Само дејтонска Српска услов за трајну стабилност БиХ

- Превазилажење кризе у БиХ могуће је само уз поштовање Дејтонског споразума и пуно прихватање уставне позиције Републике Српске што представља основ за изградњу трајне стабилности и напретка у БиХ - рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић током престижног међународног форума у Мајамију гдје учествује у дискусији на тему очувања стабилности и развоја демократије у источној и централној Европи. 

Република Српска 26.02.2022 | 11:06
Само дејтонска Српска услов за трајну стабилност БиХ

Говорећи као уводничар на панелу о опасностима урушавања демократије, Бореновић је нагласио да је у етнички подијељеним друштвима контроверзно тражити спољну подршку за рјешења која нису претходно постигнута унутрашњим дијалогом и компромисом, те да та врста страног ангажмана, попут оног којим се намећу закони, може само да продуби подјеле. 

- У том смислу, евентуално добронамјерни могу бити само они спољни фактори који охрабрују унутрашња рјешења, подржавају оснаживање институција, посебно правосудних у чијој су реформи и учествовали, достизање европских стандарда и који прихватају поштовање дејтонске структуре као императив за одрживост, а затим и чланство у ЕУ - додао је Бореновић. 

Бореновић је рекао да власт у БиХ користи различите спољне факторе као изговор којим оправдавају своје неуспјехе и катастрофалне резултате. 

- За њих је страни ангажман на осјетљивим унутрашњим питањима пожељан, јер им пружа изговор да додатно радикализују унутрашње односе и скрећу пажњу јавности са свог неуспјеха да изграде успјешно друштво и институције, које слабе и злоупотребљавају трошећи ненамјенски јавне ресурсе, тако купујући подршку за останак на власти. Сигуран сам да ће избори у октобру све промијенити, те ћемо умјесто тренутног несистема градити јак вриједносни систем - навео је Бореновић.

Током Форума предсједник Бореновић се сусрео са бившим шведским премијером и бившим високим представником за БиХ Карлом Билтом са којим је разговарао о политичкој ситуацији у БиХ, укључујући посљедњу политичку кризу узроковану наметањем Инцкове одлуке. 

Форум у Мајамију организују шведска Фондација Јарл Хјалмарсон и амерички Флорида интернационални универзитет, а на њему учествују представници из земље домаћина, САД, Шведске, Русије, Украјине, Канаде, Пољске, Њамачке, Грузије, Норвешке, Бјелорусије и других земаља.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Босна

26.02.2022 10:15

Саберите се и не таласајте. Окружени сте и само можете нестати преко ноћи. Нисте у позицији условљавати. Опљачкани сте, чак и робне резерве немате а камо ли оружје и војнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А3тец

26.02.2022 10:58

Бице довољно да Додик исказе јасну подршку Русима, и онда це се питање стабилности БиХ ријесити само од себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деса

26.02.2022 11:19

Док је год Додик у политици ми цемо увијек бити у опасности. Нама рат ?? енгине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А вама

27.02.2022 02:55

Треба доктор који је као председник, на васем одјелу. Није то лако. Разуме се.

Name

Јово

26.02.2022 11:54

Ако нам Руси буду помагали , неце бити ни нас ни Дејтона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дензел

26.02.2022 11:55

РС је уставна категорије, нико не спори. Ал РС мора лојалност показати према БиХ а не Србији, и то ће дати стабилност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

26.02.2022 17:40

Само се ти уздај у Изборе ( хааахаааа) сто пута сте досад тако говорили и никако да вам се сан оствари поред таквих идиота из Опозиције Додик и његова Мафија це јос 1000 Год. да влада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјесење

27.02.2022 02:56

Да се утрну медији мрзње ...

Name

Бореновиц

27.02.2022 02:54

У тебе влада Маиамски тракторски споразум.

ОДГОВОРИТЕ