ISPRAVKA: Narod Hunza nije "imun na rak", niti semenke kajsija "ubijaju tumore"

ISPRAVKA: Portal BN 17.02.2022. objavio je tekst pod nazivom "Upoznajte Hunze: Najzdraviji narod na svetu, igraju, plešu, vežbaju i sa 100 godina!", portal Raskrinkavanje analizom je utvrdio da su u tekstu iznesene netačne tvrdnje. Tvrdilo se da su to ljudi koji su potpuno zdravi i to tokom cijelog veoma dugog života, te da život od 120 godina duguju karakterističnoj ishrani, odnosno jednoj namirnici - kajsijama - koje su, kako se pogrešno tvrdilo u tekstu "razlog zašto oni ne pate od tumora". Tvrdilo se i da "žene Hunza naroda rađaju i sa 65 godina".

Zanimljivosti 17.02.2022 | 16:37
ISPRAVKA: Narod Hunza nije "imun na rak", niti semenke kajsija "ubijaju tumore"

Ovo nije tačno, kao ni da narod Hunza "nikad nije čuo za rak, ni za druge bolesti", kako se tvrdilo u tekstu.

Tekst je izmijenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, u kojoj se objašnjava prava istina o ovoj temi.

Objašnjeno da narod Hunza nije imun na bolesti, niti je "najzdraviji na svetu", te da je naučna ekspedicija otkrila da je narod Hunza pothranjen, i da pati od raznih bolesti, uključujući i rak.

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Humans of Hunza (@humansofhunza)

Takođe, i prvobitnom članku je bila objavljena i tvrdnja da semenke kajsije "sadrže vitamin B-17", i da je ovaj "vitamin" poznat u borbi "protiv raka".

Analiza portala Raskrinkavanje.rs pokazala je ranije da "vitamin b17" ne postoji, te da je zapravo reč o hemijskom jedinjenju amigdalin koje se može pronaći u semenkama kajsije, jabuke, šljive i drugog voća, ali ni amigdalin, niti njegov derivat laetril, nisu lek protiv raka, dok njihova prekomerna konzumacija može dovesti do brojnih kontraefekata, pa čak i do trovanja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julien Herry (@picaherry)

Takođe, pokazano je da tvrdnje da "semenke kajsije ubijaju kancergene ćelije" nemaju potporu u nauci, odnosno da je reč o dezinformaciji.

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hacer Aydın (@aklimfikrimyollarda)

 

(BN/24sedam.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar