У БиХ има око 50.000 патолошких коцкара

Грађани Босне и Херцеговине сваке године у кладионицама потроше на милионе КМ, што најбоље показује обим проблема клађења, односно коцкања које практикују хиљаде грађана у земљи, укључујући и велики број младих особа.

Босна и Херцеговина 13.02.2022 | 10:57
У БиХ има око 50.000 патолошких коцкара

Санела Пекић, стручна сарадница за програме за превенцију овисности у Удружењу за превенцију овисности НАРКО-НЕ, истакла је да истраживања јасно показују да Босна и Херцеговина има веома озбиљан проблем с коцкањем и клађењем. 

Према подацима Порезне управе Федерације БиХ, становници овог бх. ентитета у кладионицама само прошле године потрошили су близу 1,6 милијарди КМ, а годину дана раније више од 1,3 милијарде КМ.

- Оно што је заиста забрињавајуће је да смо по броју становника водећи када је у питању број кладионица. Оно што је такођер забрињавајући податак је да је истраживање које је проведено 2015. године паказало да се барем половина становника у БиХ некада кладило. Најчешће је то било лото, а потом спортске кладионице. Забрињава и податак да је исто истраживање показало да је сваки трећи становник БиХ узраста од 15 до 25 година редовно посјећивао кладионице. Оно што је такођер забрињавајуће је да се процјењује да у Босни и Херцеговини има око 50.000 патолошких коцкара. Значи ово су све показатељи да је у БиХ, нажалост, овај проблем јако велики и да је потребно да се њиме бавимо на системски начин - рекла је у разговору за Анадолу Агенцy ​(АА) Пекић.

Патолошко коцкање спада у поремећај навика и нагона, што значи да га карактеризирају поновљене епизоде коцкања прије којих особа осјећа растућу напетост и узбуђење, ужитак за вријеме самог чина, а након коцкања може се, али и не мора јавити жаљење и кривња. Играч није у могућности контролисати порив за коцкањем мада извођењем тог чина чини штету себи и другима.Пекић истиче да постоји више разлога зашто се људи одлучују да коцкају, односно да одлазе у кладионице.- Сам начин живота, јако велики ниво стреса, сиромаштво, незапосленост, све су то разлози зашто неко покушава да пронађе излаз или привидно да побјегне из ситуације у којој се налази - појаснила је Пекић, која има дугогодишње искуство у раду на превенцији овисности.

"Да ли је разлог томе да нема квалитетних садржаја или да млади нису заинтересовани да се потруде да пронађу те садржаје, то је сад врло упитно, али неопходно је да кажемо младима да не постоји систем на који начин ће они преварити кладионице и да ће некако доћи до лаког новца јер заиста осим досаде, та жеља за брзим и лаким стицањем новца на почетку је један од разлога зашто се људи кладе", истакла је Пекић.

Резултати досадашњих истраживања која су проведена на ову тему показују да социо-економски статус нема пресудан утјецај на порив и жељу људи да се коцкају.

"Оно што статистички подаци говоре јесте да у кладионице чешће иду мушкарци и то у добној скупини од 45 до 54 године. Такођер, велики број младих људи посјећује кладионице, али је важно нагласити да у односу на одрасле, млади пуно чешће развијају патолошку слику коцкања, управо због свог развојног статуса, и сматра се да је четири до осам посто адолесцената више склоно патолошком коцкању у односу на одрасле. Битно је нагласити да су одрасле особе које су развиле патолошку слику коцкања почеле коцкати као малољетници", казала је Пекић.

Пекић напомиње да је врло мали број људи уопште свјестан да има проблема са патолошким коцкање.

- Такођер, када прихвате да имају проблем врло ријетко се обраћају за стручну помоћ јер мисле да могу сами превазићи тај проблем. Међутим, важно је нагласити да овисност од коцки се разлику од овисности о алкохолу и другим психоактивним супстанцама, и да би се тај проблем превазишао потребно је да се потражи стручна помоћ, а рјешавање патолошког коцкања јест процес који траје јако дуго. Потребно је сигурно више покушаја, потребно је промијенити комплетан начин живота и важно је да особа има подршку породице и ближњих - нагласила је Пекић.

(Анадолу Агенцy)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Да да

13.02.2022 10:19

То је зло за овај нарид!! Погледајте дибитке добитака нема нигдје или ако пусте добитак то намјесте измедју себе ! Мафија коцкарска ксо и земљисноградјевинска фармацеутска правосудна мафијаа институцијалнаа мафија политицко тајкунска мафија тендер мафијаа здравствено просвјетна мафијаа итд итд све умрезеноо на свим нивоима власти и од мјесних заједница мсфија царује народ опљацкан бјези избори фарсааа и то трајеее од рата!! Страсноо злоо 20 и 21 вијека! Народ у нестајању!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дразен

13.02.2022 13:19

Лако је теби, твоја је ИРБ. А Муњиза гологузан.

Name

Дарко

13.02.2022 10:28

Кладим се да их има више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дарко

13.02.2022 13:45

Хаха. Одлично запажање.

Name

Кајак

13.02.2022 10:32

Радишићи су власници Електронске видео лутрије, сав лоповлук иде од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕФАН ЦВИЈАНОВИЦ

13.02.2022 10:32

ПРЕСЈЕДНИЦЕ ВАС СИН ЈЕ ПАТОЛОСКИ КОЦКАР... СА НАРОДНИМ. ПАРАМА.. ЗЕЉКА БИСЕРКА ЦВИЈАНОВИЦ.. НЕ УЗИМАЈТЕ НАРОДНЕ ПАРЕ ДА ПЛАЦАТЕ КОЦКУ СВОГА СИНА СТЕФАНА.. ПО КОЦКАРНИЦАМА.. БОГ КАЗЊАВА И ЈОС ВИСЕ ЦЕ УДАРИТИ.. ПА ЦЕ ТЕ НОВАЦ ТРОСИТИ НА ЉЕЦЕЊЕ ДЈЕЦЕ ОПЕРАЦИЈЕ.. А И ДОДИГОВИ НИСУ БОЉИ.. НИСТА.. НЕ УЗИМАЈТЕ ОД СИРОТИЊЕ НОВАЦ.. ПРОКЛЕТООО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

13.02.2022 10:33

Ко казе да се лосе зиви. Коцка,дрога,криминал, добра аута и лаган зивот. Сви кукају али раднике не мозес наци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

13.02.2022 11:13

Плати радника адекватно па ћеш га наћи.

Name

Ста реци

13.02.2022 10:35

Крива је дрзава засто је допустила да се народ коцка корист имају појединци сто се богате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

13.02.2022 10:38

По томе ако су игре на срећу у РС. у великом губитку то значи да су ти патолошки коцкари добијали на коцки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

13.02.2022 10:48

Највеци од њих је Милорад Додик који се игра судбином Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЛ

13.02.2022 11:34

Био сам коцкар, више нисам. Престао сам играти, узео своје апарате који су дебело зарађивали на туђој муци. Никад више пара а мање среће у животу нисам имао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

13.02.2022 12:43

Превише људи без школе који хоће милионе преко ноћи, јер умислише да их заслужују. Полако, коцка и дрога ће убити кога треба :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пухало ℹ️

13.02.2022 12:55

На свако два метра кладионице и разнд коцкарнице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

13.02.2022 14:12

Логично, улагања никаква , зарада чиста , продајеш лажну наду и маглу, а тога никада неможе нестати ! Ипак, ово неможе свако, ипак мораш бити морална наказа да зарађујеш на Људској глупости, наивности и похлепи !

Name

Коцкар

13.02.2022 13:12

Да Зворник их је пун мањег града а висе коцкара и наркомана. Поједине газде кладионица покуповасе све некретнине по граду... Никаква порреза ни радника пријављених

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коцкар

13.02.2022 13:33

Само батина , батина је РАЈ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па сад ..

13.02.2022 13:40

Вецина слуцајева да али обзиром да дам незапослен и ја и супруга, а да годинама плацам ( одређени ) спортски сервис који приза много статистицких параметара на основу којих је кладјење олаксано , наравно са мојим уцесцем, ја буквално зивим од кладиојице и сваки мјесец имам зараду од 1.000€ отприлике. За мене је веце зло систем и политика и политицари који вас легално краду, искориставају, купују гласове, запосљавају фамилију и пријатеље, и друство је сваким даном све корумпираније а дрзава назадује. Предрасуде напросто вас остављају у љустури и морате наци нацин и презивите а ја сам га бас насао у овом пороку , и да није овога ја бих вјероватно заврсио на брwнти са дипломом правника , а уназад 10 година аплицирао сам на безброј мјеста и када сам видио да не иде ни са просјеком 8 и познавањем енглеског језика( нисам зелио политицки ангазман а ни тату директора немам ), окренуо сам се овом виду зараде и заиста веома успјесно јер 1.000€ је упитно гдје бих могао зарадити. Јавио сам се само данказем да свако неписано правило има изузетака и да се ствари не могу генерализовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2022 15:34

Све и да је тако ти си индивидуа,овде је проблем генерално угрозено дрство.Имам 55 год и просао сам много земаља,ти сад у Њемацкој да надјес кладионицу морас се добро напатити,и то углавном турци стоје иза њих.А засто? Зато сто су тако опорезовани и под контролом да је упитно исплати ли им се или не.А то је тако управо да би створили неке друге навике у друству и да би заститили друство.

Name

Ха Ха

13.02.2022 19:55

Значи ти сваки мјесец на коцки зарадиш 1000 еура, зар стварно мислиш да су сви кретени и идиоти да ти повјерују, да је то тако, после два мјесеца био би ти забрањен сваки вид коцкања, образложење би било да се користиш недозвољеним средствима и не играш по правилима. Ти испаде паметнији од нај бољих математичара на свијету ! Дај немој зајебават, осим ако те та кућа не користи за рекламу, да навуче друге глупане !

Name

Вокер

13.02.2022 20:23

Ја кажем да не говориш баш истину. Ако можеш зарадити 1000 евра сваког месеца онда можеш да зарадиш и 10000 евра сваког месеца са већим уплатама. Ако си у јануару на уплаћених 500 евра добио 1500 (1000 евра у плусу), зашто у фебруару не би могао на 1000 уплаћених зарадити 3000. Није ми јасно како то погађаш сваки мјесец и живиш од тога а ниси размислио да повећаш мало уплату и живиш боље кад ти већ добро иде. Може се живети од клађења али ако си отприлике 20% паметнији од веома паметног, а бити то није нимало лако. Ако се такмичиш као спортисти што се такмиче, ако квоте доживљаваш као робу коју купујеш па продајеш итд. Али то је посао као и сваки други узима време, живце, стрепњу и ниси увек побједник.

Name

Горан

13.02.2022 13:44

Јели има нас толико ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Једноставно

13.02.2022 14:08

Онај, ко отвори Коцкарницу, Кладионицу, он је то отворио искључиво да заради, а не да би дијелио паре. Проблем је што неки то немогу да свате !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

13.02.2022 14:43

Коцкарнице разних типова су подметнули под нос људима у економско-најнеразвијенијем друству у свјету,гдје је погодно тло за наивност.Нико никад није анализирао колико је здравство оптерецено због последица коцке,колико се бракова распало,колико је дјеце постало овисници,а засто? Зато сто је поред дроге коцка најуноснији бизнис за корумпирану и мафијаску власт.Ево у РС-у, ко стоји иза организовања коцке,кум од Додика Радисици,син Игор,и ту су јос неке фаце који су медју првим кренули у отимацину,сад полако легализују капитал,преузимањем спортских друстава,отварање екслузивних ланаца кафица попут фабрика кафе и сл и тако даље.Никад никакве контроле није било,порез се синболицан плацао.Данас у сваком кафицу имате томболу гдје мозе дјете од 11 год играти да му нико неце скренути пазњу,све је то у рукама најблизи сарадника породице Додик.Ова ера Додикове власти и људи са коцкастим главама који су приграмирани само да краду је као малигни карцином за РС и неизвјесна је будцност !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2022 15:16

У то ко се упуста теско њему све ја коцкарнице позатварао и онога кога ухватим да коцка правац затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

13.02.2022 16:36

Мој комшија, од неких 10 - ак година, није неки ученик, а нема ни неку "везу". Одличан у школи. Питам га ја једном како то постиже. Каже: "Лако. У близини школе има неки бинго. Играм ја. А игра и разредни и директор школе. Па ми за дуг, повећају оцјене". Мали је геније. XД

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????

13.02.2022 21:06

Пазите Инспекција не ради свој посо зато сто има корист од појединаца бинго у кафићима издато увјерење за један локал пренесено у други локал кафиц нема котроле надлежни зато сто сви имају користи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

14.02.2022 00:04

Кладионице дрзи Цовиц. Зато нема никаквих закона или контрола. Лагано сваке године милијарда у дјеп угрозеном хрвату. Цеститам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

14.02.2022 14:42

Мозда малољетних коцкара има 50000,Немојте бити смијесни.

ОДГОВОРИТЕ