Ovo je najveća na svetu kolekcija starinskih limenih kutija! (VIDEO)

Ivet Darden (83) je prikupila je najveću kolekciju limenih kutija na svetu, skoro 60.000 kutija, otkako je pokrenula svoju kolekciju pre nekih 30 godina.

Zanimljivosti 09.03.2022 | 16:36
Ovo je najveća na svetu kolekcija starinskih limenih kutija! (VIDEO)

Šarene konzerve-kutije nagomilane oko belgijske kolekcionarke Ivet Darden nekada su sadržavale robu od čokolade, karamela, kafe i pirinča pa sve do duvana, talka i laka za cipele. Kutije su dolazile čak iz daleke Indije!

Kolekcija, koja sada zauzima četiri kuće, počela je kutijom čokolade “Cote d’Or” ilustrovanom slikom plave devojke u plavom šeširu, rekla je Darden Rojtersu, stojeći usred pažljivo raspoređenih limenih kutija u srednjovekovnoj vodenici čiji je sledeći vlasnik tj njenom domu.

Kasnije su joj konzerve samo došle:
“Nigde nisam bila. Nisam putovala. Ljudi i dalje misle da sam mnogo putovala. Brzo se saznalo (da sam skupljala kutije). Ponekad bi se, odmah nakon što je moj muž otišao u kancelariju, pojavio neko da ponudi meni nešto“, rekla je Darden, koji živi u Grand-Halletu u belgijskoj provinciji Lijež.

Jedno od najvećih blaga Dardenove je kutija sa zamršenim uzorkom iz 1868. koja prikazuje amblem sa dva konja na vrhu, napravljen da drži kekse koje su napravili Huntley & Palmers iz Readinga, Engleska.

Smatra se da je ovo prva kutija koja je litografisana, prema Dardenovoj, zbirka vintažnih starih limenih kutija se može posetiti po dogovoru.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar