатни стрес за око 210 техничких стручњака и чувара који су тамо последње две недеље.

"Из дана у дан видимо погоршање ситуације у нуклеарној електрани у Чернобиљу, посебно по питању радијационе безбедности и особља које управља објектом у изузетно тешким и изазовним околностима", рекао је Гроси.

Гроси је потврдио и да је ИАЕА последњих дана изгубила даљински пренос података из својих заштитних система инсталираних за прац́ење нуклеарног материјала у нуклеарној електрани у Чернобиљу и другој украјинској нуклеарној електрани коју сада контролишу руске снаге, Запорошкој електрани.

Он је рекао да је забринут због изненадног прекида таквих токова података у седиште ИАЕА у Бечу са две локације, где су присутне велике количине нуклеарног материјала у облику истрошеног или свежег нуклеарног горива и других врста нуклеарног материјала.

(Б92)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мирко

10.03.2022 06:45

Сад треба да се доказе солидарност ЕУ и НАТО, да посаљу агрегате за напајање електрана а бе да саљу орузје да се људи убијају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свашта

10.03.2022 07:14

Чуј агрегате , стручњак за енергију знаш ли ти шта уопште шта напајају агрегати и аку батерије( које ниси ни спомено , а и немаш појма о томе) као резервни системи напајања у енергетским погонима.Ти твоји агрегати не пију воде, тражи се стабилно напајање измјеничном струјом.Агрегат је краткорочно напајање да све не оде у п.м

Name

Ре

10.03.2022 07:16

Сад Путин треба показати разумијевање и обуставити "спецоперацију". То је много једноставније, разумније и боље.

Name

Ре

10.03.2022 07:22

Јеси ли схватио да ниста ниси схватио?!

Name

ре

10.03.2022 07:27

Не нетреба слати орузје нека их лаксе могу побит

Name

ре

10.03.2022 09:03

Зар им вјерујете.

Name

Кол

10.03.2022 13:19

Ста сте напали цовјека, ниста погресно није написао. Једино сто није процитао да електрана вец има агрегате за резервно напајање. А да нема, коментар је на мјесту, за нормално функционисање тога сто је остало од електране само је потребно напајање

Name

Страшно

10.03.2022 07:26

Пијани Руси ће сигурно направити неко срање.Само извођење ратних операција на подручју гдје се налазе нуклеарне електране је ван сваке памети

ОДГОВОРИТЕ