Гасе се фабрике, али и цијела дуванска индустрија у БиХ

Босна и Херцеговина некада је имала три јаке фабрике дувана, ону у Мостару, Бањој Луци и у Сарајеву. Ускоро неће имати ниједну.

Босна и Херцеговина 12.02.2022 | 19:36
Гасе се фабрике, али и цијела дуванска индустрија у БиХ

Наиме, Фабрика дувана Мостар давно је угашена, исто се прије неколико година десило и са фабриком у Бањој Луци, а од 1. априла ће и фабрика у Сарајеву ставити кључ у браву.

Тада се, како је најављено из Синдиката радника запослених у пољопривреди, прехрамбеној и дуванској иднустрији у БиХ (ППДИВУТ), покреће поступак ликвидације.

Није ово први гигант, још из времена Југославије, који је угашен, али се не може отети дојму да је невјероватно да у времену и друштву у којем огроман број грађана конзумира дуванске производе, фабрика, која је била лидер у производњи цигарета, дочекала свој крај.

Како је све почело

Међутим, није се то десило одједном. Крај какав је Фабрика дувана Сарајево сада дочекала спремао се постепено годинама уназад.

Радници за све највише криве Федералну владу, све њене сазиве у посљедњих 10-15 година, истичући како је пропаст почела када је политика почела “завлачити своје руке у финансије фабрике”.

Осим политике, важну улогу је одиграо и раст акциза на дуван и дуванске производе, због чега се велики дио грађана окренуо црном тржишту, али и трошење новца фабрике на, како су радници истицали “којекакве инвестиције”.

Конкретнији показатељ почетка пропасти ФДС-а био је када је Влада Федерације БиХ одлучила да прода свој удио.

Аустријски ЦИД Адриатиц Инвестментс ГмбХ, који је сарађивао са Бритисх Америцан Тобаццоом (БАТ), купио је у септембру 2016. године 39,9 посто дионица Фабрике дувана Сарајево које су припадале Влади Федерације БиХ и то за 42,7 милиона КМ.

Након тога долази до одвајања дуванског од недуванског дијела пословања, продаје брендова и одвајања ланца киоска Тобаццо Пресс који су припојени фирми иНовине.

Почетком 2018. године оснива се фирма ФДС д.о.о., с циљем да се бави искључиво дуванским бизнисом. Након тога дио фирме, то јесте ФДС д.д., који је остављен да се бави недуванским бизнисом, мијења име у Бадецо Адриа и под тим именом почиње пословати од почетка децембра 2018. године.

Бадецо је од ФДС-а наслиједио власништво у неколико банака, фондова и компанија, али је већину тога продао.

Бадецо је продао удио од 73,2 посто дионица Вакуфске банке Сарајево и око 9 посто дионица Привредне банке Сарајево. 2019. године Бадецо је продао свој удио у фонду Бонус (око 25 посто дионица), који је у то вријеме био други највећи дионичар водеће домаће компаније из намјенске индустрије Игман Коњиц.

С друге стране, Бадецо је кренуо и с новим инвестицијама, односно преузео је имовину и пословање сарајевске пекарске индустрије Аспек (сада Фине Фоод). Ова пекарска производња и продаја сада је основни бизнис фирме Бадецо Адриа.

Од гиганта ни слово није остало
Годинама већ Фабрика дувана Сарајево не важи за гиганта, нити за јаку компанију каква је некада била, а поједини радници предвидјели су њену пропаст те су још прије неколико година напустили ФДС.

Међутим, од оних који су били остали, прије двије године, одређени број добио је отказ.

Након тога тужили су ФДС и још увијек су на суду гдје траже да им се измире дуговања. Одређени број радника који је још увијек у фабрици, такође ће завршити на бироима за запошљавање од 1. априла, као и стотине и хиљаде радника и породица које су у 142 године, колико је ФДС пословао, радиле и живјеле од узгоја дувана, али и саме производње.

Остаје и питање шта ће бити са преосталом имовином ФДС-а, као и са зградом у Сарајеву. Мехмед Авдагић, предсједник ППДИВУТ-а, још прошле године казао је како је врло је могуће да на овој атрактивној локацији у сарајевском насељу Пофалићи буду изграђене стамбене зграде.

То свакако и јесте једино што се у нашој земљи гради посљедњих година јер очито наша власт сматра како нам не требају фабрике, па се за њихов спас и не боре, већ им је главни циљ саградити што већи број стамбених зграда. А то ко ће у њима у годинама које слиједе живјети, изгледа, није баш велика брига ове државе.  

(Клиx)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Јуриста

12.02.2022 18:55

Висе него симболицно! Бурле запоцео са Ронхил-ом, а заврсава са Дрином!

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Генерал"

12.02.2022 22:38

Није то! Данас се не пуси духан него трава!

Name

Ре

13.02.2022 07:55

Пусимо ми сви политичким играма. Мора све пропасти нико се не бави од цега зивјети сви се баве ко је већи србин, хрват, боснак. Добро само гурајте кола према амбису у колима је наса будуцнос. Боле ме дјон ко је ко треба ми зивот посао и праведан систем без корупције и дрзавни уљеба

Name

ОО7

12.02.2022 19:00

Доказ лобија из ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билмези

12.02.2022 19:11

Браво за наше волове ,само траје паре и дозу кредите фуј каква стока па ни оно што ради незнају спасити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.02.2022 19:12

Устани Тито побиј и растерај багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2022 06:19

Новокомпоноване државе нису у стању ни да окрече фабрике које су направљене за вријеме Тита, а нису способне да направе ни кокошињац. За вријеме рата борци су гинули и сачували све фабрике, а власти нису биле у стању ни да организују производњу већ су их све затвориле и порушила. У Невесињу су за вријеме владавине СДС-а ликвидиране или порушене сљедеће фирме: Прерада дрвета, Фабрика намјештаја, Планинско добро, Земљорадничка задруга, Грађевинско предузеће, ЈУПРОМ, Металомонтажа, Фабрика трикотаже, Енергоинвест, Соко и Индустрија алата.

Name

Ре:

13.02.2022 18:27

Бало вас обојицу аустро-угарско копиле, што ни себи није саградио кућу, него се башкарио у Белом двору Краљевине и отимао од народа имања, па дијелио јалијашима попут вас! Идите, па му клањајте на гробу, али не у "кући цвијећа", него у катедралу хабсбуршке монархије у Бечу, гдје су га изјели црви. Успут, до 2033. послушно враћајте кредите које је дизао и дијелио таквима, који су му клицали! Сиктер паразити!

Name

Рере

13.02.2022 19:29

А ко ће вратити кредите које је дигла БиХ и РС? Колико је била задужена бивша Југа а колико је БиХ задужена сада? Тито је дизао кредите да би јачао села и градио путеве и фабрике. Ови дижу кредите да исплате себи плате. Ово јециркус држава па ни мигранти се овдје не задржавају

Name

Пусац

12.02.2022 19:17

Шта пушити?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Геј босна

12.02.2022 20:04

И ја се питам.

Name

Ретровизор

12.02.2022 20:25

Не вуци ме за језик?

Name

Мисо

12.02.2022 20:55

Исти сценариј као у Фабрици Дувана Бања Лука преписано правило за уништавање гиганата неће они отворити ни једну Фабрику само су способни да затворе.Шта рећи о тим политичким сподобама клептоманима то су гиганти који су радили по 130 година и више и сад немогу више да раде како се не сјете како су те фабрике ваљала борцима у рату и на једној и на другој страни,Битно је да ухљеби СНСДе и СДА нису технолошки вишак а радници из тих гиганата су небитни као и остала јадна биједа која ради код приватника шта рећи тужно и жалосно.

Name

Ре

13.02.2022 06:18

Уфатис дозу Србовања и…….попусили су сви

Name

Рефа

12.02.2022 19:24

Угасити фабрике духана у земљи гдје пуси 70% одраслих становника могу само наси експерти на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИДОВ ЈАК

12.02.2022 19:30

Док сверц цвета,код нас се фабрике дувана затварају!????? На крају цемо остати на ливади с богатасима криминалцима Ој другар Тито најгори су најбољи криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.02.2022 22:03

Сверц и јесте разлог због кога се гаси дуванска индустрија. Сверцери су на високим позицијама у друству и не зеле конкуренцију.

Name

Ре Рефа

13.02.2022 06:19

Нисам одавно процитао бољи коментар!

Name

За бањалуку

12.02.2022 22:47

Ста сам ове Дрине за рата попустио. Мали Боро из сарајево биле најаце цигаре у Југи биле

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

13.02.2022 00:48

Било која домаћа производња није погодна и брза за богаћење и криминал појединаца. То је најједноставније радити на робама из увоза. Основна мјера и некриминализоване политике је буџет, а он се најједноставније остварује на увоз преко ПДВ-а. То што људи нису запослени је постао проблем сваког појединца, а не оних који воде државне институције. Људи су за њих бројке, јер им требају само као гласачи. Дадати се да ће се створити критична мана младих политичара која ће багру склонити у страну и затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

13.02.2022 05:43

Окупатори су у овој Босни, ту лијека нема . Прво слобода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар на Руднику

13.02.2022 07:35

На залост то исто чека али опет казем недо бог РИТЕ УГЉЕВИК.Нико се не запита колико ту људи ради и колико се породица храни од тог предузећа. Све лопов до лопова у фирми.Радионице празне а канцеларије пуне све Жене актива странака и баба бозе мили.Возаца и свих осталих фале,а битно да се поједини богате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

13.02.2022 07:55

Знам одавно да ми у Р Српској имамо непријатељску власт која систематски и темељно разара систем и друштво. Оно што ме изненађује је да и у ФБиХ стање тешко да је пуно боље. Као да преписују како да ојаде раднике и обичне грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историјска срамота

13.02.2022 07:58

Све оно сто се у титово вријеме градило ,све сто је радницка класа створила и крваво изградила сада је сака хостоплера унистила.све су то некадасње пропалице које и дан данас мјесају у рукопису цирилицу и латиницу ,који у зивоту нису провитали нити једну књигу .мисмо криви за све ово.требали смо цим је једна плата закаснила скоцити сви на ноге.цим је прва фабрика продана требали смо блокирати цијелу дрзаву. Све сто смо дозволили сада цемо да кусамо.нек нам је бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

13.02.2022 18:35

Јес', вала, прије шепавог шлосера, који није никад научио наш језик, народ овде био на голој ледини и није било ни камена на камену! Проучи мало боље, па ћеш видјети чије су то фабрике биле прије него што је он убачен споља! И његово лажно гробно мјесто је парцела побијене породице Срба, коју је отео и национализовао. Хитлер је био мала маца за њега!

Name

РеИсторијска срамота

13.02.2022 19:11

Шути добро је само нек не пуца ццц... И Тито да се дигне из гроба ово више не би довео у ред. Наркомани и лопови воде државу а образовани људи бјеже главом без обзира на Запад. 30 год. прошло од рата а ми сиромашнији него 95- е Фабрике све угашене људи препуштени сами себи још мало ни пензије неће моћи исплаћивати