Inflacija galopira, vuče nas u sve veće siromaštvo

-Borba je da se preživi bukvalno onih sa malim platama i malim penzijama. Eto, ako odete u prodavnicu i hoćete da kupite hljeb, koji je poskupio sa 1,20 na 1,50 KM, vi vidite da samo na tom proizvodu to nije šest odsto kako pokazuje statistika. Istovremeno, penzija od 400 KM povećana je za samo 16 maraka, i šta smo dobili kada je sve drastično poskupilo, kaže Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine.

Republika Srpska 11.02.2022 | 23:10
Inflacija galopira, vuče nas u sve veće siromaštvo

Galopirajuća inflacija preliva se iz Evrope u Bosnu i Hercegovinu što dovodi do naglog porasta cijena i pada životnog standarda građana. Iz Udruženja potrošača istakli su u emisiji “Izazovi” BN televizije da su prinuđeni da se bore za golu egzistenciju. Ekonomisti i privrednici su saglasni da je potrebno da država intervetno reaguje i pomogne najsiromašnijim građanima.

Rastu cijene goriva, struje, sirovina, gotovih proizvoda. Potrošači se nalaze u inflatornoj matici koja vuče u sve veće siromastvo. Statistički podaci da je inflacija tek 6 odsto ne prikazuje stvarno stanje na tržištu, tvrde potrošači.

-Borba je da se preživi bukvalno onih sa malim platama i malim penzijama. Eto, ako odete u prodavnicu i hoćete da kupite hljeb, koji je poskupio sa 1,20 na 1,50 KM, vi vidite da samo na tom proizvodu to nije šest odsto kako pokazuje statistika. Istovremeno, penzija od 400 KM povećana je za samo 16 maraka, i šta smo dobili kada je sve drastično poskupilo, kaže Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine.

On navodi da ne smijemo zaboraviti da je ove sezone najskuplja sjetva pšenice, a biće još skuplja sjetva kukuruza, što će nam doći na naplatu u ljeto i jesen, te dovesti do novog skoka prehrambenih namirnica.

Privrednici ukazuju da je Bosna i Hercegovina siromašna zemlja, bez razvijene privrede što je dovelo do toga da svaki inflatiorni skok, naročito u Evropi, itekako se negativno odrazi na životni standard građana u BiH.

- Mi smo uvozno zavisna, mala ekonomija u kojoj i dalje veliki broj osnovnih životnih namirnica mi uvozimo i na te cijene ne možemo da utičemo - kaže Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske.

Blagojević podsjeća da je evidentan pritisak na poslodavce da povećaju plate radnicima, što je, kako kaže, razumljivo zbog stalnih poskupljenja roba, ali tad se ulazi u jedna začareni krug iz kojeg je teško izaći.

- Da bi povećali plate to je neka vrsta nepredviđenog troška, koji nekako privrednici moraju da namire, a samim tim su prinuđeni da povećaju cijenu svojih proizvoda. Ako pričamo o izvozno orijentisanim preduzećima, oni nisu u mogućnosti da povećavaju cijene, jer su te cijene ranije definisane i to njima ide kao direktni trošak. Ako govorimo o prerađivačkoj industriji, ta industrija na ime povećanja plata svojim radnicima povećava maloprodajne cijene i ulazimo u začareni krug, obašnjava Blagojević.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ukazuje da porastom cijena roba, rastu i indirektni porezi što će, bar u naredne dvije godine, dodatno napuniti budžete i Republike Srpske i Federacije, tako da se stvara realna osnova da se vlasti odreknu svog luksuza, a da više novca izdvoje za siromašne.

- U Federaciji BiH da se aktiviraju robne rezerve, a u Republici Srpskoj interventne nabavke. Vi imate i budžete, i ovo je vrijeme da vlast bude pod reflektorima, da nešto radi, da se pokaže, jer ovo je kriza poskupljenja. Da zaštitimo 20 do 30 posto najsiromašnije populacije kroz vaučere da bi imali bar osnovnu egzistenciju, kaže Čavalić.    

Čavalić navodi da ne treba ići sa populističkim mjerama kao što je najava o uvođenju diferencirane stope PDV-a, jer kako on tvrdi, to neće preko noći smanjiti cijene, a takvi prijedloze dolaze baš iz onih redova vlasti koji bi trebalo da podnesu teret većih poreza na luksuz, tako da teško da će to i izglasati u parlamentu. To su predizborna obećanja od koji nema ništa, tvrdi Čavalić.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Financijski Kapacitet

11.02.2022 22:22

Cim Burlo izadje na Londonsku berzu bice bolje!

ODGOVORITE
Name

Re

12.02.2022 06:11

Nismo ni ranije u burlinom režimu zbog njegovi kriminalaca imali neki život vrijedan pažnje.

Name

Lele..

12.02.2022 15:46

Najvaznije je to da nasa BejHa ima financijski kapacitet!

Name

Hasa!

11.02.2022 22:38

Ma kakva inflacija. Ajmo po rakiju pa u rat!

ODGOVORITE
Name

?

11.02.2022 22:43

Pocrkaj narode od gladi

ODGOVORITE
Name

Milova inflacija

11.02.2022 22:44

Hljeb u Sarajevu 1km na Palama 1.50 do 1.70

ODGOVORITE
Name

Modricanin

12.02.2022 07:59

U Modriči je cijena hljeba 1.70 - 1.80 km

Name

Decko

12.02.2022 00:51

30 godina od rata koji se zavrsio, mogli ste biti Svedska, ali vise licite na Siriju! Vi ste "najslabija karika"!

ODGOVORITE
Name

4005

12.02.2022 03:26

Sagovornici se pitaju šta smo dobili povećanjem penzije za 4%, kad je cijena kljeba porasla za 25%. Dobili smo da sve povećanje penzije većine penzionera mora potrošiti za povećanu cijenu hljeba. Međutim ti isti penzioneri su najbrojniji glasači sadašnje vlasti. Očito da se radi o nekom obliku psihološkog paradoksa. Zato opozicija mora da kaže kakvo će stanje biti u situaciji da penzioneri i drugi siromašni građani postojećoj vlasti kažu NE. Mora da kaže da će penzioneri sa malim penzijama dobiti značajno povećanje, a oni sa velikim samo simbolično. Pogledajte koliko penzionera sa velikim penzijama su i dalje visokopozicionirani poltičari, savjetnici i na drugim pozicijama kao što su: Majkićka, Radmanović, Nović, Petrović, Špirić i drugi. Ti od svoje dobrote ne vide narodne muke.

ODGOVORITE
Name

Fenix

12.02.2022 04:05

Sve to vi znate,vlast zna al' neće da vidi a narod sve to osjeti. Jadan životni standard nemogu održavati ??? Kao nemože gore? Može,može.

ODGOVORITE
Name

Vlašću obespravljeni građanin

12.02.2022 06:42

Burle je nas naučio da živimo a da ne jedemo.Majstor.Sve za Burlu,samo da on i njegova porodica ne osjete za bilo kakvu krizu,i u smrt za njega.

ODGOVORITE
Name

Zizi

12.02.2022 07:16

Gledao sam emisiju. Treba da je jasno da je inflacija u Evropi, a i sire. Prema tome kajs stezat i od jaukanja nema fajde.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

12.02.2022 08:00

Za softvere i Prointer ima miliona, za osnovno narodu nema...

Name

Moj zizi

12.02.2022 08:57

,nije problem neimaština,nego klasna razlika.

Name

Re Zizi

12.02.2022 08:59

Što tvoji iz komiteta uzimaju Audije iz Evrope kada je nevaljala? Što nisu kupili Fiate u bratskoj Srbiji? I za kraj, gdje su Robne rezerve i ekonomski plan i program mjera da se amortizuju inflatorni udari? Da li je Evropa zabranila da se uradi plan i program, ili je ona opustošila Robne rezerve?

Name

Realista

12.02.2022 09:16

Hehehehe eto ti otkrio toplu vodu. Inflacija je to je tačno ali ako imaš platu sa kojom si živio skromno i imao dovoljno za život inflacija te jedva dotiče ali ako imaš olatu koja je i prije inflacije bila nedovoljna šta misliš kako je sad? Naravni, ti imaš dobra primanja pa te to ne dotiče. Znaš onu poslovicu :Dabogda imao pa ne imao".

Name

RT

12.02.2022 09:58

Za one koji su komentarisali Zizi. Pa covjek je dobro rekao. Robne rezerve nema, a i da ima sta bi dobili. Ne moze biti vjecno. Trebate dici guzicu i poceti raditi, a ne po cijeli dan pisati komentare. Bili su i Titini borci ali su narodni heroji imali boracki, a kod nas sad imaju svi borci.

Name

Sagitarius

12.02.2022 09:24

Inflacija u svjetu i u EU je posljedica privredne recesije i opštega pada industriske proizvodnje, bogate evropske zemlje, npr.Njemaćka mogu da intervenišu i određenim mjerama donekle obuzdaju inflaciju i ublaže njene posljedice, a siromašne zemlje poput BIH, odnosno RS će osjetiti najviše razorne posljedice inflacije koja će se neminovno preliti iz EU i osiromašiti do kraja, već siromašno stanovništvo u BIH, odnosno RS. Treba naglasiti da inflaciju uopšte neće osjetiti milioneri kojih recimo u RS ima najviše u Evropi, u odnosu na broj stanovnika u državama EU.,a država neće preduzeti nikakve mjere da ublaži posljedice inflacije, jer u ovakvim društveno ekonomskim odnosima sa osiromašenom privredom i bez robnih rezervi realno i nije u mogućnosti da bilo šta preduzme!!

ODGOVORITE
Name

Re Sagitarius

12.02.2022 10:55

Ne slažem se sa tobom! Moguće je nacionalizovati / ili oduzeti imovinu tajkunskih firmi i pojedinaca! Istu iskoristiti za akomulaciju robnih rezervi i ublažavanja inflacije! Eventualno im izdati potvrde da će im imovina biti (dijelom) vraćena “kada se za to steknu uslovi”, znači dati im obećanja kao za ostale javne dugove tipa stare devizne štednje, neisplaćenih plata i penzija….!