Америка се нада још снажнијим везама са Србијом

Државни секретар САД Ентони Блинкен упутио је честитку поводом Дана државности Србије и пожелио мир, напредак и добро здравље српском народу.

Свијет 15.02.2022 | 11:23
Америка се нада још снажнијим везама са Србијом

Он је издао саопштење у име Стејт департмента у којем је навео да се САД нада још снажнијим везама са Србијом.

У саопштењу се подсјећа да су Србија и САД током више од 140 година изградиле снажне везе, те да Вашингтон жели да двије стране заједно као партнери изграде "још свјетлију будућност" у Европи и на глобалној сцени.

- Привржени смо подршци циљу Србије када се ради о европској интеграцији и позивамо на свеобухватну нормализацију односа са средиштем на међусобном признавању са /самопроглашеним/ Косовом, што ће омогућити већу безбједност и стабилност у региону - навео је Блинкен.

Према његовим ријечима, САД су поносне на јачање економских веза са Београдом и безбједносне сарадње и на пружање подршке енергетском диверзитету Србије.

Он је подсјетио да је економско партнерство САД и Србије значајно порасло у прошлој години, са новим инвестицијама у секторе инфраструктуре, технологије и пољопривреде.

Блинкен је напоменуо да су Србија и САД изградиле билатералну сарадњу на пољу одбране, да обиљежавају 15. годишњицу Државног програма за партнерство, те подсјетио на заједничку ваздушну вјежбу и билатералне војне контакте на високом нивоу.

- Наше снажне везе не произилазе само из онога што смо постигли између двије владе, већ и из настојања и тежњи српских и америчких грађана, чему свједочи 30. годишњица програма "Фулбрајт" и покретање новог академског партнерства америчких и српских универзитета - додао је Блинкен.

(Срна) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

15.02.2022 10:52

Да ли би ви , амери , то да нас још снажније бомбардујете и са савезницима прогоните са вјековних територија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслин народ

15.02.2022 11:07

Сто нам зелили, тако вам Бог и дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

15.02.2022 11:20

И ја овом снобу зелим да се јузне дрзаве САД осамостале и да хи ви у Васингтону признате. Мрс..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

15.02.2022 11:29

И са нама сте јаке везе остварили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаааа

16.02.2022 14:34

Видите им само слудјене фаце, јадни......

ОДГОВОРИТЕ