Дан државности Србије: Будућност српске политике у независности

- Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је веома је важно у данашњим оквирима и времену рећи да је будућност српске политике у томе да наше одлуке доносимо независно, самостално, без притиска и утицаја споља, да водимо рачуна о интересима нашег народа, наших грађана, наше земље и региона у којем живимо, а не о личним интересима или неких других који никад Србији и нашем народу нису желели добро.

Србија 15.02.2022 | 13:55
Дан државности Србије: Будућност српске политике у независности

Он је то рекао данас је данас поводом доделе ордења на Дан државности Србије и подсетио да су два велика догађаја, на исти дан, један десио у Лугу у јарузи, други на пољани, створила савремену Србију.

„Први, по историчарима најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност И уједињење. Тог 15.фебруара 1804.године у Марићевића јарузи у Орашцу народне вође, оне који су избегле од окупаторске сабље, подигле су први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, који ће на овим просторима као обавезу И завет устоличити свету реч - слобода“, нагласио је он. Вучић је истакао да без те јаруге, тог дана, ништа не би изгледало као данас.

Воља коју су народни трибуну исказали, жртва коју су поднели, према његовим речима, постала је саставани део нашег ДНК, граничник преко којег ни данас нико не сме да пређе, јер, како је један песник рекао, овде се и гробови боре са сваким ко се на ту слободу дрзне.

Захваљујући њима Србија је, каже, успела да издржи стотине година борбе за своју и туђу слободу и независност, и ниједна жртва нам није тешка.

„Ми данас јесмо бастион слободе и независности, али и гарант мира на овим просторима, свесни његове вредности, жељни трајања и заједничког живота, доброг комшијског односа са свима који нас окрузују“, поручио је он.

Вучић је рекао да је управо у тој јарузи кренула на пут слободе захваљујући којем Србија данас не дугује никоме ништа осим себи и својој будућности.

„Тај дуг који су нам оставили сви устаници Карађорђе, Синђелић,. . . отплаћујемо свакодневно чинећи Србију лепшом. И сваки наш нови пут, болница И фабрика коју подижемо је својеврсна отплата камате на њихове снове И жртву. Упрскос лому као крајњем резултату Први српски устанак показао је да је Србија ослоњена на себе, само на себе и да може да буде потпуно слободна и функционална држава“, истако је он.

(Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милојко

15.02.2022 14:46

Слазем се у потпуности, али будуцност сусједних дрзава треба да буде такодје у властитој независности одлуцивања...зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безимени

15.02.2022 15:43

Тако је Пресједднице. Свако треба да има независнот одлуцивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

15.02.2022 16:01

Заборавили сте Душана Силног, цара Лазара, светог Саву. Милоша Обилића и остале Није историја срба почела од Карађорђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ИИИ И ИВ вијеку

16.02.2022 09:27

Прије првог записа имали преко 70 владара.... Тако да србе не треба уцити ста и како.....

Name

БОБ РОЦК

15.02.2022 16:48

Ипак је Србија држава, данас у Орашцу је било културно без обзира што власти нису достојне да стоје испред споменика Карађорђу, али замислите организацију у РС у режији додика, жеље и компаније, у музичком дијелу би био гоци-бенд, книнџа, ћана, страшно,додику је било најстрашније слушати онај достојанствани хор

ОДГОВОРИТЕ