Dan državnosti Srbije: Budućnost srpske politike u nezavisnosti

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je veoma je važno u današnjim okvirima i vremenu reći da je budućnost srpske politike u tome da naše odluke donosimo nezavisno, samostalno, bez pritiska i uticaja spolja, da vodimo računa o interesima našeg naroda, naših građana, naše zemlje i regiona u kojem živimo, a ne o ličnim interesima ili nekih drugih koji nikad Srbiji i našem narodu nisu želeli dobro.

Srbija 15.02.2022 | 13:55
Dan državnosti Srbije: Budućnost srpske politike u nezavisnosti

On je to rekao danas je danas povodom dodele ordenja na Dan državnosti Srbije i podsetio da su dva velika događaja, na isti dan, jedan desio u Lugu u jaruzi, drugi na poljani, stvorila savremenu Srbiju.

„Prvi, po istoričarima najznačajniji u našoj modernoj istoriji, jer su njime otpočeli ratovi za slobodu, nezavisnost I ujedinjenje. Tog 15.februara 1804.godine u Marićevića jaruzi u Orašcu narodne vođe, one koji su izbegle od okupatorske sablje, podigle su prvi slobodarski ustanak na Balkanu, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju, koji će na ovim prostorima kao obavezu I zavet ustoličiti svetu reč - sloboda“, naglasio je on. Vučić je istakao da bez te jaruge, tog dana, ništa ne bi izgledalo kao danas.

Volja koju su narodni tribunu iskazali, žrtva koju su podneli, prema njegovim rečima, postala je sastavani deo našeg DNK, graničnik preko kojeg ni danas niko ne sme da pređe, jer, kako je jedan pesnik rekao, ovde se i grobovi bore sa svakim ko se na tu slobodu drzne.

Zahvaljujući njima Srbija je, kaže, uspela da izdrži stotine godina borbe za svoju i tuđu slobodu i nezavisnost, i nijedna žrtva nam nije teška.

„Mi danas jesmo bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mira na ovim prostorima, svesni njegove vrednosti, željni trajanja i zajedničkog života, dobrog komšijskog odnosa sa svima koji nas okruzuju“, poručio je on.

Vučić je rekao da je upravo u toj jaruzi krenula na put slobode zahvaljujući kojem Srbija danas ne duguje nikome ništa osim sebi i svojoj budućnosti.

„Taj dug koji su nam ostavili svi ustanici Karađorđe, Sinđelić,. . . otplaćujemo svakodnevno čineći Srbiju lepšom. I svaki naš novi put, bolnica I fabrika koju podižemo je svojevrsna otplata kamate na njihove snove I žrtvu. Uprskos lomu kao krajnjem rezultatu Prvi srpski ustanak pokazao je da je Srbija oslonjena na sebe, samo na sebe i da može da bude potpuno slobodna i funkcionalna država“, istako je on.

(Tanjug) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Milojko

15.02.2022 14:46

Slazem se u potpunosti, ali buducnost susjednih drzava treba da bude takodje u vlastitoj nezavisnosti odlucivanja...zar ne?

ODGOVORITE
Name

Bezimeni

15.02.2022 15:43

Tako je Presjeddnice. Svako treba da ima nezavisnot odlucivanja.

ODGOVORITE
Name

NR

15.02.2022 16:01

Zaboravili ste Dušana Silnog, cara Lazara, svetog Savu. Miloša Obilića i ostale Nije istorija srba počela od Karađorđa.

ODGOVORITE
Name

U III I IV vijeku

16.02.2022 09:27

Prije prvog zapisa imali preko 70 vladara.... Tako da srbe ne treba uciti sta i kako.....

Name

BOB ROCK

15.02.2022 16:48

Ipak je Srbija država, danas u Orašcu je bilo kulturno bez obzira što vlasti nisu dostojne da stoje ispred spomenika Karađorđu, ali zamislite organizaciju u RS u režiji dodika, želje i kompanije, u muzičkom dijelu bi bio goci-bend, knindža, ćana, strašno,dodiku je bilo najstrašnije slušati onaj dostojanstvani hor

ODGOVORITE