Превозници и даље на чекању да се надлежни смилују

Шпедитерима, извозницима и увозницима у БиХ од 1. априла ове године неће бити потребна гомила папира да изврше царињење робе јер би све требало да се обавља електронским путем. Међутим, превозници у Српској нису сигурни да ће се овај рок испоштовати с обзиром да је царињење без папира требало да заживи прошле године у јулу. Ипак, све зависи од Парламента БиХ који није засједао од прошле године. 

Босна и Херцеговина 13.02.2022 | 20:12
Превозници и даље на чекању да се надлежни смилују

Да би дошло до измјене царинске политике и да би електронско царињење било у примјени, Босна и Херцеговина је требала да усвоји Закон о царинским прекршајима. С обзиром на то да у Парламенту БиХ тај закон није прошао и да након тога парламентарци нису ни засједали, све још тапка у мјесту. Због тога је Савјет министара све пролонгирао за 1. април ове године. Међутим и тај рок зависи од усвајања закона о царинским прекршајима. 

 „Ми очекујемо да ће у овом периоду заиста Парламент БиХ усвојити закон о царинским прекршајима с обзиром да смо ми већ пословној заједници увозницима извозници шпедитери издали картице које се тичу дигиталног квалификованог потписа ми би већ могли почети са примјеном, а примјена је битна за нашу привреду јер убрзава царињење и смањује трошкове привреди“, каже Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комункације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Он објашњава како би све то изгледало уколико би царина без папира,односно примјена електронских царинских поступака, заживјела 1. априла.

 „Када камион са одређеном робом крене из БиХ ту се аутоматски пошаље електронска царинска декларација у тај систем који је урађен и кад стигне у тај систем то виде све царинске земаља кроз коју треба проћи камион па до земље гдје је та роба и намијењена“, каже Ковачевић.

С обзиром да актуелну политичку ситуацију у БиХ, превозници нису оптимистични да ће надлежне институције испоштовати наведени рок, сматрају у Удружењу превозника. Кажу да је од свега једино извјесно то да ће превозници, нажалост, наставити да чекају на царинама по три, четири дана,чиме су опет на губитку превозници.

 „То је требало да крене од нове године али ни од тога нема ништа, наводно 1.април, добар су датум изабрали и опет неће од тога нажалост бити ништа и самим тим односом институција одлазе нам и превозници и фирме из БиХ и РС, тако одлазе и сами возачи. Са поједностављеним поступком не би било гужва на царинским и граничним прелазима  али у институцијама БиХ нема добре воље да се побољшају услови рада превозника“, каже Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

Да би царине без папира биле у функцији, потребно је да се тај метод рада користи годину дана на националном нивоу да би након тога БиХ постала чланица Међународне конвенције и електронски превоз користила у потпуности.С обзиром да је све требало да почне у јулу прошле године, превозници ће очигледно, због нерада институција, још најмање годину дана чекати на границама и умјесто зараде, плаћати трошкове.

(БН/Б. Винчић)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

словенац

13.02.2022 19:45

предсједник удрузења превозника пребацио камионе у словенију и он се као фол бори за превознике нигдје везе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијацар

13.02.2022 20:26

Паметно да неце цекат да му се Додик смилује.Да је Проинтер у питању давно би проблем био ријесен.

Name

Не контам?

13.02.2022 20:58

Шта је требо урадити? Угасити фирму? НИЈЕ БУДАЛА

Name

ре словенац

13.02.2022 21:42

Још кажу да је тај Грбић на листи снсд а као критикује власт.

Name

Ре

14.02.2022 00:29

Основао фирму и угасио одмах. Није пребацио камионе.

Name

Истина

14.02.2022 05:54

Предсједник удружења је Додиков човјек

ОДГОВОРИТЕ