Ванг Ји: Треба избјећи ескалацију или чак губитак контроле над сукобом у Украјини

Кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји позвао је у уторак Украјину и Русију да пронађу решење за свој тренутни сукоб путем преговора, рекавши да Кина подржава све конструктивне међународне напоре који воде ка постизању политичког решења.

Свијет 02.03.2022 | 08:39
Ванг Ји: Треба избјећи ескалацију или чак губитак контроле над сукобом у Украјини

Ванга је то рекао током телефонског разговора са својим украјинским колегом Дмитром Кулебом.

Констатујуц́и да се ситуација у Украјини брзо променила, Ванг је рекао да кинеска страна жали због избијања сукоба између Украјине и Русије и да је изузетно забринута због штете коју су претрпели цивили.

Основни став Кине по питању Украјине је отворен, транспарентан и доследан, рекао је кинески министар спољних послова, додавши да се Кина увек залагала за поштовање суверенитета и територијалног интегритета свих земаља.

„Кина сматра да безбедност једне земље не треба да буде на штету безбедности других земаља, а још мање да се регионална безбедност гарантује јачањем или чак ширењем војних блокова“, нагласио је Ванг.

Као одговор на појачане борбе, кинески министар спољних послова рекао је украјинском колеги да је императив да се ублажи ситуација на терену и избегне ескалација или чак губитак контроле над сукобом.

Он је додао да је посебно важно спречити наношење штете цивилима и настанак хуманитарне кризе.

„Требало би обезбедити правовремени приступ хуманитарној помоц́и“, рекао је Ванг.

Он је изразио наду да ц́е Украјина предузети све неопходне мере како би осигурала безбедност кинеских држављана у земљи и наставила да пружа заштиту и погодности за евакуацију кинеских држављана, преноси КМГ.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мислим

02.03.2022 08:18

Али рус је рус .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

02.03.2022 08:44

А сад је као под контролом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

02.03.2022 10:23

Не могу себи осигурати безбедност а да цувају кинезе . Обрати се русима.

ОДГОВОРИТЕ