Истине о малим хидроелектранама - Улагање у будућност?

Упркос једноставности, дугорочној стабилности и изузетно позитивним ефектима на животну средину, мале хидроелектране још увијек под знаком питања у Републици Српској.

Република Српска 22.02.2022 | 13:49
Истине о малим хидроелектранама - Улагање у будућност?

Шта тачно добијамо изградњом малих хидроелектрана?

Мини-хидроелектране су најрационалнији обновљиви енергетски извор. Сматрају се управљачки најфлексибилнијим, али и еколошки најчистијим. У контексту планетарних изазова који се тичу очувања животне средине и глобалног загријавања, производња електричне енергије која се заснива на хидроенергији постала је стручни и научни приоритет. 

Упркос спорим корацима, теме глобалног загријавања и очувања животне средине доспјеле су и у жижу јавности у Републици Српској. Кључни разлог за то јесте загађење сумпор-диоксидом из термоелектрана у Босни и Херцеговини које се током 2020. године повећало чак десет пута више од дозвољеног, како преноси Анадолy Агенцy (АА).

Босна и Херцеговина, а самим тим и Република Српска, прихватајући директиве Европске уније, преузела је обавезу да постане дио позитивних еколошких промјена и да повећа удио производње електричне енергије из обновљивих извора.

С обзиром на то да Република Српска има значајан неискориштен хидропотенцијал, јасно је да у овом облику производње електричне енергије постоји изражен јавни интерес, не само у економском смислу, већ и у смислу заштите животне средине.

Изградњом малих хидроелектрана се обезбјеђује кориштење хидроенергије из малих водотокова, што омогућава електрификацију руралних крајева и објеката удаљених од електричне мреже. Самим тим смањује се потрошња фосилних горива која имају изузетно штетан утицај на животну средину. 

Важно је напоменути да Босна и Хереговина тренутно производи 60% електричне енергије из електрана на угаљ, од чега једну трећину извози. Међународним конвенцијама и споразумима, обавезали смо се да ћемо од 2050. године имати „климатску неутралност“, односно да ћемо у потпуности обуставити производњу електричне енергије из таквих извора.

Управо та чињеница наглашава важност планирања производње електричне енергије из обновљивих извора, јер у супротном економске посљедице би могле бити несагледиве – значајно скупља струја коју је неопходно увозити из других земаља. 

Поред здравствених и еколошких бенефита, изградња малих хидроелектрана доноси значајне позитивне ефекте и на саму привреду. Поред редовних пореза и намета које плаћају, за разлику од већине осталих привредних друштава, мале хидроелектране плаћају и концесиону накнаду, накнаду за воде и накнаду за шуме.

На овај начин држава приходује много средстава по једном основу, а поред тога, по истеку концесионог уговора, мале хидроелектране прелазе у власништво Републике Српске.

Дакле, остаје њено трајно власништво и трајна вриједност. Изградњу малих хидроелектрана карактеришу и ниски трошкови производње након иницијалне инвестиције што, такође, доприноси економском аспекту и нижим цијенама електричне енергије према становништву, што је нарочито значајно у вријеме поскупљења енергената. Такође, градећи мале хидроелектране у потпуности се ангажује домаћа радна снага, како током саме изградње, тако и по окончању исте.

Како наводи Министарство енергетике САД, предности малих хидроелектрана су бројне:

• Вода је обновљиви извор енергије који почива на циклусима. Вода протиче, испарава, потом се кроз кишу поново враћа на земљу. 

• Хидроенергија је чист извор енергије. Она не загађује зрак, као што то чине електране које се покрећу на фосилна горива, као што је то нпр. угаљ.

• Хидроенергија је флексибилна јер врло брзо може да произведе електричну енергију, чиме може значајно да помогне становништву у кризним ситуацијама када доминантнији извори енергије из неког разлога нису у могућности да нормално функционишу.

• Хидроенергија је повољна. Цијене електричне енергије произведене у малим хидроелектранама су изузетно ниске. 

С обзиром на изузетан хидропотенцијал којим обилује Република Српска, овакав начин производње електричне енергије представља оптималан избор за рјешавање енергетских изазова који се пред нама налазе у блиској и даљој будућности.

„Удружење произвођача електричне енергије из обновљивих извора“ Бања Лука

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Иван

22.02.2022 13:07

Не, готово ништа од написаног није истина. Једини бенефит имају инвеститори, а он је занемарив у поређењу са штетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.02.2022 14:16

Смијешно образложење. За дјечији вртић. Вода се испарава па пада киша.

Name

Јефто

22.02.2022 18:22

Ово ниста није истина него лобирање за појединце да се богате а самим тим униставају флору и фауну. Како БН мозе да пусти овакав текст на свој пртал. Срамота

Name

Зизи

22.02.2022 13:10

Па најцистије је из соларни панела. У Њемацкој цитаве пољане панела, а сунце је дзабе. Бране саградис потопис терене , а и поплаве направе проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

22.02.2022 13:48

Која лудост, а то што се уништи биљни и животињски свијет...?!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

22.02.2022 14:01

Ко гради мини хидроелектране и од којих средстава? Засто се од сваког домацинства мјесецно отимају одредјени износи за тзв. обновљиве изворе и новац даје политицким тајкунима да униставају ријеке и природу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗаК

22.02.2022 14:39

Да су исплатне поток хидроцентрале Тито би их направио на хиљаде ! Паметном је јасно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

22.02.2022 14:52

Добијају полтрони блиски снсд ставе неку турбину малу која и цитавом енергетском систему рс не знаци ниста а онај гвидо петровиц им дозволи да потпису уговор са епрс. Гдје сваки мјесец лијезу паре нањихов рацун и то је сва прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

22.02.2022 14:55

Па што електропривреда не улаже директно у мини електране већ то препуштају "одабраним"које касније субвенционишу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је

22.02.2022 21:58

Нагодно за пљацку и ниста висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

атилаптир

13.03.2022 16:03

ХЕ и МХЕ су корисне и нису стетне уколико би се постовали прописи о минималном протоку. Обзиром да на простору Балкана влада корупција, криминал, безакоње.... једини нацин да се обезбједи минимални проток је да се не граде МХЕ.

ОДГОВОРИТЕ