ИСПРАВКА: Народ Хунза није "имун на рак", нити семенке кајсија "убијају туморе"

ИСПРАВКА: Портал БН 17.02.2022. објавио је текст под називом "Упознајте Хунзе: Најздравији народ на свету, играју, плешу, вежбају и са 100 година!", портал Раскринкавање анализом је утврдио да су у тексту изнесене нетачне тврдње. Тврдило се да су то људи који су потпуно здрави и то током цијелог веома дугог живота, те да живот од 120 година дугују карактеристичној исхрани, односно једној намирници - кајсијама - које су, како се погрешно тврдило у тексту "разлог зашто они не пате од тумора". Тврдило се и да "жене Хунза народа рађају и са 65 година".

Занимљивости 17.02.2022 | 16:37
ИСПРАВКА: Народ Хунза није "имун на рак", нити семенке кајсија "убијају туморе"

Ово није тачно, као ни да народ Хунза "никад није чуо за рак, ни за друге болести", како се тврдило у тексту.

Текст је измијењен на основу анализе портала Раскринкавање.ба, у којој се објашњава права истина о овој теми.

Објашњено да народ Хунза није имун на болести, нити је "најздравији на свету", те да је научна експедиција открила да је народ Хунза потхрањен, и да пати од разних болести, укључујући и рак.

 
 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy Хуманс оф Хунза (@хумансофхунза)

Такође, и првобитном чланку је била објављена и тврдња да семенке кајсије "садрже витамин Б-17", и да је овај "витамин" познат у борби "против рака".

Анализа портала Раскринкавање.рс показала је раније да "витамин б17" не постоји, те да је заправо реч о хемијском једињењу амигдалин које се може пронаћи у семенкама кајсије, јабуке, шљиве и другог воћа, али ни амигдалин, нити његов дериват лаетрил, нису лек против рака, док њихова прекомерна конзумација може довести до бројних контраефеката, па чак и до тровања.

 

 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy Јулиен Херрy (@пицахеррy)

Такође, показано је да тврдње да "семенке кајсије убијају канцергене ћелије" немају потпору у науци, односно да је реч о дезинформацији.

 
 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy Хацер Аyдıн (@аклимфикримyолларда)

 

(БН/24седам.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар