Samo dejtonska Srpska uslov za trajnu stabilnost BiH

- Prevazilaženje krize u BiH moguće je samo uz poštovanje Dejtonskog sporazuma i puno prihvatanje ustavne pozicije Republike Srpske što predstavlja osnov za izgradnju trajne stabilnosti i napretka u BiH - rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović tokom prestižnog međunarodnog foruma u Majamiju gdje učestvuje u diskusiji na temu očuvanja stabilnosti i razvoja demokratije u istočnoj i centralnoj Evropi. 

Republika Srpska 26.02.2022 | 11:06
Samo dejtonska Srpska uslov za trajnu stabilnost BiH

Govoreći kao uvodničar na panelu o opasnostima urušavanja demokratije, Borenović je naglasio da je u etnički podijeljenim društvima kontroverzno tražiti spoljnu podršku za rješenja koja nisu prethodno postignuta unutrašnjim dijalogom i kompromisom, te da ta vrsta stranog angažmana, poput onog kojim se nameću zakoni, može samo da produbi podjele. 

- U tom smislu, eventualno dobronamjerni mogu biti samo oni spoljni faktori koji ohrabruju unutrašnja rješenja, podržavaju osnaživanje institucija, posebno pravosudnih u čijoj su reformi i učestvovali, dostizanje evropskih standarda i koji prihvataju poštovanje dejtonske strukture kao imperativ za održivost, a zatim i članstvo u EU - dodao je Borenović. 

Borenović je rekao da vlast u BiH koristi različite spoljne faktore kao izgovor kojim opravdavaju svoje neuspjehe i katastrofalne rezultate. 

- Za njih je strani angažman na osjetljivim unutrašnjim pitanjima poželjan, jer im pruža izgovor da dodatno radikalizuju unutrašnje odnose i skreću pažnju javnosti sa svog neuspjeha da izgrade uspješno društvo i institucije, koje slabe i zloupotrebljavaju trošeći nenamjenski javne resurse, tako kupujući podršku za ostanak na vlasti. Siguran sam da će izbori u oktobru sve promijeniti, te ćemo umjesto trenutnog nesistema graditi jak vrijednosni sistem - naveo je Borenović.

Tokom Foruma predsjednik Borenović se susreo sa bivšim švedskim premijerom i bivšim visokim predstavnikom za BiH Кarlom Biltom sa kojim je razgovarao o političkoj situaciji u BiH, uključujući posljednju političku krizu uzrokovanu nametanjem Inckove odluke. 

Forum u Majamiju organizuju švedska Fondacija Jarl Hjalmarson i američki Florida internacionalni univerzitet, a na njemu učestvuju predstavnici iz zemlje domaćina, SAD, Švedske, Rusije, Ukrajine, Кanade, Poljske, Njamačke, Gruzije, Norveške, Bjelorusije i drugih zemalja.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bosna

26.02.2022 10:15

Saberite se i ne talasajte. Okruženi ste i samo možete nestati preko noći. Niste u poziciji uslovljavati. Opljačkani ste, čak i robne rezerve nemate a kamo li oružje i vojnike.

ODGOVORITE
Name

A3tec

26.02.2022 10:58

Bice dovoljno da Dodik iskaze jasnu podršku Rusima, i onda ce se pitanje stabilnosti BiH rijesiti samo od sebe.

ODGOVORITE
Name

Desa

26.02.2022 11:19

Dok je god Dodik u politici mi cemo uvijek biti u opasnosti. Nama rat ?? engine.

ODGOVORITE
Name

A vama

27.02.2022 02:55

Treba doktor koji je kao predsednik, na vasem odjelu. Nije to lako. Razume se.

Name

Jovo

26.02.2022 11:54

Ako nam Rusi budu pomagali , nece biti ni nas ni Dejtona...

ODGOVORITE
Name

Denzel

26.02.2022 11:55

RS je ustavna kategorije, niko ne spori. Al RS mora lojalnost pokazati prema BiH a ne Srbiji, i to će dati stabilnost.

ODGOVORITE
Name

joja

26.02.2022 17:40

Samo se ti uzdaj u Izbore ( haaahaaaa) sto puta ste dosad tako govorili i nikako da vam se san ostvari pored takvih idiota iz Opozicije Dodik i njegova Mafija ce jos 1000 God. da vlada

ODGOVORITE
Name

Rjesenje

27.02.2022 02:56

Da se utrnu mediji mrznje ...

Name

Borenovic

27.02.2022 02:54

U tebe vlada Maiamski traktorski sporazum.

ODGOVORITE