Amerika se nada još snažnijim vezama sa Srbijom

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije i poželio mir, napredak i dobro zdravlje srpskom narodu.

Svijet 15.02.2022 | 11:23
Amerika se nada još snažnijim vezama sa Srbijom

On je izdao saopštenje u ime Stejt departmenta u kojem je naveo da se SAD nada još snažnijim vezama sa Srbijom.

U saopštenju se podsjeća da su Srbija i SAD tokom više od 140 godina izgradile snažne veze, te da Vašington želi da dvije strane zajedno kao partneri izgrade "još svjetliju budućnost" u Evropi i na globalnoj sceni.

- Privrženi smo podršci cilju Srbije kada se radi o evropskoj integraciji i pozivamo na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa središtem na međusobnom priznavanju sa /samoproglašenim/ Kosovom, što će omogućiti veću bezbjednost i stabilnost u regionu - naveo je Blinken.

Prema njegovim riječima, SAD su ponosne na jačanje ekonomskih veza sa Beogradom i bezbjednosne saradnje i na pružanje podrške energetskom diverzitetu Srbije.

On je podsjetio da je ekonomsko partnerstvo SAD i Srbije značajno poraslo u prošloj godini, sa novim investicijama u sektore infrastrukture, tehnologije i poljoprivrede.

Blinken je napomenuo da su Srbija i SAD izgradile bilateralnu saradnju na polju odbrane, da obilježavaju 15. godišnjicu Državnog programa za partnerstvo, te podsjetio na zajedničku vazdušnu vježbu i bilateralne vojne kontakte na visokom nivou.

- Naše snažne veze ne proizilaze samo iz onoga što smo postigli između dvije vlade, već i iz nastojanja i težnji srpskih i američkih građana, čemu svjedoči 30. godišnjica programa "Fulbrajt" i pokretanje novog akademskog partnerstva američkih i srpskih univerziteta - dodao je Blinken.

(Srna) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

RASPUCHIN

15.02.2022 10:52

Да ли би ви , амери , то да нас још снажније бомбардујете и са савезницима прогоните са вјековних територија?

ODGOVORITE
Name

Teslin narod

15.02.2022 11:07

Sto nam zelili, tako vam Bog i dao.

ODGOVORITE
Name

BLB

15.02.2022 11:20

I ja ovom snobu zelim da se juzne drzave SAD osamostale i da hi vi u Vasingtonu priznate. Mrs..

ODGOVORITE
Name

Indijanac

15.02.2022 11:29

I sa nama ste jake veze ostvarili

ODGOVORITE
Name

Hahaaaa

16.02.2022 14:34

Vidite im samo sludjene face, jadni......

ODGOVORITE