Ово је највећа на свету колекција старинских лимених кутија! (ВИДЕО)

Ивет Дарден (83) је прикупила је највећу колекцију лимених кутија на свету, скоро 60.000 кутија, откако је покренула своју колекцију пре неких 30 година.

Занимљивости 09.03.2022 | 16:36
Ово је највећа на свету колекција старинских лимених кутија! (ВИДЕО)

Шарене конзерве-кутије нагомилане око белгијске колекционарке Ивет Дарден некада су садржавале робу од чоколаде, карамела, кафе и пиринча па све до дувана, талка и лака за ципеле. Кутије су долазиле чак из далеке Индије!

Колекција, која сада заузима четири куц́е, почела је кутијом чоколаде “Цоте д’Ор” илустрованом сликом плаве девојке у плавом шеширу, рекла је Дарден Ројтерсу, стојец́и усред пажљиво распоређених лимених кутија у средњовековној воденици чији је следец́и власник тј њеном дому.

Касније су јој конзерве само дошле:
“Нигде нисам била. Нисам путовала. Људи и даље мисле да сам много путовала. Брзо се сазнало (да сам скупљала кутије). Понекад би се, одмах након што је мој муж отишао у канцеларију, појавио неко да понуди мени нешто“, рекла је Дарден, који живи у Гранд-Халлету у белгијској провинцији Лијеж.

Једно од највец́их блага Дарденове је кутија са замршеним узорком из 1868. која приказује амблем са два коња на врху, направљен да држи кексе које су направили Хунтлеy & Палмерс из Реадинга, Енглеска.

Сматра се да је ово прва кутија која је литографисана, према Дарденовој, збирка винтажних старих лимених кутија се може посетити по договору.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар