Инфлација галопира, вуче нас у све веће сиромаштво

-Борба је да се преживи буквално оних са малим платама и малим пензијама. Ето, ако одете у продавницу и хоћете да купите хљеб, који је поскупио са 1,20 на 1,50 КМ, ви видите да само на том производу то није шест одсто како показује статистика. Истовремено, пензија од 400 КМ повећана је за само 16 марака, и шта смо добили када је све драстично поскупило, каже Јован Василић из Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине.

Република Српска 11.02.2022 | 23:10
Инфлација галопира, вуче нас у све веће сиромаштво

Галопирајућа инфлација прелива се из Европе у Босну и Херцеговину што доводи до наглог пораста цијена и пада животног стандарда грађана. Из Удружења потрошача истакли су у емисији “Изазови” БН телевизије да су принуђени да се боре за голу егзистенцију. Економисти и привредници су сагласни да је потребно да држава интерветно реагује и помогне најсиромашнијим грађанима.

Расту цијене горива, струје, сировина, готових производа. Потрошачи се налазе у инфлаторној матици која вуче у све веће сиромаство. Статистички подаци да је инфлација тек 6 одсто не приказује стварно стање на тржишту, тврде потрошачи.

-Борба је да се преживи буквално оних са малим платама и малим пензијама. Ето, ако одете у продавницу и хоћете да купите хљеб, који је поскупио са 1,20 на 1,50 КМ, ви видите да само на том производу то није шест одсто како показује статистика. Истовремено, пензија од 400 КМ повећана је за само 16 марака, и шта смо добили када је све драстично поскупило, каже Јован Василић из Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине.

Он наводи да не смијемо заборавити да је ове сезоне најскупља сјетва пшенице, а биће још скупља сјетва кукуруза, што ће нам доћи на наплату у љето и јесен, те довести до новог скока прехрамбених намирница.

Привредници указују да је Босна и Херцеговина сиромашна земља, без развијене привреде што је довело до тога да сваки инфлатиорни скок, нарочито у Европи, итекако се негативно одрази на животни стандард грађана у БиХ.

- Ми смо увозно зависна, мала економија у којој и даље велики број основних животних намирница ми увозимо и на те цијене не можемо да утичемо - каже Владимир Благојевић из Привредне коморе Републике Српске.

Благојевић подсјећа да је евидентан притисак на послодавце да повећају плате радницима, што је, како каже, разумљиво због сталних поскупљења роба, али тад се улази у једна зачарени круг из којег је тешко изаћи.

- Да би повећали плате то је нека врста непредвиђеног трошка, који некако привредници морају да намире, а самим тим су принуђени да повећају цијену својих производа. Ако причамо о извозно оријентисаним предузећима, они нису у могућности да повећавају цијене, јер су те цијене раније дефинисане и то њима иде као директни трошак. Ако говоримо о прерађивачкој индустрији, та индустрија на име повећања плата својим радницима повећава малопродајне цијене и улазимо у зачарени круг, обашњава Благојевић.

Економски аналитичар Адмир Чавалић указује да порастом цијена роба, расту и индиректни порези што ће, бар у наредне двије године, додатно напунити буџете и Републике Српске и Федерације, тако да се ствара реална основа да се власти одрекну свог луксуза, а да више новца издвоје за сиромашне.

- У Федерацији БиХ да се активирају робне резерве, а у Републици Српској интервентне набавке. Ви имате и буџете, и ово је вријеме да власт буде под рефлекторима, да нешто ради, да се покаже, јер ово је криза поскупљења. Да заштитимо 20 до 30 посто најсиромашније популације кроз ваучере да би имали бар основну егзистенцију, каже Чавалић.    

Чавалић наводи да не треба ићи са популистичким мјерама као што је најава о увођењу диференциране стопе ПДВ-а, јер како он тврди, то неће преко ноћи смањити цијене, а такви приједлозе долазе баш из оних редова власти који би требало да поднесу терет већих пореза на луксуз, тако да тешко да ће то и изгласати у парламенту. То су предизборна обећања од који нема ништа, тврди Чавалић.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Финанцијски Капацитет

11.02.2022 22:22

Цим Бурло изадје на Лондонску берзу бице боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.02.2022 06:11

Нисмо ни раније у бурлином режиму због његови криминалаца имали неки живот вриједан пажње.

Name

Леле..

12.02.2022 15:46

Највазније је то да наса БејХа има финанцијски капацитет!

Name

Хаса!

11.02.2022 22:38

Ма каква инфлација. Ајмо по ракију па у рат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

11.02.2022 22:43

Поцркај народе од глади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милова инфлација

11.02.2022 22:44

Хљеб у Сарајеву 1км на Палама 1.50 до 1.70

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрицанин

12.02.2022 07:59

У Модричи је цијена хљеба 1.70 - 1.80 км

Name

Децко

12.02.2022 00:51

30 година од рата који се заврсио, могли сте бити Сведска, али висе лиците на Сирију! Ви сте "најслабија карика"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

4005

12.02.2022 03:26

Саговорници се питају шта смо добили повећањем пензије за 4%, кад је цијена кљеба порасла за 25%. Добили смо да све повећање пензије већине пензионера мора потрошити за повећану цијену хљеба. Међутим ти исти пензионери су најбројнији гласачи садашње власти. Очито да се ради о неком облику психолошког парадокса. Зато опозиција мора да каже какво ће стање бити у ситуацији да пензионери и други сиромашни грађани постојећој власти кажу НЕ. Мора да каже да ће пензионери са малим пензијама добити значајно повећање, а они са великим само симболично. Погледајте колико пензионера са великим пензијама су и даље високопозиционирани полтичари, савјетници и на другим позицијама као што су: Мајкићка, Радмановић, Новић, Петровић, Шпирић и други. Ти од своје доброте не виде народне муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

12.02.2022 04:05

Све то ви знате,власт зна ал' неће да види а народ све то осјети. Јадан животни стандард немогу одржавати ??? Као неможе горе? Може,може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени грађанин

12.02.2022 06:42

Бурле је нас научио да живимо а да не једемо.Мајстор.Све за Бурлу,само да он и његова породица не осјете за било какву кризу,и у смрт за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

12.02.2022 07:16

Гледао сам емисију. Треба да је јасно да је инфлација у Европи, а и сире. Према томе кајс стезат и од јаукања нема фајде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

12.02.2022 08:00

За софтвере и Проинтер има милиона, за основно народу нема...

Name

Мој зизи

12.02.2022 08:57

,није проблем неимаштина,него класна разлика.

Name

Ре Зизи

12.02.2022 08:59

Што твоји из комитета узимају Аудије из Европе када је неваљала? Што нису купили Фиате у братској Србији? И за крај, гдје су Робне резерве и економски план и програм мјера да се амортизују инфлаторни удари? Да ли је Европа забранила да се уради план и програм, или је она опустошила Робне резерве?

Name

Реалиста

12.02.2022 09:16

Хехехехе ето ти открио топлу воду. Инфлација је то је тачно али ако имаш плату са којом си живио скромно и имао довољно за живот инфлација те једва дотиче али ако имаш олату која је и прије инфлације била недовољна шта мислиш како је сад? Наравни, ти имаш добра примања па те то не дотиче. Знаш ону пословицу :Дабогда имао па не имао".

Name

РТ

12.02.2022 09:58

За оне који су коментарисали Зизи. Па цовјек је добро рекао. Робне резерве нема, а и да има ста би добили. Не мозе бити вјецно. Требате дици гузицу и поцети радити, а не по цијели дан писати коментаре. Били су и Титини борци али су народни хероји имали борацки, а код нас сад имају сви борци.

Name

Сагитариус

12.02.2022 09:24

Инфлација у свјету и у ЕУ је посљедица привредне рецесије и општега пада индустриске производње, богате европске земље, нпр.Њемаћка могу да интервенишу и одређеним мјерама донекле обуздају инфлацију и ублаже њене посљедице, а сиромашне земље попут БИХ, односно РС ће осјетити највише разорне посљедице инфлације која ће се неминовно прелити из ЕУ и осиромашити до краја, већ сиромашно становништво у БИХ, односно РС. Треба нагласити да инфлацију уопште неће осјетити милионери којих рецимо у РС има највише у Европи, у односу на број становника у државама ЕУ.,а држава неће предузети никакве мјере да ублажи посљедице инфлације, јер у оваквим друштвено економским односима са осиромашеном привредом и без робних резерви реално и није у могућности да било шта предузме!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сагитариус

12.02.2022 10:55

Не слажем се са тобом! Могуће је национализовати / или одузети имовину тајкунских фирми и појединаца! Исту искористити за акомулацију робних резерви и ублажавања инфлације! Евентуално им издати потврде да ће им имовина бити (дијелом) враћена “када се за то стекну услови”, значи дати им обећања као за остале јавне дугове типа старе девизне штедње, неисплаћених плата и пензија….!