Neće biti direktnih posljedica zbog rata u Ukrajini, ali se očekuje povećanje cijena

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović za BUKU kaže da BiH neće imati direktnih posljedica zbog rata u Ukrajini. Ipak, on naglašava da se očekuje nezaustavljivo povećanje cijena i da vlast mora hitno reagovati.

Republika Srpska 01.03.2022 | 09:12
Neće biti direktnih posljedica zbog rata u Ukrajini, ali se očekuje povećanje cijena

"Nećemo imati direktnih posljedica, osim po osnovu nekih nabavki, kao što je armaturno gvožđe za građevinu i slični proizvodi koji se nabavljaju prevashodno iz Ukrajine. Kad sve to sagledamo naša orjenatcija je prije svega prema EU, odnosno zemljama CEFTA-e i sa Ukrajinom i nismo imali nešto direktnih odnosa. Ono što će biti sigurno jeste da će od zavisnosti od trajanja sukoba u Ukrajini će zavisiti sve što je u vezi sa berzom.

A na berzi su žitarice, sirova nafta, čelik, plin... Tako da će doći do povećanja cijena i u BiH, jer svi trgovci gledajući cijenu sirove nafte podižu i cijene u maloprodaji ostalih proizvoda", rekao je Pavlović za BUKU.

On navodi da je sad na potezu vlast i da mora reagovati hitno.

"Mi smo u situaciji da imamo inicijativu SDP-a da se privremeno obustavi naplata akcize iz goriva. Akciza je prihod države. To je uradila Poljska i to bi mogli da prihvate i u Parlamentu BiH. To je prvi korak, a drugi je ukidanje PDV-a na gorivo. Sa druge strane imamo inicijativu SNSD-a da se smanji PDV na 10 odsto na hranu i osnovne životne namirnice,a da glavnina roba ostane na 17 odsto pri čemu bi samo na određenu luksuznu robu podigne na 22 odsto.

Tako nešto je urađeno u Poljskoj, gdje je ukinut PDV dok je u Turskoj on sad 1 odsto samo radi evidencije. Problem u BiH je što mi imamo krajnje neodgovorne ljude koji su napravili lošu političku klimu koja je nešto što asocira na predizbornu klimu, a ne nešto što građani žive. U prevodu, ako stranke koje su formirale koaliciju na nivou BiH SDA, SNSD i HDZ imaju iskrenu namjeru da pomognu građanima oni to mogu da riješe i urade u kratkom roku.

Tako da samo od svjesti tih lidera zavisi da li će se omogućiti mnogim građanima da prežive ove udare i povećanja cijena", rekao je Pavlović.

Kako kaže naš sagovornik, neće biti većih poremećaja po pitanju uvoza ili izvoza, jer je promet sa Ukrajinom mali, a sa Rusijom će se on nastaviti.

"Mi živimo u situaciji gdje je Rusija bila pod sankcijama odranije i ovo je samo proširenje tih sankcija. Pored toga, mi nemamo neki veliki nivo izvoza prema Rusiji, a nismo ni uveli sankcije pa samim tim ni izvoz u tu zemlju, kao ni uvoz. Ali, naša razmjena je mala i neće sve to uticati na našu privredu. S druge strane, sve ovo što se uvozi iz Ukrajine je upitno kako će i kad će se moći nastaviti isporučivati dok traje ova situacija.

Tako da za sad oni koji su izvozili u Ukrajinu ili su kupovali iz Ukrajine to vipe neće moći da rade. Bar dok se rat ne zaustavi. Pored toga, mi nemamo neku evidenciju koji su to proizvodi koji su predmet razmjene sa Ukrajinom pa se ne može ni znati da li će se moći nadomjestiti ta roba sa nekog drugog tržišta ili će se moći preorjentisati izvoz", kaže Pavlović. 

(Buka)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Iznogud

01.03.2022 08:30

Reci strucnjak zasto je privreda u panici kod nas?Jeli istina da su onemogućeni privrednici da prometuju deviznim racunima sa inostranstvo preko ZBER banke?Gdje su pare od privrede.

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.03.2022 08:45

E moj Pavlovicu pa zr do sada nismo imali poskupljenje svega i svacega pa zar to nisu najozbiljnije posledice i ogroman udar na ionako praznedzepove gradjana

ODGOVORITE
Name

izraelac

01.03.2022 08:52

ovi što su godinama na vlasti, vodili su neku kvazi spoljnju politiku od koje su upravo nastradali. isti ti naši političari više nemaju gdje nego sa narodom jer para više neće imati u rusiji a ni na zapadu. jedino što mogu je da daju smisao svom životu i počnu da pomažu ljudima

ODGOVORITE
Name

BLB

01.03.2022 08:53

Proizvodi od drveta...

ODGOVORITE
Name

Zare

01.03.2022 08:53

,,Neće biti direktnih posledica ali se očekuje povećanje cijena"???? Pa tutubanu jedan, jel to nije po leđima građana, jel oni neće osjetiti posledice??

ODGOVORITE
Name

BOBA

01.03.2022 08:58

SVE SU PRIČE ISPRIČANE.MI SE UVIJEK BAVIMO PRIČAMA OD KOJIH NAROD NEMA KORISTI.TRIDESET GOD OD RATA A SVAKI DAN SE SKREĆE SA TEMA.NA OVIM PROSTORIMA KONSTATACIJE I PRIČA O POLITIČKOJ VOLJI SU POSTALE NAJVAŽNIJA VIJEST.

ODGOVORITE
Name

Stranix

01.03.2022 09:16

Za neupucene ,Sberbanka jutros obustavila platni promet.Jesam ja nesto sanjao ili je sinoc ona pjandura iz Srpca u drustvu Vagete(namjerno sa a ,iz opravdanih razloga) i Dispečera ,najavila da nikvije problema nece biti jer vlada preuzima stvari u svoje ruke????..cirkus Colorado je ponovo u vasem gradu.

ODGOVORITE
Name

BOSNA I HERCEGOVINA

01.03.2022 09:17

Sretan i sreća Vam praznik

ODGOVORITE
Name

Amaa

01.03.2022 09:20

Cijene su divljalee i pre rata u Ukrajini i raskorak jazzzzz je ogroman izmedju penzija plataa i Potrosacke kirpe!!!!Genocid prema potrosacima narodu!!! Samo plate politicara prljavih zajkuna i njihica glasacka masinerija mote korpu mjesecnu da prati a narod je u nestajanju pustos ostaje iza korumpiranih politicaraa lopovaa svih partija umrezeni u kriminalnu hobotnicu sa prljavim bigatasimaa!! Kozaa nostra Balkanska

ODGOVORITE
Name

BB

01.03.2022 09:36

Nije sija nego vrat.

ODGOVORITE
Name

PLAŠI ME

01.03.2022 09:45

Kako će naša vlast izdržati toliki "brigu" za narod,do kog im je"jako stalo".I zašto bi,ako se broj glasača ne bi smanjio ni u slučaju njihove smrti?!A,nisu ni građani manji krivci,naprotiv,kad nisu učinili ništa dobro za sebe,dok nas FUKARE i pljačkaši u vlasti otvoreno ugnjetavaju. Rat kod nas traje neprekidno 30 godina,i trajat će još ko zna koliko dugo,zbog najvećeg unutrašnjeg neprijatelja-VLASTI KOJA JE OTUĐENA OD NARODA!!!Predugo traju,pa s razmjerno trajanju,otuđenost sve više raste.Taj PDV,će na nekim proizvodima smanjiti,na drugim povećati,što je čisto presipanje iz šupljeg u prazno.E,to je očit primjer silovanja inteligencije.Kako Burle reče"Idi Tito,pa se žali!"U prevodu,JA ĆU VLADATI ONOLIKO,KOLIKO HOĆU,RADITI ŠTA HOĆU,UZIMATI SVE,DOK NE IZUMRETE,I DOK RS,NE BUDE MOJA 1/1...

ODGOVORITE
Name

Истина

01.03.2022 09:50

Одите у Тропик у БЛ и видите колики је ред испред Збер банке и видјеће те имали посљедица.

ODGOVORITE
Name

Duo

01.03.2022 10:56

A koliko covek prica a nista ne kaze ni ucini, nije ti lako

ODGOVORITE
Name

Dušan

01.03.2022 12:54

Ljudino jeli ovo poskupljenje nije posledica rata u Ukrajini. Niste ni svjesni kakva poskupljenja kreću od prvog aprila. Sve u napred se zna, do kada će trajati,isto kao sa koronom. Scenario se upravo izvršava. Ova godina je izgubljena kao i predhodne dve, samo što će ova biti mnogo gora.

ODGOVORITE
Name

Marko

01.03.2022 16:07

A kako ti garantuješ da neće biti posljedica? Čime? Kako se možeš usuditi reći nešto što ne možeš znati? Pun mi je k..... vas eksperata bez posla.

ODGOVORITE