Potvrđeno: Bez struje nuklearka u Černobilju

Ukrajina je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je nuklearna elektrana (NPP) u Černobilju isključena sa električne mreže.

Svijet 10.03.2022 | 07:23
Potvrđeno: Bez struje nuklearka u Černobilju

Ta nuklearka je izgubila snabdevanje spoljnom energijom, dve nedelje nakon što su ruske snage preuzele kontrolu, rekao je generalni direktor IEAE Rafael Marijano Grosi.

Grosi je izrazio duboku zabrinutost zbog ovog razvoja događaja jer je "bezbedno snabdevanje električnom energijom za sve nuklearne lokacije" jedan od osnovnih stubova nuklearne bezbednosti.

Međutim, u slučaju nuklearne elektrane u Černobilju, on je rekao da se IAEA složila sa ukrajinskim regulatorom da njeno isključenje iz mreže neće imati kritičan uticaj na osnovne bezbednosne funkcije.

Konkretno, što se tiče skladišta istrošenog goriva na lokaciji, količina vode za hlađenje u bazenu je dovoljna da se održi efikasno uklanjanje toplote iz istrošenog goriva bez snabdevanja električnom energijom. Nuklearka takođe ima rezervna napajanja za hitne slučajeve sa dizel agregatima i baterijama

Ipak, nedostatak struje će verovatno dovesti do daljeg pogoršanja operativne radijacione bezbednosti na lokaciji i stvoriti dodatni stres za oko 210 tehničkih stručnjaka i čuvara koji su tamo poslednje dve nedelje.

"Iz dana u dan vidimo pogoršanje situacije u nuklearnoj elektrani u Černobilju, posebno po pitanju radijacione bezbednosti i osoblja koje upravlja objektom u izuzetno teškim i izazovnim okolnostima", rekao je Grosi.

Grosi je potvrdio i da je IAEA poslednjih dana izgubila daljinski prenos podataka iz svojih zaštitnih sistema instaliranih za praćenje nuklearnog materijala u nuklearnoj elektrani u Černobilju i drugoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani koju sada kontrolišu ruske snage, Zaporoškoj elektrani.

On je rekao da je zabrinut zbog iznenadnog prekida takvih tokova podataka u sedište IAEA u Beču sa dve lokacije, gde su prisutne velike količine nuklearnog materijala u obliku istrošenog ili svežeg nuklearnog goriva i drugih vrsta nuklearnog materijala.

(B92)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mirko

10.03.2022 06:45

Sad treba da se dokaze solidarnost EU i NATO, da posalju agregate za napajanje elektrana a be da salju oruzje da se ljudi ubijaju.

ODGOVORITE
Name

svašta

10.03.2022 07:14

Čuj agregate , stručnjak za energiju znaš li ti šta uopšte šta napajaju agregati i aku baterije( koje nisi ni spomeno , a i nemaš pojma o tome) kao rezervni sistemi napajanja u energetskim pogonima.Ti tvoji agregati ne piju vode, traži se stabilno napajanje izmjeničnom strujom.Agregat je kratkoročno napajanje da sve ne ode u p.m

Name

Re

10.03.2022 07:16

Sad Putin treba pokazati razumijevanje i obustaviti "specoperaciju". To je mnogo jednostavnije, razumnije i bolje.

Name

Re

10.03.2022 07:22

Jesi li shvatio da nista nisi shvatio?!

Name

re

10.03.2022 07:27

Ne netreba slati oruzje neka ih lakse mogu pobit

Name

re

10.03.2022 09:03

Zar im vjerujete.

Name

Kol

10.03.2022 13:19

Sta ste napali covjeka, nista pogresno nije napisao. Jedino sto nije procitao da elektrana vec ima agregate za rezervno napajanje. A da nema, komentar je na mjestu, za normalno funkcionisanje toga sto je ostalo od elektrane samo je potrebno napajanje

Name

Strašno

10.03.2022 07:26

Pijani Rusi će sigurno napraviti neko sranje.Samo izvođenje ratnih operacija na području gdje se nalaze nuklearne elektrane je van svake pameti

ODGOVORITE