Istine o malim hidroelektranama - Ulaganje u budućnost?

Uprkos jednostavnosti, dugoročnoj stabilnosti i izuzetno pozitivnim efektima na životnu sredinu, male hidroelektrane još uvijek pod znakom pitanja u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 22.02.2022 | 13:49
Istine o malim hidroelektranama - Ulaganje u budućnost?

Šta tačno dobijamo izgradnjom malih hidroelektrana?

Mini-hidroelektrane su najracionalniji obnovljivi energetski izvor. Smatraju se upravljački najfleksibilnijim, ali i ekološki najčistijim. U kontekstu planetarnih izazova koji se tiču očuvanja životne sredine i globalnog zagrijavanja, proizvodnja električne energije koja se zasniva na hidroenergiji postala je stručni i naučni prioritet. 

Uprkos sporim koracima, teme globalnog zagrijavanja i očuvanja životne sredine dospjele su i u žižu javnosti u Republici Srpskoj. Ključni razlog za to jeste zagađenje sumpor-dioksidom iz termoelektrana u Bosni i Hercegovini koje se tokom 2020. godine povećalo čak deset puta više od dozvoljenog, kako prenosi Anadoly Agency (AA).

Bosna i Hercegovina, a samim tim i Republika Srpska, prihvatajući direktive Evropske unije, preuzela je obavezu da postane dio pozitivnih ekoloških promjena i da poveća udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

S obzirom na to da Republika Srpska ima značajan neiskorišten hidropotencijal, jasno je da u ovom obliku proizvodnje električne energije postoji izražen javni interes, ne samo u ekonomskom smislu, već i u smislu zaštite životne sredine.

Izgradnjom malih hidroelektrana se obezbjeđuje korištenje hidroenergije iz malih vodotokova, što omogućava elektrifikaciju ruralnih krajeva i objekata udaljenih od električne mreže. Samim tim smanjuje se potrošnja fosilnih goriva koja imaju izuzetno štetan uticaj na životnu sredinu. 

Važno je napomenuti da Bosna i Heregovina trenutno proizvodi 60% električne energije iz elektrana na ugalj, od čega jednu trećinu izvozi. Međunarodnim konvencijama i sporazumima, obavezali smo se da ćemo od 2050. godine imati „klimatsku neutralnost“, odnosno da ćemo u potpunosti obustaviti proizvodnju električne energije iz takvih izvora.

Upravo ta činjenica naglašava važnost planiranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, jer u suprotnom ekonomske posljedice bi mogle biti nesagledive – značajno skuplja struja koju je neophodno uvoziti iz drugih zemalja. 

Pored zdravstvenih i ekoloških benefita, izgradnja malih hidroelektrana donosi značajne pozitivne efekte i na samu privredu. Pored redovnih poreza i nameta koje plaćaju, za razliku od većine ostalih privrednih društava, male hidroelektrane plaćaju i koncesionu naknadu, naknadu za vode i naknadu za šume.

Na ovaj način država prihoduje mnogo sredstava po jednom osnovu, a pored toga, po isteku koncesionog ugovora, male hidroelektrane prelaze u vlasništvo Republike Srpske.

Dakle, ostaje njeno trajno vlasništvo i trajna vrijednost. Izgradnju malih hidroelektrana karakterišu i niski troškovi proizvodnje nakon inicijalne investicije što, takođe, doprinosi ekonomskom aspektu i nižim cijenama električne energije prema stanovništvu, što je naročito značajno u vrijeme poskupljenja energenata. Takođe, gradeći male hidroelektrane u potpunosti se angažuje domaća radna snaga, kako tokom same izgradnje, tako i po okončanju iste.

Kako navodi Ministarstvo energetike SAD, prednosti malih hidroelektrana su brojne:

• Voda je obnovljivi izvor energije koji počiva na ciklusima. Voda protiče, isparava, potom se kroz kišu ponovo vraća na zemlju. 

• Hidroenergija je čist izvor energije. Ona ne zagađuje zrak, kao što to čine elektrane koje se pokreću na fosilna goriva, kao što je to npr. ugalj.

• Hidroenergija je fleksibilna jer vrlo brzo može da proizvede električnu energiju, čime može značajno da pomogne stanovništvu u kriznim situacijama kada dominantniji izvori energije iz nekog razloga nisu u mogućnosti da normalno funkcionišu.

• Hidroenergija je povoljna. Cijene električne energije proizvedene u malim hidroelektranama su izuzetno niske. 

S obzirom na izuzetan hidropotencijal kojim obiluje Republika Srpska, ovakav način proizvodnje električne energije predstavlja optimalan izbor za rješavanje energetskih izazova koji se pred nama nalaze u bliskoj i daljoj budućnosti.

„Udruženje proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora“ Banja Luka

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ivan

22.02.2022 13:07

Ne, gotovo ništa od napisanog nije istina. Jedini benefit imaju investitori, a on je zanemariv u poređenju sa štetom.

ODGOVORITE
Name

Re

22.02.2022 14:16

Smiješno obrazloženje. Za dječiji vrtić. Voda se isparava pa pada kiša.

Name

Jefto

22.02.2022 18:22

Ovo nista nije istina nego lobiranje za pojedince da se bogate a samim tim unistavaju floru i faunu. Kako BN moze da pusti ovakav tekst na svoj prtal. Sramota

Name

Zizi

22.02.2022 13:10

Pa najcistije je iz solarni panela. U Njemackoj citave poljane panela, a sunce je dzabe. Brane sagradis potopis terene , a i poplave naprave probleme.

ODGOVORITE
Name

Papa Majk

22.02.2022 13:48

Koja ludost, a to što se uništi biljni i životinjski svijet...?!!

ODGOVORITE
Name

Lija

22.02.2022 14:01

Ko gradi mini hidroelektrane i od kojih sredstava? Zasto se od svakog domacinstva mjesecno otimaju odredjeni iznosi za tzv. obnovljive izvore i novac daje politickim tajkunima da unistavaju rijeke i prirodu?

ODGOVORITE
Name

ZaK

22.02.2022 14:39

Da su isplatne potok hidrocentrale Tito bi ih napravio na hiljade ! Pametnom je jasno !

ODGOVORITE
Name

Eto

22.02.2022 14:52

Dobijaju poltroni bliski snsd stave neku turbinu malu koja i citavom energetskom sistemu rs ne znaci nista a onaj gvido petrovic im dozvoli da potpisu ugovor sa eprs. Gdje svaki mjesec lijezu pare nanjihov racun i to je sva prica

ODGOVORITE
Name

Рр

22.02.2022 14:55

Па што електропривреда не улаже директно у мини електране већ то препуштају "одабраним"које касније субвенционишу?

ODGOVORITE
Name

Istina je

22.02.2022 21:58

Nagodno za pljacku i nista vise.

ODGOVORITE
Name

atilaptir

13.03.2022 16:03

HE i MHE su korisne i nisu stetne ukoliko bi se postovali propisi o minimalnom protoku. Obzirom da na prostoru Balkana vlada korupcija, kriminal, bezakonje.... jedini nacin da se obezbjedi minimalni protok je da se ne grade MHE.

ODGOVORITE