Неће бити директних посљедица због рата у Украјини, али се очекује повећање цијена

Економски аналитичар Зоран Павловић за БУКУ каже да БиХ неће имати директних посљедица због рата у Украјини. Ипак, он наглашава да се очекује незаустављиво повећање цијена и да власт мора хитно реаговати.

Република Српска 01.03.2022 | 09:12
Неће бити директних посљедица због рата у Украјини, али се очекује повећање цијена

"Нећемо имати директних посљедица, осим по основу неких набавки, као што је арматурно гвожђе за грађевину и слични производи који се набављају превасходно из Украјине. Кад све то сагледамо наша орјенатција је прије свега према ЕУ, односно земљама ЦЕФТА-е и са Украјином и нисмо имали нешто директних односа. Оно што ће бити сигурно јесте да ће од зависности од трајања сукоба у Украјини ће зависити све што је у вези са берзом.

А на берзи су житарице, сирова нафта, челик, плин... Тако да ће доћи до повећања цијена и у БиХ, јер сви трговци гледајући цијену сирове нафте подижу и цијене у малопродаји осталих производа", рекао је Павловић за БУКУ.

Он наводи да је сад на потезу власт и да мора реаговати хитно.

"Ми смо у ситуацији да имамо иницијативу СДП-а да се привремено обустави наплата акцизе из горива. Акциза је приход државе. То је урадила Пољска и то би могли да прихвате и у Парламенту БиХ. То је први корак, а други је укидање ПДВ-а на гориво. Са друге стране имамо иницијативу СНСД-а да се смањи ПДВ на 10 одсто на храну и основне животне намирнице,а да главнина роба остане на 17 одсто при чему би само на одређену луксузну робу подигне на 22 одсто.

Тако нешто је урађено у Пољској, гдје је укинут ПДВ док је у Турској он сад 1 одсто само ради евиденције. Проблем у БиХ је што ми имамо крајње неодговорне људе који су направили лошу политичку климу која је нешто што асоцира на предизборну климу, а не нешто што грађани живе. У преводу, ако странке које су формирале коалицију на нивоу БиХ СДА, СНСД и ХДЗ имају искрену намјеру да помогну грађанима они то могу да ријеше и ураде у кратком року.

Тако да само од свјести тих лидера зависи да ли ће се омогућити многим грађанима да преживе ове ударе и повећања цијена", рекао је Павловић.

Како каже наш саговорник, неће бити већих поремећаја по питању увоза или извоза, јер је промет са Украјином мали, а са Русијом ће се он наставити.

"Ми живимо у ситуацији гдје је Русија била под санкцијама одраније и ово је само проширење тих санкција. Поред тога, ми немамо неки велики ниво извоза према Русији, а нисмо ни увели санкције па самим тим ни извоз у ту земљу, као ни увоз. Али, наша размјена је мала и неће све то утицати на нашу привреду. С друге стране, све ово што се увози из Украјине је упитно како ће и кад ће се моћи наставити испоручивати док траје ова ситуација.

Тако да за сад они који су извозили у Украјину или су куповали из Украјине то випе неће моћи да раде. Бар док се рат не заустави. Поред тога, ми немамо неку евиденцију који су то производи који су предмет размјене са Украјином па се не може ни знати да ли ће се моћи надомјестити та роба са неког другог тржишта или ће се моћи преорјентисати извоз", каже Павловић. 

(Бука)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Изногуд

01.03.2022 08:30

Реци струцњак засто је привреда у паници код нас?Јели истина да су онемогућени привредници да прометују девизним рацунима са иностранство преко ЗБЕР банке?Гдје су паре од привреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.03.2022 08:45

Е мој Павловицу па зр до сада нисмо имали поскупљење свега и свацега па зар то нису најозбиљније последице и огроман удар на ионако празнедзепове градјана

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

01.03.2022 08:52

ови што су годинама на власти, водили су неку квази спољњу политику од које су управо настрадали. исти ти наши политичари више немају гдје него са народом јер пара више неће имати у русији а ни на западу. једино што могу је да дају смисао свом животу и почну да помажу људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

01.03.2022 08:53

Производи од дрвета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

01.03.2022 08:53

,,Неће бити директних последица али се очекује повећање цијена"???? Па тутубану један, јел то није по леђима грађана, јел они неће осјетити последице??

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

01.03.2022 08:58

СВЕ СУ ПРИЧЕ ИСПРИЧАНЕ.МИ СЕ УВИЈЕК БАВИМО ПРИЧАМА ОД КОЈИХ НАРОД НЕМА КОРИСТИ.ТРИДЕСЕТ ГОД ОД РАТА А СВАКИ ДАН СЕ СКРЕЋЕ СА ТЕМА.НА ОВИМ ПРОСТОРИМА КОНСТАТАЦИЈЕ И ПРИЧА О ПОЛИТИЧКОЈ ВОЉИ СУ ПОСТАЛЕ НАЈВАЖНИЈА ВИЈЕСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

01.03.2022 09:16

За неупуцене ,Сбербанка јутрос обуставила платни промет.Јесам ја несто сањао или је синоц она пјандура из Српца у друству Вагете(намјерно са а ,из оправданих разлога) и Диспечера ,најавила да никвије проблема неце бити јер влада преузима ствари у своје руке????..циркус Цолорадо је поново у васем граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

01.03.2022 09:17

Сретан и срећа Вам празник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амаа

01.03.2022 09:20

Цијене су дивљалее и пре рата у Украјини и раскорак јаззззз је огроман измедју пензија платаа и Потросацке кирпе!!!!Геноцид према потросацима народу!!! Само плате политицара прљавих зајкуна и њихица гласацка масинерија моте корпу мјесецну да прати а народ је у нестајању пустос остаје иза корумпираних политицараа лоповаа свих партија умрезени у криминалну хоботницу са прљавим бигатасимаа!! Козаа ностра Балканска

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

01.03.2022 09:36

Није сија него врат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАШИ МЕ

01.03.2022 09:45

Како ће наша власт издржати толики "бригу" за народ,до ког им је"јако стало".И зашто би,ако се број гласача не би смањио ни у случају њихове смрти?!А,нису ни грађани мањи кривци,напротив,кад нису учинили ништа добро за себе,док нас ФУКАРЕ и пљачкаши у власти отворено угњетавају. Рат код нас траје непрекидно 30 година,и трајат ће још ко зна колико дуго,због највећег унутрашњег непријатеља-ВЛАСТИ КОЈА ЈЕ ОТУЂЕНА ОД НАРОДА!!!Предуго трају,па с размјерно трајању,отуђеност све више расте.Тај ПДВ,ће на неким производима смањити,на другим повећати,што је чисто пресипање из шупљег у празно.Е,то је очит примјер силовања интелигенције.Како Бурле рече"Иди Тито,па се жали!"У преводу,ЈА ЋУ ВЛАДАТИ ОНОЛИКО,КОЛИКО ХОЋУ,РАДИТИ ШТА ХОЋУ,УЗИМАТИ СВЕ,ДОК НЕ ИЗУМРЕТЕ,И ДОК РС,НЕ БУДЕ МОЈА 1/1...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.03.2022 09:50

Одите у Тропик у БЛ и видите колики је ред испред Збер банке и видјеће те имали посљедица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуо

01.03.2022 10:56

А колико цовек прица а ниста не казе ни уцини, није ти лако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

01.03.2022 12:54

Људино јели ово поскупљење није последица рата у Украјини. Нисте ни свјесни каква поскупљења крећу од првог априла. Све у напред се зна, до када ће трајати,исто као са короном. Сценарио се управо извршава. Ова година је изгубљена као и предходне две, само што ће ова бити много гора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.03.2022 16:07

А како ти гарантујеш да неће бити посљедица? Чиме? Како се можеш усудити рећи нешто што не можеш знати? Пун ми је к..... вас експерата без посла.

ОДГОВОРИТЕ